foto

Gustáv Valach

  • nar. 16.3.1921
    Hontianske Nemce, Slovensko, Československo
  • zem. 27.4.2002 (81 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Slovenský herec Gustáv Valach se narodil 16.3.1921 v obci Hostianske Nemce v jižní části středního Slovenska.

Jako student hrával ochotnické divadlo. Studoval současně filozofii a dramatickou konzervatoř. Krátce působil jako rozhlasový hlasatel. Byl s přestávkami dlouhodobým členem Slovenského národního divadla v Bratislavě.

Jeho první filmová role partyzána byla ve filmu BÍLÁ TMA. Často účinkoval v rozhlase (recitace, zpěv) a v televizních inscenacích. Od druhé poloviny 60. let se pravidelně objevoval i v českých filmech. Hrál výrazné postavy ve významných titulech té doby (ZTRACENCI) a obsazovali ho přední režiséři jako např. Vávra, Kachyňa a Vláčil. Diváckou popularitu mu přinesla role svérázného hajného Straky ve třech dětských filmech V. Gajera POD JEZEVČÍ SKÁLOU, NA PYTLÁCKÉ STEZCE a ZA TRNKOVÝM KEŘEM.

Gustáv Valach se ani v období socialismu netajil svým hluokým náboženským přesvědčením (byl katolík). Z toho důvodu odmítl hrát kontroverzní roli papeže v Hochhutově hře Zástupca. To ho stálo na určitý čas možnost působit v Slovenském národním divadle. V tom čase sa živil prací bagristy. Netajil se ani svými sympatiemi k válečnému Slovenskému štátu - v roce 1980 např. recitoval na pohřbu Alexandra Macha (slovenský luďácký politik a novinář).

Jeho poslední filmová role byla ve slovenském televizním dramatu BALADA O MŔTVYCH OČIACH. Zemřel 26.4.2002 v Bratislavě a to ve věku 81 let.

Kulihrášek

Herecká filmografie

Filmy

1990 Hviezda tisícročia (TV film)
1988 Balada o mŕtvych očiach (TV film)
Medzi nebom a zemou (TV film)
1987 Paví pírko (TV film)
1986 Kohút nezaspieva
Rodina Tjaeldeovcov (TV film)
1982 Jasanica (TV film) - vyp.
1980 Za trnkovým keřem
1979 Na pytlácké stezce
Sonatína pre páva (TV film)
1978 Pod Jezevčí skálou
Spoločný menovateľ (TV film)
1977 Kačička Modropierko (TV film)
Penelopa
Stíny horkého léta
1976 Krčma Pod zeleným stromom (TV film)
1975 Horúčka
Jeden zo siedmich (TV film)
Mozoľovci (TV film)
Objav v lese (TV film)
Posledný prípad advokáta Saint Ponsa (TV film)
Povesť o Muráni - vyp.
1974 Kto odchádza v daždi...
Lucrezia Borgia (TV film)
Margaret zo zámku (TV film)
Netrpezlivosť srdca (TV film)
Pavlínka
1973 Dolina
Dynamit (TV film)
Kaucia (TV film)
Piková dáma (TV film)
Pán profesor odchádza (TV film)
Čierne ovce (TV film)
1972 Javor a Juliana
1969 Pštrosí večierok (TV film)
Touha zvaná Anada
1968 Špinavé ruky (TV film)
1967 Drak se vrací
Noc nevěsty
Svätý experiment (TV film)
Štyri strany sveta (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Mládenecká rozlúčka (TV film)
Návrat Ondreja Baláža (TV film)
Sudca a jeho kat (TV film)
1965 Ať žije republika
Caligula (TV film)
Nepochovaní (TV film)
Plynové lampy (TV film)
Výnosné miesto (TV film)
1964 Muž pre každé počasie (TV film)
Senzi mama
1963 Geľo Sebechlebský (TV film)
Kar na konci roka (TV film)
Kto si bez viny
Trio Angelos
Zalamejský richtár (TV film)
1962 Dobrodružstvo so spravodlivosťou (TV film)
Namiesto veršov o láske
Vlk (TV film)
1960 Práče
1959 První parta
1958 Posledný návrat
1956 Nevěra
Previerka lásky
Ztracenci
1955 Žena z vrchov
1953 Pole neorané
Rodná zem
1952 Lazy sa pohly
Mladé srdcia
1950 Boj sa skončí zajtra
Priehrada
1948 Bílá tma

TV seriály

1992 Indické rozprávky (TV seriál)

Dokumentární

1996 Benkovo hľadanie domova (TV film) - vyp.
1990 Bratislava v premenách času
1989 Kyjatice - vyp.
Spiš - klenotnica pamiatok - vyp.
1988 Hellovci - vyp.
1987 Rodáci - vyp.
1986 Premeny podôb - vyp.
1985 Magna Moravia - vyp.
Vznik a pád Veľkej Moravy - vyp.
Život a umenie Veľkej Moravy - vyp.
1982 Elena Holéczyová (TV film) - vyp.
1981 Lietajúce stroje na Slovensku - vyp.
V ére elektronifikácie - vyp.
1980 Vinšujeme Vám (TV film) - vyp.
1979 Bratislava - hlavné mesto SSR - vyp.
Cesty vedy - vyp.
Oheň na palete - vyp.
Psychológia na každý deň (TV seriál) - vyp.
Umenie vzdoru - vyp.
1978 Homo faber: príroda, človek a práca v umení banských miest - vyp.
Nebezpečenstvo kolies - vyp.
Také obyčajné tajomstvo - vyp.
1976 Spomienka na maliara - vyp.
1975 Bienále ilustrácií - vyp.
1973 Životné prostredie (TV seriál) - vyp.
1972 Fraňo Gibala (TV film) - vyp.
1971 Kde lietajú čajky (TV film)
1968 Odchádza človek - vyp.
Svätý Juraj Majstra Pavla - vyp.
1967 Bienále ilustrácií Bratislava - vyp.
Karla - vyp.
Moderní indickí maliari - vyp.
Profily (TV seriál)
Sená na Doščonke - vyp.
1966 Spravodliví (TV film)
1964 Nedeľa - vyp.
1963 Vstupujeme do doby atómovej
1955 Hygiena vodných tokov
1954 Nákazlivá obrna ošípaných
Príďte všetci!

Divadelní záznam

1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
1985 Stará dobrá kapela (divadelní záznam)
1984 Mariša (divadelní záznam)
1981 Geľo Sebechlebský (divadelní záznam)
1978 Viťúzi (divadelní záznam)
1973 Svokrovia (divadelní záznam)
1970 Strach z pekla (divadelní záznam)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
1969 Cena (divadelní záznam)
1968 Sen noci svätojánskej (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1979 Stretnutie v Tajove (TV pořad)

Fanoušci tvůrce