Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 2

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (339)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Hmm Ridley musel byť zrejme na drogách keď natočil takýto chaotický príbehový mišmaš. Navyše obsadením Cruisa do hlavnej úlohy si rovno podpísal ortieľ smrti. Oficiálnu verziu som nevidel tak nedokážem posúdiť nakoľko prerobená popová hudba celý film ešte viac zničila. Pôvodná Goldsmithova kompozícia síce postráda nejaký pamätnejší hudobný motív no k danému filmu sedí dobre. Čo mi však vyrazilo dych bola vyšperkovaná vizuálna stránka plná farieb a poetiky- skrátka pastva pre oči. O to viac zarazí dejová stagnácia a nesympatické škriatkovské postavy. Z Legendy sa mohla stať skutočná legenda fantasy žánru. A pritom stačilo málo- prísť so zaujímavejším a divácky prijateľnejším rodinnejším príbehom. Škoda, veľká škoda už len kvôli tej nádhernej výprave. Dokonalý príklad filmu v ktorom forma ďaleko prevyšuje obsah. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 3/10 Hudba 7/10 Výprava 6/10/// +mladičký Tom Cruise a krásná Mia Sara, překrásní jednorožci, dobrá hudba, na svou dobu vydařené masky -temné, depresivní, zážitek fakt hrozný a dneska už to i nudí/// Vzpomínám si, v dětství jsem to musel aspoň jednou vidět, některé scény se mi totiž zdáli povědomé. Ale divím se, že to na mě nezanechalo následky, už si ani nepamatuji jestli se mi to tehdy líbilo. Dnes však jsem měl problém ustát těch devadesát minut. Scénář je hrozný, skřehotavý elfové mi šli na nervy, depresivní bezradnost hlavního hrdiny mě skličovala. Tohle už fakt nikdy víc a svým dětem tohle rozhodně nepustím./// Celkem 50%/// ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po vizuálnej stránke niet veľmi čo vytknúť. Parádne kulisy, masky, toto všetko spĺňa tie najprísnejšie kritéria právom očakávané od takého majstra réžie akým je R. Scott. Príbeh ako taký je absolútne prostý, vyskladaný na princípe klasického rozprávkového boja medzi dobrom a zlom o nejakú “pobehlicu”. Mňa osobne Ridleyho “Legenda” nie že nebavila, ale ani nijak veľmi neohúrila. Pozlátko v podobe vizuálu je jedna vec, no pútavosť príbehová, úplne niečo iné. Medzi 3-štyri. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jde o jednoduchý příběh: zachránit princeznu a zabít netvora, flm se mi líbil. Herecké výkony nejsou nijak převratné, ale postavy k nim ani nedávaly prostor. Přesto někdy je skutečně v jednoduchosti krása a v téhle oddychové pohádce to platí dvojnásob. Vizualizace a hudba zde vytvořila dokonalý pár, který ve filmu vynahradí slabší stránky. Zvláště silná a působivá se mi zdá scéna, kdy skřeti sekají jednorožcův roh, teda alespoň mne magická a tragická atmosféra nadzvedávala ze židle. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. „Kým žijú jednorožce, zlo nezvíťazí nad dobrom.“ Výnimočná audiovizuálna stránka. Bodaj by nie, za 24 miliónov dolárov (čo na polovicu 80. rokov nebolo málo). Niektoré obrazy, scény, nápady a momenty sú aj po desaťročiach absolútne fenomenálne, elektrizujúce a totálne nezabudnuteľné. Takto by mali vyzerať správne rozprávky: temné, drsné, až mierne hororové. Úchvatné pasáže z uhrančivého, uchvacujúceho rozprávkového megalesa. Vedľa rozprávkových lesných domčekov sú pokojné jazerá, obďaleč do noci hučia vodopády, vzduchom poeticky poletuje biele páperie a v dolinách sa ticho, tajuplne pasú bájne jednorožce. Dokonca ani Tom Cruise ako odvážny, štíhly, lesný mužíček (!?) nie je až tak od veci, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci s odstupom času je neuveriteľné, že legenda z Mission: Impossible v 80-tych rokoch hrala vo filme režiséra Votrelca. Po hereckej stránke tomu obecne nie je príliš čo vytknúť (rozkošná Mia Sara alebo skvelý Tim Curry v jednej z najbrutálnejších masiek desaťročia). Bohužiaľ, akonáhle les postihne temnota, už to nie je ono a zaživa sa to Ridleymu rozpadlo pod rukami. Koluje legenda, že pôvodne mal film 150 minút a Scott ho musel zostrihať na hodinu a pol. Dokonca sa vraví o 150-minútovej verzii ako o režisérskom strihu. Ťažko povedať, či je to pravda, ja totiž nepoznám nikoho, kto ho videl a dokonca ani nikoho, kto pozná niekoho, kto pozná niekoho, kto ho videl. Každopádne, film naozaj pôsobí dojmom brutálneho strihu. V druhej polovici je skratkovitý, čudný, plytký a bleskový (Curry unesie dievča, Cruise ju ide v spoločnosti srandovných škriatkov zachrániť, po troch priemerných akčných scénach sa ocitnú v zlosynovom kráľovstve, po ďalšej akčnej scéne zachráni princeznú, záverečné titulky). ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Pohádka byla postupně sestříhána ze svých 150 minut na hodinku a půl. Ne testovacích projekcích byla hodnocena jako příliš temná a dospělácká. Studio uvedlo na zkoušku původní verzi v evropských kinech. V amerických kinech ale vyměnili soundtrack a přetočili závěrečnou scénu. (Pumiiix)
  • Celá lesní scéna během dotáčení vyhořela kvůli špatně umístěným barelům s benzínem, kterými štáb uměle udržoval oheň při vílím tanci. Když uviděl režisér Ridley Scott les lehlý popelem, řekl jen: ,,Jdu si zahrát tenis.'' (FAITH.BABE)
  • Tim Curry byl kompletně natřený červenou barvou a měl speciální postroj pro své metrové rohy. Odměnou za každodenních šest hodin v maskérně mu vždy byla hodinová koupel při odstraňování make-upu. (Hans.)

Reklama

Reklama