Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Henri Verneuil je spolu s Johnem Frankenheimerem mým oblíbeným režisérem akčních filmů, u nějž vím, že můžu očekávat kvalitu a zážitek, ačkoliv akční žánr obecně jinak neoblibuji. Po všech stránkách kvalitní filmové řemeslo beru u Verneuila už jako samozřejmost, ale spojení prostředí bojové fronty z války a často drsné akce s obrovskou komediální nadsázkou, zacházející až do absurdního humoru a plynoucí mezi tím v rovněž výborných dialogových přestřelkách, mi překvapení určitě připravilo. Užil jsem si Mrchožrouty i víc, než jsem předpokládal, smích ve mě často vystřídávalo náhlé mražení, děj s loupežnou akcí uprostřed války má výborný spád, postavy jednají často nepředvídatelným způsobem, dialogy náramně šlapou a Michel Constantin si vychutnává svého morousovitého padoucha naprosto luxusním způsobem. Dokonce mi ani nevadilo, jak zde více lidí zmiňuje, že film nemá (jak už napovídá i název) jedinou čistokrevně sympatickou postavu. Ono nakonec krásné oči a půvab Marie Laforêtové v sobě nesou kouzlo mrchy přímo „andělské“, takže Verneuilovi hravě odpouštím i tak trochu hollywoodský romantický závěr. Pátou hvězdičku si zatím ponechávám v rezervě, přeci jen Verneuil natočil s Belmondem v hlavní roli pro mě minimálně dva lepší filmy. ----- „Jako voják neznám zcela zoufalou situaci. A hotovo!“ [85%] ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

"Byl jsem nejbohatším mužem na světě". "Zlato mě zničilo, zlato". Belmondův skvost napěchovaný granáty, výbuchy, mrtvými a geníálními dialogy. Společně s neskutečně sexy M.Laforet, s francouzským šarmem Jeana P.Belmonda a přirozeným dabingem J.Krampola to ve Vás zanechá příjemně smíšené pocity, zahalené do vůně pouštního prachu a výstřelů střílejícího kulometu cizinecké legie. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Prvních 30 minut bylo teda dost zmatených a já jsem moc nechápal o co jde. Pak se to naštěstí zlepšilo, i když mi celou dobu připadalo, že je děj trochu rozpadlý a ani o něj až tolik nejde. I přesto film nemá moc hluchých míst díky dobře nastavenému tempu, přestože ke konci už snímku zase začne docházet dech. I tak je co chválit jako třeba skvělé Audiardovy dialogy. Vypadá to jako by byly psány Belmondovi na tělo, ale tak to vůbec není. S ním se původně pro tento film nepočítalo. Ještě, že si zde nakonec zahrál, protože hlavní postava není moc sympatická. Ale on ji dodává tu pravou jiskru a šarm. Jinak ale má své filmografii i mnohem lepší filmy, tento už znovu vidět nemusím, takže dávám 3 hvězdy. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Již škatulkování filmu do válečný – komedie ledacos napovídá. Podobné spojení je vždy problém. Málokdo dokáže tyto dva žánry spojit do fungujícího celku. Přeci jenom je docela obtížné držet komediální linku poté, co většina vašich spolubojovníků právě padla. Nevím, jak se to tvůrcům podařilo, ale podařilo. Mrtvol je v Mrchožroutech až překvapivě mnoho, naštěstí humoru také a Belmondo a spol si vysloužili poctivé tři hvězdy. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Zozačiatku filmu som si myslel, že to bude reálny vojnový film, ale viac vecí ma hneď vyviedlo z omylu, že ide o recesiu a výbornú komédiu. Videl som ju prvýkrát v živote na rozdiel od starých "klasických" belmondoviek a hneď sa zaradila medzi moje najobľúbenejšie. To s akou drzosťou a humorom dokáže Belmondo odstaviť svojho šéfa a potom začne vyvádzať boli pre mňa salvy smiechu. Paráda, 5 hviezd ako vyšitých :) Naviac perfektný český dabing. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)

Reklama

Reklama