Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (450)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přenos pohlavním stykem nebo transfúzí je u viru člověčiny stejný jako u HIV, akorát tady bacha i na krvavou tlačenku.. Tenhle vodní svět byl vystaven tak podivně, že jeho pohlcení socialismem bylo nevyhnutelné a je škoda, že té plejádě vynikajících herců (od tradičně plačtivého Řehoře až po arcipadoucha Kopeckého) neumožnil scénář něco víc než jen odchod na ROH o půl třetí.. Až teď mě napadla jedna věc. Ano, Bedrna je famózní a Zavřel otázkou zvyku a ta možnost tu nebyla ani hypoteticky, ale Menšík by byl skvělý dabér Homera Simpsona.. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Doktor Mráček bude asi po většinu diváků další československou mnohokrát reprízovanou klasikou z řady. Já se přiznám, že jsem ho viděl maximálně někdy školkou povinný a i když jsem od té doby domacích fantasy komedíí od Macourka, Vorlíčka nebo Lipského zhlédl docela dost a některé si i oblíbil, na Mráčka jsem pořád jaksi zapomněl a viděl ho pořádně až dnes. No, možná kdybych ho viděl už poněkolikaté asi by pro mě nešlo o žádnou pecku, ale takhle to pro mě bylo alespoň neokoukané a bavilo mě to.  Vorlíčkovi a Macourkovi se opět povedla zdařilá a na svou dobu v československu určitě neobvyklá fantasy vzrušuíjcí zápletka o utajených vodníkach v Praze s řadou zábavných bláznivých, záměn, omylů, dobrým komediálním tempem, i kapkou romantiky, byť škoda, že mi to občas přišlo dějově poněkud rozbředlé. Ale i tak jde o fajn komediální fantasy kousek s kapkou pohádky, kde bylo šťastné i obsazení velmi roztomilé Libušky Šafránkové. Potěší i (u Vorlíčka takřka dvorní) tradiční Vladimír Menšík se svým fajným zábavným herectvím stejně jako prakticky většina dalších českých herců, kteří se zde mihnou.  Je to prostě takové příjemné. Dokonce bych se narozdíl od některých ostatních komentujících slitoval i nad závěrem, ve kterém bych snad žádnou ideologii ani nehledal (pokud si dobře vzpomínám, tak i v Dívce na koštěti se nakonci nadpřirozené bytosti stanou obyčejnými lidmi.) ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

"Škrrr... škrrr... škrrpál!" Kdyby se více pracovalo s vnitřním univerzem mytických bytostí v pozadí současných kulis a la Vodník: The Masquerade, mohlo to být tehdy přelomové v kontextu všech následných Bladeů a Underworldů. Bohužel z toho vyšla akorát dost unavená tendenční veselohra, která si bere z normalizace jen to nejhorší. Tedy socialismus bez inkluzivity, kde naopak každá odchylka od "normálnosti" je považována za buržoazní přežitek hodný převýchovy, kterou zde může poskytnout mimo jiné okušení proletářského jablka poznání - tlačenky z pergamenu. Ve světě, jehož jediné schválené východisko je pracovat a množit se do rytmu Vondráčkový s Neckářem, je pak logické, že objekt milostného zájmu protagonistky má dvě charakterové polohy - "Ty můj kapříku." a "Hele, jestli seš ještě naštvaná kvůli tomu včerejšku, tak se uklidni.". Přičemž film mu ani za jednu z nich nedá pěstí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tuhle kultovní českou psychokomedii jsem viděl v jednom kuse až dobrých 44 let po jejím vzniku. Je zcela zřejmé, že i tehdy se nitrožilně přijímaly kvalitní látky. Úvod byl těžká nuda, ale od určitého okamžiku to přeci jen dostalo ten správný šmrnc. Navíc občas vzduchem létaly moc pěkné hlášky. V čele byla určitě ultimátní balící hláška: "V potoce jako dva pstruzi, nebo v bahně..?". Kultovní je i operace v nemocnici, při které jsem se po delší době od srdce zasmál. Přesto je ve snímku spousta pasáží, které jsou jednoduše řečeno o hovně a zcela zbytečné. Proto hodnotím celkově pouze tak nějak nadprůměrně. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tuto komediu mam z detstva celkom prijemne spomienky. Sice som vtedy nikdy nechapal, o co tam vlastne slo, ale to skakanie do umyvadla alebo do akvaria, premeny na ryby a naspät na cloveka, rozpravajuce salky, jednoducho vsetky tie trikove zabery ma vzdy fascinovali a bavili a ani sa necudujem, ze to natocil moj oblubeny reziser Vaclav Vorlicek. DIVKA NA KOSTETI (1971) sa mi pacila o nieco viac, ale aj tato komedia ma nieco do seba a dokaze aj dnes prijemne pobavit. _______ Libuše Šafránková - (Jana) +++ Jaromír Hanzlík - (Dr. Jindřich Mráček) +++ František Filipovský - (Správce půjčovny loděk Bertík Vodička) +++ Miloš Kopecký - (Wassermann) +++ Vladimír Menšík - (Karel) +++ Zdeněk Řehoř - (Alois) +++ Stella Zázvorková - (Doc. Mráčková) +++ Míla Myslíková - (Matylda) +++ ()

Galerie (19)

Zajímavosti (60)

  • Hodně scén se z důvodů vetší autenticity točilo za „normálního provozu“, a to i scény, kdy se na ulici Dr. Mráček (Jaromír Hanzlík) mění v rybu. Po letech Jaromír Hanzlík přiznal, že se strašlivě styděl, když si představoval, jak ho potká syn a řekne mu: „Aha, tak takhle si tatínku vyděláváš na živobytí...“ (sator)
  • Mráček (Jaromír Hanzlík) má v lodi přenosný tranzistorový cívkový magnetofon Tesla ANP404 „Pluto“ s napájením z vestavěných baterií. (sator)
  • Keď točili scénu pred domom Vodičkových ako sa doktor Mráček (Jaromír Hanzlík) mení na kapra, bola vedľa domu stena zo zábradlím, ktorú kamera nazberala, končila park, kde chodili mamičky s kočíkmi. Pri tejto scéne sa mamičky zbehli a pozerali na herca čo to robí, keď v podrepe otváral ústa. Herec si to všimol, išiel za režisérom Vorlíčkom a povedal mu: "Prosím ťa Vašku, nech idú tí ľudia preč, ja sa hanbím." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama