Reklama

Reklama

Katarině je dvacet let a žije na bezútěšném městském předměstí, v němž útrpně setrvává bez jakýchkoli plánů do budoucna. Život se jí změní až ve chvíli, kdy objeví hudbu, konkrétně uslyší představení Mozartova Rekviem v Göteborgské koncertní síni. Katarina chce za každou cenu vstoupit do překrásného, zbrusu nového světa tónů a cítí, že musí co nejdál utéci od svého ošklivého života. Cesta k vnitřní svobodě je ale záludná, plná lží, zrady a nebezpečného vztahu se skladatelem Adamem. Dívka je pro získání nové identity schopna čehokoli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Bylo to hezký?“ - „Jo, dík.“ Pan dirigent zřejmě tak úplně nepochopil, co v Katarině ve skutečnosti dřímá…Mým jediným důvodem pro zhlédnutí snímku byla herečka v hlavní roli. Čekal jsem tedy, že bude Alicia Vikander výborná. Ale že předvede něco takového, to zas ne…upřímně řečeno mě ohromila a její roli jsem jí bezvýhradně věřil. Bavilo mě to její nadšení pro novou práci, spřízněného člověka, objevování krásy kvalitní hudby (které si divák užije dosytnosti) a zároveň i nějakou tu myšlenkovou potravu posouvající ji vpřed. A když se karta postupně otočí a člověk už jen čeká, kdy bude té hořkosti na Katarinu moc, přijde zvrat, který jsem nečekal. O to víc jsem si pak užil závěrečný pohled kamery, kdy mě bavilo číst si v jejích očích a hádat, co všechno se jí asi honí hlavou (přičemž mě mírně děsila ta Katarinina vyrovnanost). Objektivně je to asi na silné 4*, ale Milovaná mě emočně zasáhla natolik, že trochu nadhodnotím slabším plným počtem (kdo by řekl, že se jedná o celovečerní debut jak režisérky, tak i výše jmenované). ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Nemohla jsem se do toho dostat. Nemohla jsem se s ničím identifikovat, tohle téma je mi totálně vzdálené. Nicméně napodruhý jsme dokoukala a to hlavně kvůli neuvěřitelné Alicii a Beethovenově Sedmé. Na to, by mě to zaujalo, bylo téma příliš banální, příliš romantické. Příběh trochu slabý s trochu divnými momenty - namátkou : nevěřím, že lidi se takhle vyhazují z práce. Taky jsem čekala, co Katarina nakonec vymyslí a s odvahou provede a dočkala jsem se jenom toho, že ze sebe opět odvážně udělala blbce. No budiž, to je život., málokdy je to opravdu zajímavé a nevšední, že? Alicia mě ale dostala, je fantastická, kromě toho, že je krásná. V Královské aféře jsem měla oči hlavně pro Madse, ale tady mě definitivně a naplno oslnila. Doufám, že ve Fifth Estate bude mít dostatek prostoru a už se těším. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď niekto odmieta patriť do svojej sociálnej triedy… A ja to hovorím dlhodobo, Alicia Vikander je (spolu s Natalie Portman) najlepšia mladá herečka svojej generácie. A nehovorím to len preto, že je takpovediac presne môj typ; ona zvláda dokonale rovnako role u Ritchieho, aj u Garlanda, a v jej východzom žánri stvorila manželku Danish Girl. Výkon, ktorý stále radím do mojej osobnej top 5 najlepších. A tu to zrovna nemala ťažké. Aj chápem, že jej to otvorilo dvere do Hollywoodu; tá rola je celá o striedaní emócií. Od opakovaných agresií, cez sexuálnu scénu na hranici porna, vyšinutú radosť, až k nedôstojnému ponižovaniu sa. Sama o sebe tá storka nie je zrovna originálna, ale presne padne hlavnej herečke, a na koľko sa hlavná herečka objaví v úplne každej jednej scéne filmu, ju tá povyšuje na vyhraté one woman show. 75% ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Spojit severskou kinematografii, klasickou hudbu a sociální drama, a k tomu všemu s hlavní představitelkou, jejíž zdánlivou křehkost a herecký um musíte bezvýhradně milovat, to je filmová extáze té nejdokonalejší možné kombinace namíchaná přímo pro mojí krevní skupinu a můj šálek čaje, aby mi ve finále připomněla, proč miluju severskou kinematografii, klasickou hudbu, sociální dramata a Alicii Vikander. Pokud se v tom dokážete najít, chvíli budete postrádat dolní čelist, jako já. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tento film jsem shlédl na doporučení oblíbených uživatelů a byla to trefa do černého. Sice se jedná o drsné existenciální drama, ale je podáno velmi přesvědčivě a dokázal jsem s hlavní hrdinkou plně soucítit a pochopit její konání. Film výborně předvádí silný vliv hudby na člověka a Mozartovo Requiem dokonale pomáhá dotvářet silnou emocionální atmosféru, která snad mine jen cyniky. Pro své pomalejší tempo si ho však užijí asi jen artově vyzrálejší diváci. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu několikrát zazní jako ústřední hudební motiv 7. symfonie Ludwiga van Beethovena. (claudel)
  • Pre Alicia Vikander prvá významná úloha, ktorá pritiahla značnú pozornosť vo filmovom priemysle, pričom ďakovať môže práve režisérke Lise Langseth, ktorá hľadala neetablovanú herečku, ktorá by stvárnila hlavnú úlohu v jej novom filme, a objavila a vybrala si práve Aliciu Vikander. (Arsenal83)
  • V roce 2011 byla Alicia Vikander spolu s ostatními začínajícími herci jmenována tzv. Shooting Star, což je ocenění, které uděluje Evropský filmový institut vycházejícím mladým hereckým talentům na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (ellegrey)

Reklama

Reklama