Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (415)

Bush13 

všechny recenze uživatele

No jistěěěě... trochu jsem se této klasiky obával, ale nebylo proč. Ačkoli se na filmu podíleli lidé - od režiséra počínaje -, kteří se v budoucnu upíšou (nebo se už upsali) všelijakým ultrablbostem, tak je to celkem vtipná záležitost, ze které je cítit konečně ta úlevná radost z toho, že se dá bolševikovi veřejně a beztrestně vysmívat, přestože pojednává o době z tohoto hlediska nejhorší, tedy nejtragičtější. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Aby som sám pre seba raz navždy rozlíšil, čo je TP a čo sú podobní ČERNÍ BARONI, poznamenávam si, že toto je ten, kde sú tanky a sex. Prvý čs. súkromný film a zvestovateľ kapitalizmu tak už hneď predvádza budúce neduhy komerčnej 90-kovej kinematografie - prehnané hulvátstvo a vulgaritu, primitívny humor, samoúčelnú nahotu kdekoľvek to len trochu ide (vrátane penisov!), príklon k exploatácií nielen žánrových pravidiel a ingrediencií a scenár zbúchaný za pár dní. Olmer ale okrem využitia prvoplánových atrakcií predviedol nielen podnikateľskú pohotovosť, ale aj nejakú tú súdnosť a remeslo....- teda atribúty, ktoré potom v novej dobe z jeho filmov veľmi rýchlo unikali. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Není to úplně na 4*, ale tři by bylo málo. Film asi spíš pro chlapy a asi taky spíš pro nás starší, kteří totalitní vojnou prošli i když ne v tak příšerné době 50. - 60. let. Pro nás je to opravdu dost pravdivé a hořce úsměvné. Je to taky mimochodem poslední film Víta Olmera, na který se dalo koukat. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Lidštější, vážnější a ne tak ad absurdum protiklad Černých baronů. Jakožto první československý soukromý film nám to (snad v rámci propagandy či seznámení se Škvoreckého dílem) pustili už na základce. Chápete? Na základní škole nám patrně vštípili základy pirátství a znectili naši morálku filmem, v němž se souloží a děvy tam jsou v rouše Evině. Co by na to asi řekli dnešní zapálení ctitelé a zarytí obránci morálky našich dětí. Stejně jako u Černých baronů film zaujme a potěší hlavně skvělým obsazením. Skamene předvádí svůj životní výkon, Adamcovou jsme si užívali plnými doušky, je skvělá a já ji mám dondes hrozně rád, Simona Chytrová je nádherná (a taky skvělá), Milan Šimáček je naprosto úžasný, škoda že moc nehraje a Jandákův Nikitiščenko mě drtí dodnes. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niektoré scénky legendárne, no to bolo ale kriku. Našťastie som to na svojej koži zažiť nemusel, ale mať veliteľov predbiehajúcich sa v tom, komu praskne žilka prvému, to by bolo na smiech. Taký Jarko Naď s modrou knižkou by sa ako exminister obrany asi nesmial, ten bol vždy potento až za ušami. Tankový prápor zapadá medzi čiernych barónov obsadením i štýlom a tak sa niektoré situácie vo filmoch môžu aj mýliť. No a keďže scenár bol napísaný za 14 dní, tak to je jednoznačný dôkaz o tom, že vtipy i zelených mozgoch idú tak akosi prirodzene. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Film vznikl nelegálně. Při natáčení společnost Bonton totiž porušila starý, ale stále platný zákon o znárodnění a monopolu kinematografie. Šlo o to, že výrobu všech filmů mělo pod palcem pouze filmové studio Barrandov. Když se objevil první snímek ze soukromého sektoru, začalo filmařům vedení Barrandovu vyhrožovat. Během natáčení tak panovala důvodná obava, že by si pro všechny mohla přijít policie. [Zdroj: Česká televize] (rublik05)
  • Slavnostní premiéry se zúčastnila i samotná Adina Mandlová, která se čerstvě vrátila z exilu. O premiéře, na kterou ji přišel pozvat sám režisér Vít Olmer, prohlásila, že to byl spíš binec. (krib)
  • Erotické scény Lukáša Vaculíka (Danny) a Simony Chytrovej (Janinka) sa natáčali v byte na sídlisku. Keď sa dotočili, ozval sa búrlivý potlesk a piskot. Štáb pozabudol na to, že na sídliskách je všetko vidieť a susedia si pozerajú do okien. (Raccoon.city)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama