Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (557)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku nedokážu momentálně hodnotit a komentovat jinak než nostalgicky, protože jsem jí v dětství viděl tolikrát a vždycky mě bavila. Dospělácký zážitek zatím nemám, i když bych si ho někdy rád zopakoval, už i kvůli tomu, jak někteří diváci popisují, jak moc byl poplatný době. Rozhodně to byla však pořádná filmová reklama na Pribináčka a Frankovku ... jen ten dětský desert byl hodně nedostatkové zboží na rozdíl od všudypřítomného léčivého masážního roztoku. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Malé děti a muzikál jsou slova, která prý občas mumlám v těch nejhorečnatějších nočních můrách. Duchové mají sice celkem hezkou prázdninovou atmosféru, ale ve výsledku je to taková zmatená pionýrská agitačka, kde se děje všechno tak nějak náhodou, protože si všichni (krom Němečka, na jehož fígle s trpaslíkama jsem koukal skutečně uznale a fakt jsem ten trik nerozluštil, dokud jeden pajzl neseskočil na konci z tribuny mimo perspektivu) jen tak nějak blbnou před kamerou a plácaj hrozný hovadiny. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí snímek dvojice Lipský - Svěrák, který do skupiny klasika pozvedá zejména skvělá Uhlířova hudba. Kdo by neznal - Hajný je lesa pán, Ať žijí duchové nebo Pramen zdraví z PosázavÝ. A Leontýnka? Láska láska... I přes fakt, že jde nakonec jen o "pouhý" film o dvou strašidlech a bandě pionýrů tady všechno funguje jak má. A trpaslíci? Klobouk dolů... Slibuju za kluky , slibuju za holky, za každý strom dáme sto malých do školky ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nedoceňovaný režisér Oldřich Lipský natočil ve spolupráci se Zdeňkem Svěrákem, sice doceňovaným, ale občas i podceňovaným českým scénáristou mezinárodního věhlasu skvělou pihádkovou komedii ze současnosti. Asi to nejtěžší, co se v tomto subžánru hraného filmu vůbec udělat dá. Všechny složky filmu jsou vzácně vyrovnány, nechybí ani náš proslulý černý humor, vyzvednout jednu hereckou kreaci znamená zavrhnout ty ostatní. Duše zřídkakdy pookřeje jako při i po zhlédnutí tohoto nadčasového klenotu naší národní kinematografie. Klenotu, který by mohl - nebo měl být - zajímavý i pro zahraničního diváka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmy režiséra Oldřicha Lipského mám celkom rád. Avšak snímok "Nech žijú duchovia" ma nikdy nedokázal zaujať. Nepáčil sa mi ako decku a nepáči sa mi ani teraz. Vôbec mi to nesadlo. Výkony detských hercov sú otrasné, spievané pasáže otravné a socialisticko duchársky príbeh ma vôbec nebavil. Ani zvučné herecké mená to nedokázali zachrániť. Pán Jiří Sovák sa do úlohy rytiera Viléma Brtníka z Brtníku absolútne nehodil. V tomto prípade pôjdem proti prúdu a tejto hudobnej detskej komédii dám iba ve hviezdičky. ** ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Hradní střela, která byla ve filmu upravena, je česká Jawa - ČZ 250 typ 353 Kývačka, vyráběná v letech 1954-1955. (JARDAHONDA)
  • Obraz, kde bol namaľovaný Brtník z Brtníku (Jiří Sovák) namaľoval jeden z členov štábu. Po skončení nakrúcania ho domov dostal Sovák, ktorý sa ho pred smrťou rozhodol odkázať Karlovi Vágnerovi, ktorého vraj bral ako syna. Lenže obraz bol na výšku príliš veľký, a tak sa skladateľovi do domu nevošiel. Ten ho teda zapožičal jednému menšiemu divadlu, ktoré ale časom zaniklo. Obraz skončil zavesený na stene nad čestným stolom pre štamgastov v reštaurácii, kde herec veľmi rád chodil. (Raccoon.city)
  • Podrobnější popis trikové sekvence, v níž se „setkávají“ trpaslíci a představitelé dětských rolí, přinesl časopis "ABC mladých techniků a přírodovědců" ve 21. čísle 21. ročníku, vydaném 15. července 1977, tedy zhruba čtvrt roku před premiérou. Do dvoustránkové reportáže vysvětlující i jiné triky (Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách – 1974, Dívka na koštěti – 1971, Princ Bajaja – 1971) byly zařazeny i čtyři snímky z filmu Ať žijí duchové! a podobenka kameramana Vladimíra Novotného. Článek nesl název "O dívce na koštěti, draku, trpaslících a filmovém triku". (Robbi)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama