Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 195)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vzoprenie sa konvenciám diktovaným štátom, zákonom idúcim po ruke korporácii a manipulatívnej obchodno-reklamnej praxi médií predstavovanej osobou riaditeľa televíznej stanice. On je zákon, štát aj obchod, on určuje réžiou tv programu celý život človeka od narodenia. Truman, ktorý pochybuje ,už raz počul o skutočnej povahe sveta v ktorom žije, len nemá dostatok relevantných informácií. Veľmi zaujímavá myšlienka s filozofickým presahom je čiastočne zabitá koncom, idealizujúcim ľudstvo do nepravdepodobne humanistických polôh. Širšia poznámka na okraj: Základný námet (v demokracii máte šancu na alternatívu väčšinovo servírovanej pravdy ale nemáte veľké možnosti na zdôvodnenie slov prečo práve alternatíva?) vystihol už Noam Chomsky v jednom zo svojich dokumentov: pustia vás do televízie, vy na médiami podávanú pravdu poviete úplne opačný názor, ktorý sa sám osebe zdá byť výplodom chorého mozgu, na jeho vysvetlenie však máte len dve tri vety (minúty) a automaticky vás majú za čudáckeho radikála, pretože protinázor vášho tvorí nielen celý obsah spravodajstva vysielaného po zvyšok roka ale aj väčšinu najsledovanejšej zábavy. To čo urobil Truman za risk ale vždy stojí. Za risk skúsiť urobiť čokoľvek v zhode s vlastnou vôľou, a prostým sedliackym rozumom pri nepodľahnutí mediálnym rebríčkom, všeobecne uznávanou mienkou, objektívnou kritikou, poklesnutým vkusom akýchkoľvek moderátorov, písaným zákonom a reklamným usmernením, teda čokoľvek v zrejmom protipohybe s hlavným prúdom. Z jeho unifikovanej výslednice a najmä z konkrétnych každodenných prejavov ide totiž niekedy taká sila až to mrazí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Interesantná komédia. V tomto filme ma Jim Carrey dôrazne upozornil na fakt, že nebude len slaboduchým ťuťkom, čo hádže grimasy na všetky strany. Jeho herectvo má omnoho väčší potenciál, čo potom dokázal v niektorých ďalších filmoch, ktoré nasledovali. "Truman Show" však nie je kvalitná len kvôli Jimovi. Podarilo sa tu celkovo dobre zrealizovať zaujimavý scenár. **** ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dobrá režie, dobrý Jim Carrey, poměrně zajímavý nápad, ale celkové zpracování mě spíš zklamalo. Je to až příliš doslovné (to jsem jediný, komu to vadí??) a zároveň příliš fantastické, ačkoliv se to snaží tvářit realisticky. To mi více sednou over-the-top díla jako je eXistenZ Davida Cronenberga, který je svým pojetím naopak naprosto přehnaný a tudíž i "nerealistický", ale možná právě proto mi nedělá problém to přijmout. Truman Show si naopak hraje na realitu, ale vůbec se mu to nedaří. Já totiž obecně nedokážu akceptovat žádné podobné dílo kritizující nebo poukazující na princip reality show. Stačí připomenout třeba Death Race (2008) nebo z dřívější doby Running Man (1987)... DaViD'82 píše, že je to nápad za milion. Já myslim, že je to pěkně provařenej nápad. Dobrý režisér to všechno nezachrání. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Až ke mně někdo dorazí s úsměvem a neznámo kam začne ukazovat uprostřed léta norkový kožich s tím, že v něm už nikomu nebude zima, tak začnu být obezřetnější. A stejně tak, když se na mě začnou na ulici otáčet a culit neznámý lidé. Ale zatím jsem v klidu a tuhle všechnu slávu přenechám báječnému Trumanovi. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Andrew Niccol .. Skutečně originální a (tak trochu) vizionářský snímek, protože dle mě je jen otázkou času, kdy bude chtít někdo tuhle "zvrhlou" reality show uskutečnit. Naštěstí to nebude za měsíc ani za rok, spíš desetiletí. Co ale podle mě bude docela brzy realitou (nebo bohužel vlastně už je, ale ne v takové míře) jsou reklamy přímo v pořadech.. Pro spoustu lidí neuvěřitelný zážitek - pro mě obludný, manipulativní a mrazivý popis lidské nenasytnosti, megalomanie a touhy po dolarech. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (48)

  • V jedné z úvodních scén můžeme na stole Trumana (Jim Carrey) a Meryl (Laura Linney) vidět lahvičku s vitaminem D - užívají ho zejména osoby, které zřídka vycházejí na slunce. (don corleone)
  • V jednom z návrhů scénářů měl být Truman Burbank čerstvý absolvent střední školy. Ale Jimu Carreymu bylo v době natáčení 35 let. Děj byl proto posunut z teenagerského hledání smyslu života do krize středního věku třicátníka. (tom.nosek)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama