Reklama

Reklama

Po tragickej smrti Blackthorne zvažuje skutočnú povahu Toranagovho plánu. (Disney+)

Recenze (24)

Ant_Antony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nějak jsem se nemohl zbavit pocitu, že obětí Mariko seriál skončil. Finále může být zklamáním pro ty, kteří očekávali "epickou bitvu", ale Shogun byl celou dobu komorní konverzační poezií, tak proč celý tón kazit - hlav bylo useknuto i tak dost. Jako celek je seriál zjevením v dnešní produkci a můžeme jen doufat, že nevznikne pokračování, které už by nemělo z čeho čerpat. PS: tu smrtelnou postel si tvůrci mohli odpustit. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mírné zklamání z "jen" důstojného konce. Některé momenty nebyly tak úplně ono a nejde jen o strukturu vyprávění. Tvůrci v předchozích epizodách ukazovali, že umí čarovat s emocemi a navodit atmosféru. Několika extra epkami nastavili takřka nepřelezitelnou laťku. Naplnit závěrečná očekávání diváků...nebojím se říct fanoušků, bylo vlastně nemožné. Je to způsobeno i tím, že mnohým z nás tak moc nezáleželo na tom, jak nakonec Toranaga dosáhne svého, ale spíš nás uchvátilo exotické prostředí,  intrikaření a také osudy Andžina a Mariko. V této epizodě se vše dozvíme...ale vlastně je to neuspokojivé - je konec překvapením a těšení se na další úterý. Je to tvrdohořce definitivní. Přestože má i tato epizoda pár silných momentů, nažrat dostal především mozek, emoce přišly až v samotném závěru a byly mírnější, než jsem čekal. Ne vždy je vrcholem příběhu jeho poslední část. Možná hodnocení zvednu po druhém shlédnutí. V ()

Reklama

Ahsoka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je veľké plus, že záver príbehu je pre mnohých veľmi prekvapivý (radím sa medzi nich). Veď čo je predsa lepšie, keď máme záver, ktorý vôbec neočakávame? Napriek tomu, že som fanúšikom takýchto záverov, mi tento konkrétny akosi vadí. Jedným dôvodom je, že predposledná epizóda bola vrcholom namiesto poslednej. Pri druhom dôvode použijem známe slovenské príslovie: "Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť," a preto vyrozprávanie toho, čo Toranaga má v úmysle je proste slabšie ako, keď by sme to videli. Je to taký uponáhľaný spôsob, ako ukončiť takúto sériu, ktorá sa paradoxne niesla v duchu veľmi pomalej atmosféry. ()

Say

všechny recenze uživatele

Rozumím rozhodnutí produkce. Z ekonomického hlediska je to vlastně brilantní tah. Ušetří za absenci vyobrazení velké bitvy na kterou všichni čekali. A zároveň si nechají otevřenou možnost pro pokračování. V prvním případě je příběh nedokončen (např. počínání rady vyšumí v nic), v druhém případě jde o klamavý marketing. Obojí nakonec tzv. minisérii nesvědčí. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co to proboha bylo? Potom, co se dařilo celých devět epizod držet scénaristickou laťku tak vysoko, že o ní letadla drhla spodkem trupu, se nám teď najednou válí někde trávě. Celá (v románu naprosto klíčová!) pointa s rukojmími je vyřešena jednou větou, některé zvraty v jednání postav si tvůrci tahají ze zadele a velké finále se odbyde formou trapné vysvětlovačky. Ano chápu, že na pořádnou bitvu nebyly prachy, ale tohle je prostě jen takové hodně smutné vyšumění do ztracena. ()

Zajímavosti (1)

  • Bitva u Sekigahary, zmíněná v závěru Toranagou, se udála 21. října 1600 a znamenala začátek 250 let šógunátu. Armáda vedená Ishidou byla početnější, Ieyasu Tokugawa (historický předobraz Toranagy) však dokázal mnohé z jeho spojenců přesvědčit, aby se do boje nezapojili a zvítězil. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama