Reklama

Reklama

Univerzální voják 4: Odplata

  • Česko Univerzální voják: Den odplaty (více)
Trailer 1

John je bývalý voják a žije poklidným životem se svou rodinou. Jednoho dne je však přepaden a jeho rodina nemilosrdně postřílena, sám je těžce raněn. Jediné, co mu zůstane ve vzpomínkách, je, že vrahem je jeho kolega z armády Luc Deveraux. Po několika měsících se John zotaví a jeho jediným hnacím motorem je pomsta. Vše kolem Johna je však velice divné a nepochopitelné. Jakási dívka jménem Sarah tvrdí, že spolu mají poměr, ale John si nic nepamatuje. Postupně si však nějaké okolnosti vybavuje. Vše je ale docela jinak... Kdysi byl vládou vybudován projekt „univerzální voják“, v němž byli všichni účastníci speciálně vylepšeni. Tento projekt se však vymkl kontrole a samotní poloroboti se rozprchli mezi normální lidi. Po nějaké době se Andrew Scott pod vedením Luca Deverauxe snaží shromáždit všechny z programu a zřídit si svou vlastní komunitu. John se postupně dozvídá věci, které nechce slyšet, a v opuštěné chatrči nalezne své „dvojče“, které zabije. Po všemožných útrapách se konečně John dostane do tábora, kde se shromažďují  všichni vojáci z projektu... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (209)

