Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nebohý Tomáš Holý je mnohými dodnes považovaný za žiarivú českú detskú hviezdu. Sympatický klučina s obrovským hereckým talentom. Možno čosi na tom bude. Mal svojráznu charizmu. Mne však nikdy nijak zvlášť neučaroval. Objavoval sa vo filmoch, ktoré ma nevedeli zaujať. Ani príbeh malého pražáka, ktorý sa ocitne u svojho starého otca hájnika na Šumave ma moc nepobavil. Takže preto filmu "Pod Jazvečou skalou" dávam len dve hviezdičky. ** ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

"Kazdy kmen ma svuj hlas" . Pre mna ako Cechoslovaka je pravou predstavitelkou detskej ceskoslovenskej kinematografie pani Vera Plivova -Simkova, ale aj tato normalizacna detska trilogia sa mi pacila. Krasna Sumava, ktora hra vo filme samostatnu ulohu + pekny pribeh o zblizovani sa dietata s dedom. Plus dobre dialogy a najma vyborna Jana Brejchova. Vaclav Gajer nemohol 8 rokov tocit film, lebo normalizacni sudruhovia mu to zatrhli kvoli filmu Katerina a jeji Deti 1970 - vratil sa az tymto dielom. Nezda sa mi ze ide o detsky film, skor taku normalizacnu oddychovku. Normalizacni sudruhovia trilogiu povolili a aj sla oficialne v kinach, lebo zobrazila taku realitu, s ktorou sudruhovia nemali problem. Mne ako decku sa to pacilo. 70 % ()

Reklama

Wally 

všechny recenze uživatele

Klasická komedie s asi nezářivějším naším hereckým dětským představitelem... Jako malý sem to žral, postupně mi však začal vadit všudypřítomný socialismus v podobě záběrů na dokonalou přírodu, řeky plné vyder, raků a nekonečné záběry na stáda srnek. Vždycky se na tento film rád kouknu, ale už to není ono.... ()

zbynacz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších trilogií z dětství. Teď už mi vadí některé neduhy, které jsem jako malý neviděl, stejně jako nevidí žádné dítko. Přesto u těchto skvělých filmů (ano, jsou skvělé, nejen pro malé diváky, kteří mají krapet méně náročné požadavky na kvalitu produkce) , pokud jednou za čas otevřu program a zrovna vysílají, rád strávím sychravé sobotní/nedělní odpoledne. Krásné záběry šumavské přírody jsou stále dechberoucí jako byly v době, kdy jsem zažíval euforii z každého z Vénových příběhů. V dětství mi přinesly hodně, probudily touhu toulat se po lesích a užívat si všechnu tu krásu, kterou nám příroda nabízí... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)
  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)

Reklama

Reklama