Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Web Smith (Wesley Snipes), styčný důstojník policejního komisařství v Los Angeles, je povolán, aby vyšetřil vraždu mladé ženy v zasedací síni správní rady jedné japonské společnosti. Tajemným telefonátem naváže kontakt s podivnou přízračnou postavou - s detektivem Johnem Connorem (Sean Connery), o němž se říká, že je pod vlivem Japonců. Web zjišťuje, že Connor je člověk s velkou mocí. Společně pak vytvoří sehraný tým, který bude prověřen až na pokraj svých možností. Čím více pronikají do záhady tajemné vraždy, tím více pronikají jejich krvavá tajemství do nich samých. Každý úder srdce je přibližuje k novému světu a osudové zhoubě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

tron 

všechny recenze uživatele

Je to ako Crichtonova kniha: žiadny zázrak, ale solídne remeslo hej. Literárna predloha sa síce stala bestsellerom, ale bola obviňovaná z toho, že jej autor je príliš protijaponský. Filmári si to uvedomili a tak je príbeh na niektorých miestach upravený, čo síce bije do očí (na konci sa neprekvapivo ukáže, že najväčšou slizkou sviňou bol beloch) a je to možno nechcene smiešny ústupok, ale nemôžem povedať, že by mi vadil. Skôr ma rušilo pár trápnych komických vsuviek (jakuza v gete, golfový vozík) a akčná sekvencia na konci. Tvorcovia zrejme dospeli k záveru, že dvojhodinová kriminálka musí obsahovať akciu a tak jednu umiestnili na koniec. Čo síce nedáva zmysel, ale aspoň je sranda: 63-ročný Connery hádže Japoncov o stenu a Wesley Snipes to dal na Brucea Lee. Hoc kombinácia Connery/Snipes môže na prvý pohľad pôsobiť kuriózne, v skutočnosti sa k sebe prekvapivo hodia. Žiaľ, Snipesova rola oproti knihe rapídne zhlúpla a tu je to skôr nevycválaný kretén,  fakt škoda. Napriek tomu, že aj zvyšok kastingu je nabúchaný (Keitel, Buscemi, Mako, Wise, Carrere, Shaw, von Bargen, Tagawa), nikto nemá príležitosť podať strhujúci výkon. Divákov snímka síce neoslnila, ale meno Crichton v 9O. rokoch lákalo davy a hviezdny kasting a atraktívna japonsko-americká zápletka so sexuálnym motívom urobili svoje: inak dosť matná a miestami divná snímka s rozpočtom 35 miliónov dolárov na celom svete zarobila fajnových 107. Natáčanie sa každopádne nieslo v napätom duchu, rovnako tak post-produkcia, čo v tých dobách bolo typické pre filmy, v ktorých Connery nielen hral, ale ich aj produkoval. Nečudo, že režisér Kaufman si po Vychádzajúcom slnku najbližších 7 (!) rokov neškrtol. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Neurážející detektivka, pěkně promyšlená se špičkovým obsazením. Kaufman, ale nekočíruje snímek tak jak by si zasloužil, všechno sice pěkně plyne, ale ničím neoslní. Ani to napětí vás nepřiková k židli. Hlášky jsou povedené a tyhle střety kultur. amerika/japonsko mám docela rád. I tak ale myslím, že příště raději zkusím knihu. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Japonská čtvrť, která končí Velkými nesnázemi v Malém Japonsku. Philip Kaufman by asi býval rád držel Crichtonovu předlohu v rovině decentního, mrazivého thrilleru a film jím první dvě třetiny času vícero méněro je. Nepřehledné prostředí japonské korporace, japonských způsobů, japonských obchodních taktik a nejen japonských sexuálních libůstek produkuje specifické xenofobní napětí. Těžko říct, jestli to byla tvůrčí volba, že se ke slovu v určitém okamžiku dostává "akce" a zdařile budovaná atmosféra a la Polanskiho klasika (rozuměj: není jisté, o co tu vlastně jde) se poroučí okamžitě do prdele. Jistou záruku diváckého potěšení přetrvávajícího až do konce představuje kromě dalších hereckých es Steve Buscemi a Raye Wise samozřejmě Connery v modu You Only Live Twice, přestože nutit ho v pokročilém věku do bojových scén po boku namachrovaného Snipese je stejně nefér, jako chtít po Snipesovi produkovat ve stínu ex-Bonda charisma. Film, který na mě už v útlém věku v kině udělal značný dojem (kozy! šoustání! škrcení!), který mohl být pro dospělé publikum jen při troše producentské blahovůle daleko lepší. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Akční kriminálka založená na xenofobní hysterické tezi, že Japonci jsou lépe organizovaní a mají geneticky naděleno dvakrát vyšší IQ, než máme my. Přestože jsem slyšel, že i někteří Japonci mají sklon něčemu podobnému věřit, je to samozřejmě pitomost, a pitomě musí nevyhnutelně dopadnout každý příběh - literární nebo filmový - který na ní staví. --- Myslím, že i fandové odpočinkových akčních thrillerů usoudí, že toto je prostě slabé. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Lehce rozvleklé krimi drama s politickým pozadím, povrchní náhled do japonské byznys komunity a jejich praktik. Film není žádný zázrak, nicméně dobře odvedené řemeslo, kterému dominuje solidní herecké obsazení, charismatický Sean Connery zvláště. Nálepku "mysterózní" nechápu (opět), to tady někdo k těm filmům přiděluje namátkou? 61% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Identita vraha bola oproti knižnej predlohe zmenená na základe rozhodnutia režiséra. (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v Los Angeles. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama