foto

Roald Dahl

  • nar. 13.9.1916
    Llandaff, Cardiff, Wales, Velká Británie
  • zem. 23.11.1990 (74 let)
    Oxford, Oxfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Roald Dahl se narodil v Llandaffu ve Walesu 13. září roku 1916 norským rodičům. Jméno Roald dostal po norském národním hrdinovi, polárním badateli Roaldu Amundsenovi. Když byly Roaldovi tři roky, zemřel mu otec a starší sestra. Mladý Roald si zamiloval příběhy a knihy. Matka mu vyprávěla o trolech a dalších norských mýtických stvořeních, Roald si tyto dobrodružné příběhy zamiloval.

Ve třinácti letech začal navštěvovat známou veřejnou školu v Derbyshire, kde exceloval především ve sportu, jmenovitě v těžké váze v boxu a ve squashi. V blízkosti školy stála Cadbury's - jedna z neslavnějších anglických továren na čokoládu, která navíc nechávala školáky testovat nové varianty svých výrobků. V 18 letech, raději než aby pokračoval ve studiu na vysoké škole, vydal se na expedici do Newfoundlandu a později se stal obchodním zástupcem společnosti Shell ve východní Africe.

Bylo mu 23 let, když vypukla Druhá světová válka a přihlásil se k Royal Air Force v Nairobi. I přes svou výšku (2 m) se stal pilotem důstojníkem a polovinu války prožil za kniplem. Jednou havaroval v libyjské poušti, utrpěl frakturu lebky a dočasně oslepl, tento zážitek popisuje v díle Sólový let. Zúčastnil se bitvy o Atény, kde sestřelil minimálně dva německé letouny (za celou válku měl Dahl na kontě nejméně pět sestřelených nepřátelských letounů) a sám dostal přímý zásah. 

Roku 1942 byl jako invalidní (trpěl častými bolestmi hlavy) poslán do Washingtonu jako Air Attaché, kde se setkal se spisovatelem C.S.Foresterem (Sága o Hornblowerovi), který Roalda požádal, aby sepsal své zážitky z války pro Saturday Evening Post, což Roald rád udělal. Obratem mu přišla odpověď: "Vy jste věděl, že jste spisovatel? Nezměnil jsem ani slovo," a přiložen byl i šek na 900$. V roce 1943 vydává svou první knihu The Gremlins - o zlomyslných duších, jež podle legend z RAF způsobují selhání motoru. V následujících letech píše Dahl především povídky pro dospělé, většinou s mistrnou pointou, nezřídka s velikou dávkou černého humoru (Známá je například ta o sázce se zapalovačem, jež byla později zadaptována v Alfred Hitchcock presents a později parafrázovaná Quentinem Tarantinem ve Čtyřech pokojích). 

Co jej ale proslavilo nejvíce, jsou knížky pro děti, kterých si i sám Dahl váží nejvíce. "Napsat knihu pro děti je náročnější. Je těžší udržet pozornost dítěte, protože dítě se nesoustředí jako dospělý, dítě ví o televizi ve vedlejším pokoji. Je těžké udržet dítě, ale je báječné se o to snažit." Jeho první knihou pro děti byla James and the Giant Peach, kterou vydal v roce 1961. Zásadní úspěch však přišel o dva roky později, když zužitkoval svou inspiraci z dětství a publikoval Karlíka a továrnu na čokoládu, o které v Timesech napsali, že je to vůbec nejzábavnější dětská knížka ze všech. Čínské vydání této knihy je vůbec největším knižním nákladem v dějinách se 2 miliony kopiemi. V roce 1971 se příběh dočkal prvního filmového zpracování s Genem Wilderem v hlavní roli. Sám Roald Dahl nebyl tímto ztvárněním svého příběhu nadšen, Burtonovy pozdější verze se nedožil. Dalším velikým úspěchem byla kniha Matilda, jíž se za půl roku prodalo v Británii přes půl milionu výtisků. Kouzelnou atmosférou oplývá i jeho kniha Fantastický pan Lišák, kterou na filmové plátno přenesl Wes Anderson. Kromě povídek (ať těch s černým, někdy absurdním humorem, nebo těch z války, kterou líčí se zvláštní, lehce sentimentální poetikou) a knih pro děti, psal Roald Dahl i básničky jak pro děti, tak pro dospělé (někdy lechtivé, ale vždy velice vtipné). 

Roald Dahl byl dvakrát ženat. Jeho první ženou byla herečka Patricia Neal, jež dokonce vyhrála Oscara za roli ve filmu Hud, kde hrála po boku Paula Newmana. S Patriciou měli pět dětí (Olivia zemřela v sedmi letech), právě pro něž Roald tvořil své příběhy. "Kdybych býval neměl děti, nenapsal bych žádné dětské knížky, ani bych to neuměl." Po rozvodu s Patriciou roku 1983 oženil s o 22 let mladší Felicity "Liccy" Crosland. V roce 1990 byla Roaldovi diagnostikovaná vzácná krevní porucha, tzv. Myelodysplastický syndrom. "Ztrácím tu báječnou živou energii, která mě hnala k psaní knih, pití ginu a honění holek." Roald zemřel 23. listopadu 1990 ve věku 74 let. Obě Dahlovy ženy se spřátelily a i po Dahlově smrti tvořily "jednu velkou rodinu Roaldových dvou manželství".

Viktor "JohnyJ" Davidek

Spisovatelská filmografie

Filmy

2016 Obr Dobr - kniha
2015 Roald Dahl's Esio Trot (TV film) - kniha
2009 Fantastický pan Lišák - kniha
2005 Karlík a továrna na čokoládu - kniha
1996 Jakub a obří broskev - kniha
Matilda - kniha
1990 Čarodějky - kniha
1989 Až k bodu zlomu (TV film) - kniha
The BFG (TV film) - kniha
1988 Veľká rošáda (TV film) - povídka
1984 Co jsem komu udělala? - kniha
1971 Pan Wonka a jeho čokoládovna - kniha
1967 Teatterituokio: Maku (TV film) - povídka
1965 36 Hours - kniha

TV seriály

2016 Pohádky naruby (TV seriál) - kniha
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál) - kniha

TV pořady

1965 Jackanory (TV pořad) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Tom a Jerry: Willy Wonka a továrna na čokoládu
2008 Tři malá prasátka
1971 Pan Wonka a jeho čokoládovna
The Night Digger
1968 Chitty Chitty Bang Bang
1967 Žiješ jenom dvakrát

TV seriály

1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1968 Late Night Horror (TV seriál)
1965 Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1962 That Was the Week That Was (TV seriál)
1961 'Way Out (TV seriál)
1957 Rendezvous (TV seriál)
Suspicion (TV seriál)
1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1952 CBS Television Workshop (TV seriál)
1950 Danger (TV seriál)
Lux Video Theatre (TV seriál)

Herecká filmografie

TV seriály

1979 Neobvyklé příběhy (TV seriál)
1961 'Way Out (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Marvellous World of Roald Dahl (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace