Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

kingik 

všechny recenze uživatele

Dnes tenhle styl komedií není schopen spíchnout ani sám Vorlíček. V době, kdy byl ve formě, se ukazoval jako režisér s vytříbeným režijním stylem, citem pro správné podání gagu a dokonale uměl pracovat s herci. Krásně naivně vzhledem k dnešním nárokům publika se jeví i po letech poměrně působivá triková stránka filmu. Občas film působí jako nějaký lapač, který chytá a do popředí staví především ukázkově absurdní situace, a tak se pro diváka, toužícího vidět něco "normálního", stává až nestravitelnou komedií, ale tvůrci naštěstí z toho jako nějakým zázrakem umí vyplout zase na hladinu. A jako poctiví vodníci zůstanou suší. 80% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Prý pohádka, pche. V dětském věku jsem tenhle film vnímal jako smutné drama. A to nejen kvůli hořkému konci, ale především pro celkové vyznění. Chudáci vodníci se přežili a v moderní společnosti pro ně není místo. Alespoň lidé kolem působí, jak kdyby se vyloupili z pravověrné pohádky. I když jsou konfrontování se sebenemožnější situací, nepřijde jim to vůbec divné. Po letech jsem docenil mazaně vymyšlený scénář, který sice nenabízí přehršel vtipných scén, ale zato obsahuje několik silných vypravěčských linií. A i toho humoru je v něm dost. Jakési pachuť filmu ovšem zůstala. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek prostě zbožňuji. Je to krásně hravé, ujeté a zároveň to má příběh, který má hlavu a patu, je zde spousta gagů, ať už spojených se psem, anebo s vodnickou podstatou, které jsou skvělým kořením filmu. A v tom všem hrají naprosto skvělí čeští herci. Jako dítě jsem ten film miloval, po letech se nic nezměnilo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přenos pohlavním stykem nebo transfúzí je u viru člověčiny stejný jako u HIV, akorát tady bacha i na krvavou tlačenku.. Tenhle vodní svět byl vystaven tak podivně, že jeho pohlcení socialismem bylo nevyhnutelné a je škoda, že té plejádě vynikajících herců (od tradičně plačtivého Řehoře až po arcipadoucha Kopeckého) neumožnil scénář něco víc než jen odchod na ROH o půl třetí.. Až teď mě napadla jedna věc. Ano, Bedrna je famózní a Zavřel otázkou zvyku a ta možnost tu nebyla ani hypoteticky, ale Menšík by byl skvělý dabér Homera Simpsona.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ta noha nejde vyndat z boty.....tak ji přišijeme i s ní. A nehrozí infekce? Když si umyjeme ruce, nemůže se nám nic stát.... České komedie 60. a 70.let, které páchali páni Vorlíček, Macourek a Lipský, byly často prošpikovány až naturalistickým černým humorem. Hromadný masakr ve Čtyřech vraždách / včetně volantu v zádech a míčku nadnášeného gejzírem krve/, useklá ruka+hlava+bombou roztrhaná I.Janžurová v Pane, vy jste vdova, hromadná vzájemná vražda včetně čela zapíchnutého v zádech a evakuace-tedy vyhození pracovních jednotek do vzduchu - v Tajemství hradu v Karpatech či prosté sežrání masožravou kytkou v Adéle....prostě ty báječné komedie se vždy nějak zvrhly a Konec vodníků v Čechách není výjimkou. I po letech stále baví, možná i proto, že současné komedie jsou spíše k pláči...,,Kde máte šaty?" ,,On mi je ukrad!" ,,Mně je ukradli v márnici!" ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Když se Jana Vodičková (Libuše Šafránková) na návštěvě u Mráčkových promění u dveří v malou rybku, tak ji Jindřich Mráček (Jaromír Hanzlík) vezme ihned do ruky a při manipulaci mu spadne do mixéru. Po zastavení mixéru rybu vytáhne a ta je celá od bílého krému. V dalším záběru je však viditelně ryba od krému jen z poloviny a po pokusu o utření ji Jindřich celou upatlá a pokládá ji na židli. Tam je ryba před proměním nazpět v Janu úplně čistá. (Jimmy15)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama