Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Přehnaně vlastenecké, rusové neohrožení hrdinové, němci patlalové. Místy jsou záběry jako z počítačové hry, i když neříkám že to je vyloženě špatně. Bohužel je to plné nesmyslů - němci jsou vyobrazeni jako úplně neschopní, pak střelit granátem odrazem o zem tak to asi těžko, koncentrační tábor vypadal pomalu jak dovolená a vysvětlete mi jak může jeden člověk zajmout celý tank. To je problém novodobých válečných filmů - tolik se z toho snaží udělat senzaci, že výsledek je nesmyslná kravina. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Reklama na ruské tanky. Nové Železné srdce se nekoná. Fandové sice ocení slow-motion letících protipancéřových střel, jak se provrtávají trupy tanků. Všude vše efektivně vybuchuje, občas pěšácká přestřelka. Jen by to vlastenectví nemuselo být tak okaté, až Bayovsky přehnané. Jeden tank se bez větších problému "prostřílí" německou pevností a dějově mimo jiné ukazuje především souboj ruského a německého tanku, vedeného parťákem Simira Gerkhana. Potěšily známé místa z natáčení. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Mám opravdu rád válečné filmy .. moc rád fantasy příběhy - takže velká, veliká spokojenost. Líbil se mi hodně Standartenführer SS Klaus Jäger, sjednocovatel Evropy ve slušivé tankistické uniformě. Zaujala mě - jak jinak - переводчик Аня Ярцева. Kdyby v lese dala všem přítomným soudruhům, šel bych v hodnocení klidně a bez rozpaků nekompromisně na plný počet *****. Dost dobrý byl i ten zasloužilý traktorista, tankový baletní mistr мехвод Степан Савельевич Василёнок. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Vyrobili mě na Uralu z tvrdé sibiřské oceli." Ani tahle báchorka z bolševické čítanky o tanku, který "osvobodil" Prahu, se nevyrovná filmovému nesmyslu s názvem T- 34. Mohlo by to fungovat jedině jako hodně opožděná ruská odpověď na nepříliš vtipné francouzské komedie z druhé světové války, ale to by nesměl být snímek natočen stejně otravným způsobem jako Město 44 nebo Stalingrad (2013). ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Pro někoho kdo vyrostl na Čtyřech z tanku a psovi (těch knižních tedy) a jejich legendárním Zrzkovi, hraje tento film strašně moc na nostalgickou vlnu. Rusáci zas a znovu vytvořili jak jinak než velikášský vojenský film plný hrdých odhodlaných soudruhů, kteří se ničeho nebojí a jejichž schopnosti jim závidí i standartenführer Klaus. Vizuálně překvapivě dobré, bez různých spešl výbušných efektů bych se sice obešel, ale ve své podstatě nevadily. Vypnout mozek a je to víc než ucházející akční biják s jen pár hluchými místy. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Válečný snímek vydělal za první víkend v kinech 713 milionů rublů (zhruba 215 milionů korun). To je pro ruský film v době uvedení filmu nejúspěšnější start na domácí půdě vůbec. Během prvních dvou měsíců film v ruských kinech zhlédlo zhruba devět miliónů Rusů a výdělek činil přibližně 2,3 miliardy rublů. (JoranProvenzano)
  • Nemecké tanky Panzer V Panther sú tu v skutočnosti veľmi dobre zamaskované ruské tanky T 54/55. Rozdiel? Jedine odlišný podvozok. Korba a veža sú fantasticky zamaskované ale skutočný Panther mal prekladaný podvozok. (kukadlo123)
  • Příběh filmu se nezakládá na pravdě, i když na internetu, zejména na ruských serverech najdeme taková tvrzení. Žádný útěk sovětského tanku z německého koncentračního tábora nebo vojenského cvičného prostoru se nikdy neuskutečnil. Pouze v únoru 1945 byl potvrzen úspěšný útěk sovětských vězněných pilotů vedených Michaelem Devyataevem pomocí německého bombardéru. Tento příběh byl také zfilmován. (Paity)

Reklama

Reklama