Reklama

Reklama

Bratři

Trailer 2
Česko / Slovensko, 2023, 135 min

Obsahy(1)

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (305)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Fajn technické provedení, pokulhávající obsah. Oni bohužel nejméně zajímavým prvkem filmu Bratři jsou právě ti titulní bratři. Scénář se vzhledem k jejich kontroverzní podstatě neodvažuje k nim přistupovat s jakýmkoliv názorem, a tak se o jejich myšlenkách, emocích, pochybách a případných lítostech nedozvíte zhola nic (protagonisté jsou zkrátka niterně prázdní; nemají žádný vnitřní konflikt; neprochází vývojem; nepůsobí živě). I jejich primární motivace je nastřelena jen tak, aby se neřeklo, a působí zkratkovitě a nedořečeně. O to víc film funguje ve scénách s Tatianou Dykovou v roli ztrápené matky, která dodává do příběhu snad jediný skutečně lidský prvek. Snímek kupodivu velmi dobře šlape po stránce akce a ta očekávaná štvanice v druhé polovině filmu je velmi hutně a napínavě natočená, na českou produkci hodně solidní nadstandard. Za vidění to stojí, ať už na Mašíny máte názor jakýkoliv, ale posílat tyhle věci za Česko do boje o Oscara, to je fakt nouze. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

......spracovanie známej historickej udalosti - z iného pohľadu ......z pohľadu nie komunistickej ideológie....ale aj tak.....tvorcovia sa síce snažili úkazať bratov ako bojovníkov proti komunistom,ALE....aj tak to vyznelo ako príbeh mladých mužov,ktorí chcú na Západ - o boji sa neda hovoriť.....a podrezanie hrdla zviazanému príslušníkovi VB - nech sa na mňa nikto nehnevá - to hrdinstvo nikdy nebolo, nie je ani nebude - je to len vražda bezbranného ...... ()

Reklama

ibeh

všechny recenze uživatele

Film jsem neviděla. Jenom si o něm a o režisérovi občas něco přečtu. Stále se mi do shlédnutí nechce. Myslím si, že takový námět si zaslouží zcela neutrálního tvůrce, který není s postavami vůbec propojen, je jedno, jestli jako vzdálený příbuzný či známý rodiny. Na prvním místě by měl mít nadhled a být nezávislý. Z dostupné historie sama nemám na bratry dosud jasný názor. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

S upřímným politováním jsem nucena konstatovat, že jsem se nedozvěděla nic nového, skutečnost, že 50. léta zůstávají odporným flekem v naší historii, je mi známa a jak to s bratry dopadlo, všichni víme... Nedokázala jsem se zbavit pocitu, že to celé klouže jen po povrchu.. Na druhou stranu za zmínku určitě stojí herci a herečky v hlavních rolích, Jan Nedbal i Oskar Hes to zvládli velmi dobře, Táňa Dyková zahrála maminku moc hezky a líbil se mi i vyšetřovatel Stefan Konarske.. Nejzajímavější částí je pochopitelně samotný útěk a nejsmutnější následky pro rodinu a zúčastněné, hlubší stopu ve mně však film nezanechal... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Kontrovérzní historie okolo bratří Mašinů, kteří byli komunistickým režimem zaškatulkovány za sprosté vrahy, nepatří ke kapitolám, které bych zatím ještě někdy stihl probrat v dějepisu (:D). Takže vlastně cením podobnou rekonstrukci udalostí, která může být určitě pro mladou generaci přínosem a potěšit i fandy historických filmů. Nejen Vilhemová, ale ani pánové Hess ani Nedbal mě nějak extra neberou (moc hezouni pro mé frustrované já.:D). Ale je docela sranda, jak vážně vypadají jako bráchové a předvedli vcelku důstojné výkony v rolích, které se s nim odteď ještě chvilku potáhnou (takže teď už si u Nedbala nevybavím hlavně jenom Vánoční příběh a Krakonoše z konce minulého roku.:D). Řemeslná stránka je zdařilá a při přestřelkách, nahánečkách a honičkách bezvadně duněl zvuk po celém kině. Za emoce mě tady vzaly ale hlavně  třeba scény s hraním na piana nebo výslechy rodiny. Celkově rodinná linka tady pro mě měla největší potenciál. Vše okolo samotných bratrů na mě možná  naopak působilo trochu odtažitě a nepíšu to úplně rád. Notabene, když je ten jejich příběh plný štěstí tak vděčný. I tak si myslím, že oskarové ambice zůstanou nenaplněny. Stejně jako mé ambice nad čtvrtou hvězdu. Je to v pořádku udělané, ale asi mi tam něco chybělo a nedokážu přesně říct, co.  Ale možná změním názor, až někdy uvidím podruhé. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Ve chvíli, kdy přichází vyšetřovatel (Stefan Konarske) na velitelství (cca 41. minuta), má na výložkách tři hvězdy v řadě. V další scéně v kanceláři a i předtím v autě má hvězdy do trojúhelníku. (Topper.H)
  • V záběru, kdy je vidět autobusová zastávka, leckoho zaskočí označníky ČSAD (tzv. sluníčko) na sloupku typu „mikulášská hůl“. Tyto označníky (žlutý sloupek s kulatou smaltovnou cedulí a logem ČSAD) se však začaly používat již od roku 1949 a staly se postupně symbolem meziměstské a příměstské dopravy po několik desetiletí. (tommahol)
  • Miloš Forman se velmi zajímal o možnost točit podle knihy Jana Nováka „Zatím dobrý“, která téma bratři Mašinů zpracovává. (sator)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Reklama

Reklama