Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

wendy221 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mi zkazilo dojem, byl po několika letech shlédnutý film s jiným dabingem. slečna Trunchbullová - paní Hromasová Wormwoodovi - Brambulovi slečna Honey - slečna Krásná Jméno: Lavender - Levandule (tohle se prostě nepřekládá!) roura - dusidlo nebo počeštěná jména - Bruce - Bohoušek Novým dabingem se taky vytratilo spoustu skvělých hlášek. př. ,,Sedni si, žábo!" ,,Copak jsi indián, Amando?" ,,Tvoje máma je trdlo!" ,,Proč jsou všechny ty ženský vdaný?!" ,,A už žádného čolka!" Musela jsem to napsat, bylo hrozný to poslouchat, mám na to paměť a zkazilo to celý dojem filmu, nevím, proč se to předabovalo. Hodnotím původní dabing. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

DeVitova počáteční komedie motivující děti prostřednictvím bystré a chytré Matildy ke čtení knížek a ukojování touhy po vzdělání se postupem času zvrhne ve one woman show despotické ředitelky Trunchbullové. Dvě třetiny filmu jsou tak stále více absurdnější a křečovitě tlačící na pilu býti tou nejšílenější zábavou pro děti. A co hůř: ve výsledku je upozaděna samotná Matilda, jejíž příběh je nedotažen a odfláknut. Dětské cílové publikum snad ale Matilda osloví o něco více. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Danny DeVito je napriek svojej malej výške veľký herec. Dokáže presvedčivo stvárniť zverené úlohy. Avšak ako režisér za moc nestojí. Od čias kedy zrežíroval perfektnú vzťahovú drámu "Vojna Roseovcov" už viac nezabodoval. Jeho filmy sa mi zdajú byť svojim spoôsobom síce zaujímavé, ale v konečnom výsledku také akési nemasné neslané, nedotiahnuté. Presne tak je to i v prípade snímku o mladom podivnom dievčati Matilde a jej ešte podivnejšej rodine. Nie je to špatné, ale niečo tomu chýba. ** ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi ako Danny DeVito pracuje s detským pohľadom na svet. Predstaviteľka Matildy je na rozdiel od celého zástupu detských herečiek perfektne uveriteľná a prirodzená, takže režisér mohol začať budovať dospelácky svet jej predčasne vyspelým pohľadom. Výborné herecké obsadenie na čele s režisérom filmu je zárukou pomerne inteligentnej zábavy a okrem toho je film nositeľom aj nejakého toho morálneho posolstva, takže pre detského diváka predstavuje Matilda nezvyčajne vyvážený mix. A pre nás ostatných je to možno trochu naivné rozprávanie v štýle rozprávok s citeľným nádychom príjemnej melanchóĺie... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Roald Dahl je bizarní spisovatel. Věnoval jsem jeho povídkám svého času hodně času. Nebyl nikdy zařazený mezi anglickou literární elitu. ŽE je MATILDA rodinný film, tak to zařazení je jistě správné, protože tahle holčička je laskavá, má svoji velkou protihráčku, v podobě darebné a zlé učitelky, celý film odsýpá, De Vito je nejen skvělý herec, ale zde ukočíroval nejen sebe jako herce, ale i režii a film je to miloučký. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Pam Ferris zůstávala v postavě a děsila děti, i když se zrovna nenatáčelo. Chtěla, aby strach dětí byl před kamerou upřímný. (mi-ib)
  • Keď slečna Truchbullová (Pam Ferris) pije vodu v triede, v pohári má mloka. Toho odhodí na osvetlenie, ktoré je na strope a následne padá do rúk malého chlapca. Pri zábere predtým vidno, že svetlo nie je nad chlapcom, ale vedľa chlapca. (DJ Rocco iNc)
  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)

Reklama

Reklama