Reklama

Reklama

První kráva

  • USA First Cow (více)
Trailer 1

Tichý a samotářský kuchař Cookie putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci ovšem musí krást. Tajně za tmy chodí dojit první krávu, jedinou v širokém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan. Americká nezávislá filmařka Kelly Reichardt ve svém křehkém antiwesternu o mužském přátelství vykresluje autentický portrét drsného života na počátku devatenáctého století na americkém severozápadě. Film se umístil na předních příčkách mnoha českých i zahraničních výročních žebříčků. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Film oproštěný od šumů vizuálních, zvukových, dějových i významových tak precizně, že se z něj stává spíše dlouhý obraz, namalovaný na ploše dvou hodin, v němž každá jednotlivina (kapradí, sběr hub, bláto, díra v botě, pánev, pronesená věta, setkání) je generickou součástí zcela prosté výpovědi jak o krutém, lhostejném a nehostinném světě, tak o křehkém, nepravděpodobném, leč absolutním přátelství dvou slaboučkých lidských bytostí v něm. *~ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Něžný antiwestern o koblihách, smutné krávě, mužích, kteří rádi uklízejí, a zemi, do které historie teprve přichází. Moment, kdy se na obrazovce zjeví Gary Farmer je jen prostým potvrzením faktu, že od dob Mrtvého muže tenhle produktivní subžánr nevydojil ani z poloviny něco tak subtilního, elegantního, skvěle zrežírovaného, famózně napsaného a svojsky zahraného. Smekám skalp. ()

Reklama

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Zábavný, sympatický a atmosférický film. Nicméně srovnání s Dead Manem je přehné, to je jiná liga. Zatím, co Jarmusch nabízí vážně míněnou vizi divokého západu, která je podmanivá v tom, že jde proti té žánrové, svět First Cow ve svém queer tématu a celkové hipsterské přecitlivělosti (hlavní hrdina je ultraplachá stydlivka) daleko více vychází z aktuální módy, resp. z toho, co chce určitá skupina diváku vidět (v podstatě obrácená situace). Scény, které by měly definovat prostředí navíc působí aranžovaně a to je v primárně atmosferické záležitosti trochu problém. Na onu špinavost a drsnost světa si snímek spíš jen hraje. Jediné, co mi ale asi skutečně vadilo byla dramaturgická struktura. Na začátku snímek řekne jak dopadne, celou dobu naznačuje jak dopadne a pak tak dopadne. Těžko držet palce někomu, kdo se chová hloupě, když děj zároveň divákovi neustále mezi řádky říká, že se mu to vymstí. Podobně jako ostatní mě překvapilo, že jde o film zkušené režisérky, velmi silně totiž působí jako debut. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mňa asi zrak klame, ale ako to vyrástlo do týchto čísel? Veď to dajte kameru niekde na poľnohospodárske družstvo v Šarišských Michaľanoch a budete mať lepší zážitok. Dokonca sa ani nudiť nebudete, pretože je dosť pravdepodobné, že vám Indoslováci tú kravu ukradnú priamo pri dojení. To by bol rozhodne väčší art. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Arthousové tempo ma väčšinou rozčuľuje, ale tu mi sadlo ako riť na šerbeľ. Antiwestern s jednoduchou zápletkou a skvelou, špinavou atmosférou, kde romanca medzi chlapmi nie je homo, v špine a drine je nefalšovaná romantika a iskru nádeje v inak posratom živote im chcete pomôcť rozdmýchať aj napriek tomu, že viete, ako to skončí. Zaslúžene a opakovane titulované ako jeden z filmov pandemického roku, pre ktorý bol tento únik do sveta bez dejín ako stvorený. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Oregon. (MikaelSVK)
  • Alternativní název snímku zněl „Slow Elk“, pod kterým se skrývá slovo dobytek, nazvané původními obyvateli Oregonu. (Kuzmik)

Reklama

Reklama