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně explicitně násilný film, kde dětskou herečku nechají dvakrát zastřelit a nechat z ní jednou kapat krev (mně se ekluje využívání dětí ve filmech i reklamách, zvláště v podobném stylu), film bez nápadu a příběhu, psychedelicky natočený, ublikaný, nepříjemný. Nelogický. Závěr ve stylu počítačové hry. Zbytečně přepálená stopáž. Fuj, že jsem se s něčím takovým vůbec zahodil. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Univerzální voják už dávno není takový, jak ho stvořil Emmerich. Nemůže za to jen Hyams, na prdel mu dala příšerná dvojka. Hyams pracuje s tím co má a musím říct, že se mu to daří. Replikovaný Luc už stejně není tím čím byl, takže mi jeho konec ani nevadil. Hyams ukazuje dobrou práci a nápaditost, v úrovni akční je dokonce velice dobrý. Byla přehledná, dobře zrežírovaná a i choreografie byla na úrovni. Vše, co je na snímku špatné vyvažuje fantastický Adkins. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tvůrci očividně přetavili původního univerzálního vojáka do zcela nové uniformy, kde dávají větší prostor zamyšlení nad vkusností zapojení těchto polovojenských mulťáků do akce. Polovojenských, protože nový mulťák nesedí v nějakem hypermoderním trucku, ale doma na gauči a s ní o ztracené holčičce a kozách svý manželky. To si nedělám srandu. V celém filmu není jediný záběr na její tvář, jen do výstřihu. Snad kouzlo nechtěného. Nemá tedy asi cenu se nějak hlouběji zamýšlet nad dějem. Ten je tu koneckonců velmi pitomě stavěný a celou dobu se to táhne jako tejden před výplatou. Ona vůbec celá zápletka, rozuzlení a pointa je tak nějak dost nešťastně řešená a film kvůli ní už není ani akční ani thriller. Takže opravdu jedna velká bída s nouzí. Co mě ovšem velmi pobavilo, a vlastně i potěšilo, byly bitky. Jedna v obchodě se sportovními potřebami, to jsem se tetelil blahem, to se opravdu povedlo, a pak samozřejmě závěrečné finále. Na to, jak byl film celou dobu blbý, se ke konci filmejkři opravdu vycajchnovali. Opravdu bylo vidět, že si s tím dali práci a dobře si vše promysleli. Pravdou je, že se nechali inspirovat nějakou PC hrou, ale nebylo to na škodu. Bylo to velmi efektivní a fungovalo to, jako bych na chvíli byl já ten neprůstřelný likvidátor uprostřed toho dění a hloupé počítačové figurky mi skákali před kurzor. Scott Adkins opět zabodoval, i když byl film pitomej jak necky. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Kdyby se to nejmenovalo Universal soldier, tak by to nepotřebovalo pro tenhle film úplně zbytečného Lundgrena a hlavně by to mělo určitě lepší hodnocení, protože by k tomu lidi nepřistupovali s představou, že půjde o nějakou děsně akční vandamovinu :). JCVD tady taky byl asi tak pět minut všehovšudy a ke všemu ještě svou bojovou scénu snad ani netočil, krom detailních záběrů :) ale překvapivě nebyl nějak hroznej a jeho postava měla i smysl narozdíl od té Lundgrenovy. Tahle halucinační parafráze na Heart of darkness není a ani nemá být nějaký osmdesátkový akční film, ale nešťastně se jmenuje Universal soldier a má ještě nešťastnějšího Lundgrena :), jinak to totiž není taková hrůza jak to tu někteří prezentují a dokonce kdyby se to netáhlo jak sopel v druhé půlce, tak bych tomu snad dala i **** :). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Tuze bizarní projekt, který je na jedné straně třeba pochválit za snahu přijít s něčím zcela novým v sérii i žánru direct-to-video akčňáků. "New Dimension" (nomen omen) zaujme spoustou prvků, které ne úplně drží pohromadě, ale rozhodně utvářejí zcela ojedinělý příspěvek své kategorii a sérii. Kontinuita vůči předchozím dílům je zde zachovaná pouze obsazením Van Damma s Lundgrenem a základním konceptem zemřelých vojáků resuscitovaných coby ultimativní stroje na zabíjení. Na tom ale John Hyams se svými kolegy vystavěl zcela autonomní vyprávění, které se zjevně inspiruje Coppolovou "Apokalypsou" a současně přichází s pokusy o depresivní existencialismus, byť v duchu rádoby dospěláckých komiksů nasáklých prvoplánovým patosem. Komiksovému rámci se blíží také výprava s výstředně stylizovanými lokalitami i samotné jednotlivé křiklavé figurky, které se v nich promenují. Naštěstí vykazuje produkce ambice nejen v úrovni scénáře a stylu, ale také akčních scén. Plně při tom zúročuje fakt, že namísto obstarožních hvězd, které ze sebe vydaly důstojné maximum v předchozím díle, tentokrát v hlavní roli stojí živý speciální efekt Scott Adkins. Díky němu a aktérům ve vedlejších partech z řad profesionálních zápasníků a kaskadérů dostává akce impozantně fyzický rozměr. "Universal Soldier: A New Dimension" disponuje úchvatně ambiciózní a nápaditou choreografií, která perfektně pracuje s prostředím i samotnou premisou nadlidsky silných a odolných bojovníků. Larnell Stovall tu dostal prostor se vyřádit a navíc jím navržené akční sekvence vznikaly v maximální symbióze s formálním zpracováním a záběrováním. Film, kterým kulminovala éra ambiciózních nízkorozpočtových akčňáků, se ale paradoxně stal také její labutí písní. Ačkoli Scott Adkins nadále usiluje o to, aby divákům přinášel co nejkvalitnější akční bijáky, zůstává už spíše posledním mohykánem zanikajícího druhu produkcí. John Hyams i Larnell Stovall dostali lano do světa žánrových televizních produkcí i do středního proudu Hollywoodu. V návaznosti na kolabující DVD trh se naopak v nízkorozpočtové sféře začaly více utahovat rozpočty, co se nevyhnutelně podepsalo na kvalitách nadcházejících filmů. Poslední "Univerzální voják" vznikl na vrcholu období několika let, kdy se díky souhře řady faktorů (obnovený zájem o staré hvězdy, nové talenty, fungující mezinárodní trh i pozornost kritiky) dostalo americkým video akčňákům na chvíli zasloužené pozornosti, což pozitivně motivovalo jejich tvůrce i producenty. Lukrativnost poctivě realizovaných akčních scén mezitím vycítili jiní, kteří za stejné peníze vystřihli více muziky (jako konkurenční dobový fenomén "Zátah"), nebo naopak koncept fyzické akce a nápadité choreografie přetáhli do sféry s nepoměrně vyššími rozpočty (Chad Stahelski, David Leitch i Tom Cruise). Zatímco svého času "Universal Soldier: A New Dimension" vyvolával velké naděje, kam se ještě dál může americký akční brak vyvinout, dnes zůstává nejokázalejším pomníkem dané kategorie. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (19)

  • Poté, co Magnus (Andrei Arlovski) nastupuje do údržbářského vozu, motor vozu běží, což je poznat podle kouře vycházejícího z výfuku. Po nasednutí do vozu však vozidlo opětovně startuje. (JohnSmith)
  • Ve scéně, kdy John (Scott Adkins) přijíždí svým Fordem Explorer za mrtvým kamarádem, má ulomený znak na přední masce vozu. V následující scéně, kdy odjíždí, má znak v pořádku. (JohnSmith)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Louisiana, v okolí hlavného mesta Baton Rouge. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama