Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (106)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní minisérie, natočená podle epického románu Jamese Clavella, je rozsáhlá sága odehrávající se ve feudálním Japonsku popisující cestu anglického námořníka Johna Blackthorna (v podání Richarda Chamberlaina), který se zaplete do politických intrik a kulturních střetů v Japonsku 17. století. Příběh umně zobrazuje střet západních hodnot a japonských tradic Blackthornovýma očima a nabízí bohatou tapiserii kulturního poznávání. Od přísné hierarchie samurajské společnosti až po složitost japonské politiky, čímž po divácké stránce dokáže vtáhnout do pečlivě prozkoumaného historického prostředí. Svěží krajina, složité kostýmy a autentické kulisy přináší dávné časy, zatímco pozornost seriálu věnovaná detailům zajišťuje historickou přesnost a autenticitu. Navíc se nejedná pouze o příběh o politických intrikách, ale také o lásce, zradě a cti. Romantická podzápletka mezi Blackthornem a Mariko dodává příběhu emocionální hloubku a zdůrazňuje složitost vztahů uprostřed kulturních bariér a společenských očekávání. Jako obvykle mohou historici poukázat na určité historické nepřesnosti a zjednodušení kulturních a historických aspektů doby, ale to už tak u filmové tvorby bývá. Celkově i přes všechna přirozená tvůrčí negativa zůstává tento miniseriál přelomovým ve svém podání, který uchvacuje rozsáhlým záběrem, přesvědčivými postavami a poutavým vyprávěním. Tak či onak, jako nadčasový epos zkoumající střet kultur a lidské zkušenosti si stále udržuje své divácké místo mezi významnými seriálovými klasiky. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Asi nejreálnější a nejdetailnější vyobrazení rozdílů mezi západním a východním myšlením a kulturou, co jsem ve filmu či seriálu viděl. Je až fascinující, jak si dva civilizované národy mohou kvůli nedostatku tolerance, přizpůsobivosti a pocitu vlastní nadřazenosti nerozumět. Úžasný příběh, skvělí herci, slušná výprava, výborná hudba a kamera, díky tomu všemu je tento na svou dobu výjimečný televizní projekt pořád velmi "živý". Jako jediná mě iritovala obludná romantická linie, která ve třetí čtvrtině dostávala hodně prostoru ("Strašně tě miluju, má lásko." - "Ale ne tolik, lásko, jako miluju já tebe."). Brrr! :-) ()

Reklama

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu rozpravkova zalezitost na pokracovanie. Putavy pribeh anglickeho namornika, ktory stroskota na brehoch feudalneho Japonska, a ktory sa vdaka svojej sikovnosti ci priazni osudu stava sucastou miestnych velkych historickych udalosti. Pribeh je ciastocne inspirovany realiami z pociatkov sogunatu Tokugawa. Velmi prijemnym sposobom je vykreslena japonska kultura a mentalita, so svojimi krasami ci krutostami. Punc serialu dodava aj pritomnost Toshiro Mifuneho. Na druhej strane, to ze rozpocet serialu nebol zrejme neobmedzeny zial niekedy velmi citit, a to napriklad v pripade casto sa opakujucich exterierov ci znacnom nedostatku komparzistov v urcitych scenach. Napriek tomu velmi vydarena TV seria, pri ktorej sa zarucene naucite minimalne par japonskych fraz :). ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pravda Shogun ukazuje velmi důkladně zvyky samurajského Japonska. Jenže je znát že od dob vzniku oběhlo více než čtvrt století. Místy nudí a většina akčních sekvencí v této době působí spíše trapně. Samotná výprava ani zdaleka není velkolepá. Přesto se jedná o mimořádný seriál. U Shoguna nejde ani tak o výpravu, jako o to jakým důkladným způsobem pojednává o rozdílech mezi dvěma světy - tím japonským a tím evropským. Dlouho se zdá že jasnou převahu má japonská kultura. Evropani vycházejí z tohoto souboje téměř pokaždé poraženi. Ovšem nemine nás ani několik překvapivých zvratů, které Shoguna posouvají zaslouženě mezi seriálovou elitu. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Výpravná americká minisérie o statečném anglickém námořníkovi Blackthornovi, který na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století ztroskotá u japonských břehů a následně se zaplete se do japonské politiky, si mě získala téměř okamžitě. Seriálu nechybí napětí, politikaření, romantika a zároveň i hezky přibližuje divákovi obyčeje z feudálního Japonska. Nechybí samozřejmě ani pletichářští a náležitě "temní" kněží z řádu jezuitů, kteří s hlavním hrdinou soupeří o přízeň japonského panovníka. Herci jsou vybráni výborně, v čele s s představitelem titulní role Richardem Chamberlainem a Toshiro Mifunem, který ztělesnil panovníka Toranagu. Na závěr si nechávám hudbu, kterou složil Maurice Jarre, a jak už jsme u něj zvyklí - opět skvělá. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • V české televizi bylo možné vidět dvouhodinový sestřih seriálu pod názvem Zajatec japonských ostrovů. Násilné a sexuální scény byly vystřižené. (Terva)
  • James Clavell napsal svůj román, který byl předlohou k filmu, podle skutečných dobrodružství mořeplavce Willima Adamse, prvního Angličana, který doplul do Japonska. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama