Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny DeVito prokázal mistrovství v žánru černé komedie již před patnácti lety snímkem Válka Roseových. Rozvádějící se manželský pár (Michael Douglas a Kathleen Turnerová) v něm svedl nelítostný zápas o to, komu po rozvodu připadne jejich společný dům. Také v jeho novém filmu Baba na zabití je předmětem sporu vytoužená nemovitost. Tentokrát se jedná o starobylý dům v Brooklynu se třemi krby, vitrážovými okny a majestátní knihovnou. Mladí manželé Alex a Nancy se do něj nastěhují v domnění, že našli svůj vysněný domov. Splněný sen má ovšem malý háček: první poschodí obývá za regulované nájemné na první pohled roztomilá stará dáma, paní Connellyová, která, jak je ujišťuje realitní agent, se netěší dobrému zdraví, takže dům bude novým majitelům brzy patřit celý. Jak záhy vyjde najevo, opak je pravdou. Paní Connellyová se rozhodně zemřít nechystá a svou ďábelskou vitalitu vynakládá zejména na vynalézání nových a nových způsobů, jak novým sousedům znepříjemnit život. Od televize puštěné na plné pecky, přes permanentní žádosti o drobnou pomoc až po pozorování jejich milostných hrátek. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (384)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně staromódní komedie, kterou snad ani nejde veteránovi jako je Danny DeVito vytknout. Zápletka je postavená jednoduše na tom, že Bába otravuje život dvěma novomanželům, kteří udělali největší chybu v životě. Některé fórky se dají určitě označit za povedené, například Mr. Peacock. Jiné spíše za trapné Mr. Peabody. 55% ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Ač o sobě možná budu tvrdit, že hodnocení nerad měním, jsou filmy, který jsem jako mladší osoba výrazně nadhodnotil a nedá se na to zpětně koukat. Jakkoli můžu u všech z nich argumentovat nostalgií a jak jsem to jako týnejdžr žral, tak u tohohle ne. Pět hvězdiček je artefakt mojí éry, kdy jsem zbožňoval celej frat pack, měl Stillera hodně rád a bez přemejšlení napálil dobrý hodnocení všemu, u čeho jsem se zasmál aspoň dvakrát. Dneska jsem chytil konec Duplexu v telce a najednou jsem si uvědomil, že na rozdíl od Zoolandera, Vybíjený nebo třeba i jen Fotr je lotr, který jsou tak přehnaně dětinský, až se vkrádá spojení guilty pleasure, si z tohohle filmu nepamatuju skoro nic, a to málo, co jo, je dvojice nájemníků, která se snaží vzít dalšímu člověku život. A tohle není žádná moralistická stížnost, jen když si to srovnám s DeNirovým ksichtem, jak se ptá, jestli Jebal kouří trávu, když si to srovnám se Stillerem a jeho handlebar knírem a hlavně dalším pokusem o vraždu ve filmu, při kterym se ale odehrává breakdance battle a lítající hvězdice se zastavujou silou pohledu, přijde mi humor Duplexu až příliš přízemní a nudnej, aby se dal brát s velkou mírou nadsázky. Takže u ostatních dříve hodnocenejch Stillerovek klidně nechám pět hvězdiček na věky věků, i kdybych z nich čtyřikrát vyrost. K tomuhle filmu ale nemám vztah absolutně žádnej a jen kroutím hlavou nad tím, že jsem někdy pět hvězdiček dal. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Humor Dannyho DeVita zůstal tradičně hodně černý. K tomu přibylo i pár fekálnějších gagů, které nemusí nutně každému sedět, i když mně osobně rozesmály (třeba blicí scéna s čištěním odpadu). Je to měkčí než Válka Roseových, ale pořád dost drsné. Půl bodu navíc za skvělý odkaz na Jakubův žebřík ve scéně chytání chřipky v metru. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem doufal, že když v tom hraje Ben Stiller, tak to bude stát za to. Jenže jsem byl zklamán a to tak, že docela dost. Ben za to rozhodně nemůže, hlavní problém je ve zpracování, které Danny DeVito prostě neudělal podle mých představ. Přišlo mi to hektické, občas dost hrozně sestříhané a celé tak nějak praštěně nenormální, že jsem měl každou chvíli chuť to vypnout. Baba na zabití sice není zas tak špatný film, ale tak jak je zpracován mi rozhodně nesedl. Škoda. Stiller s Barrymorovou jsou vcelku pohledný pár, který funguje. Ale to je ta jediná věc, která v tomto filmu asi funguje a za což dostává dvě hvězdičky. --- Co to se mnou děláte? - Zaskočila vám čokoláda. - Zaskočil bonbónek ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když Alex (Ben Stiller) a Nancy (Drew Barrymore) najdou svůj vytoužený domeček, zdá se, že mladému páru už nemůže nic stát v cestě za štěstím. V domě sice bydlí na "dožití" jedna stará dáma, ale ta by neměla být překážkou. Ale brzy mladí snoubenci zjišťují, že vydržet s nájemnicí nebude tak jednoduché, zvlášť když ta má takovou malou zálibu, neustálými dotazy a prosbami postupně ničit jejich život. Vypadá to, že Alexovi a Nancy nezbude nic jiného, než vytáhnou velký kalibr a babu poslat do věčných lovišť. Ale nebude to tak jednoduché ... I když už podle názvu lze tušit, o čem celý film bude, nemůžu říct, že bych se nebavil. Stiler a Barrymore se k sobě pěkně hodí, a jejich trhlé nápady nenechají nikoho chladným. Danny DeVito není na režisérské židli žádný nováček, a tak mě trochu zklamalo, že si musel vypomáhat scénami s babinými spoďárami či zvracením. Ale na druhou stranu zase chválím výborný "happy-end", tak nějak jsem čekal, že to dopadne "dobře". Pokud se chcete dobře pobavit, a nečekáte žádné velké zamyšlení, je Baba na zabití (alias Duplex) to pravé ... ()

Galerie (221)

Zajímavosti (13)

  • Poté, co Alex (Ben Stiller) omylem vystřelí harpunu na Nancy (Drew Barrymore) a následně ji chce uklidit, má lano namotané až příliš rychle. (dydy79)
  • Studio, zřejmě z obav o finanční úspěch, posouvalo premiéru z původního data 16. srpna 2002 minimálně pětkrát, až konečně zakotvilo na 24. září 2003. (imro)

Reklama

Reklama