Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Akční

Recenze (15 954)

plakát

Náš Nixon (2013) 

Videl jsem na festivalu dokumentu v Jihlave. Mozno shlednout na dafilms.cz

plakát

DK (2013) 

Konečně životopisný dokument, který není jen o profesi dotyčného a výčet jeho úspěchů, ale zabývá se i osobním životem. Je znát, že tvůrkyní je žena. Některé historky jsou divoké, jindy se jen tak mimochodem dozvíte, že rozpůlil auto o sloup. "V Londýně se živil zeleninou, která zbyla na zemi po trzích. Osaměle na londýnském náměstí dojídal někým odhozený nakousnutý sendvič". Už v úvodu vypravěčka Bára varuje "Na mladých fotkách je vidět tvář plná jasu. Později jas zmizel, zmizela i krása. Co se to vlastně stalo? Kdy se to světlo ztratilo? Byly jeho plány vůbec reálné?"  K shlédnutí na dafilms.cz

plakát

S rodinou pumy (2020) 

Pěkně popsaný lov lam a sociální život pum v horské poušti. Dokument na České televizi.

plakát

Amerykanka. All included (2013) 

Autor popisuje své pocity a úvahy ze svého krátkodobého věznění během něhož mu umřela matka. Ke shlédnutí na dafilms.cz

plakát

Icaros (2014) 

Viděl jsem na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. K vidění nyní na dafilms.cz (placená platforma)

plakát

Rivalové v umění - Turner versus Constable (2017) (epizoda) 

Líbil se mi bonmot "malování je jen jiný výra pro pocit". Anglická krajina se mi zdá moc vybydlená a přelidněná. Stačí e podívat na statistiky ekologické stopy na obyvatele. Dokument na České televizi. Jeden úspěšný malíř milující peníze, druhý (Constable) se stal slavným až po smrti a "když mu zemřel otec a jeho ženy zestárly, stal se staromládenecký bordelář a navštěvy v jeho bytě musely nosit deštník, protože kapala voda ze stropu".

plakát

Diana a Dodi, princezna a playboy (2022) (TV film) 

Snad první dokument o řidiči Diany. Vyprávění je svižné. Schéma klasické. "Mluvící hlavy okolí Dodyho, dobové fotografie". "Měl svoje démony, tak jako každý" říká jeho bývalá známá. Rozchod rodičů, matka, které opustila nejen jeho, ale i Egypt. Dody měl bohaté dětství, ale cítil se osamělý a toužil, aby ho měl někdo rád.  "Tihle chlápci na stáncích jsou hodně drsní. Vyždímají z každého prodeje i ten poslední pěťák." říká jeho další známý.  V dospívání ho přitahovaly uniformy a zbraně, ale na vojenské akademii byl moc mírný a vydržel tam půl roku. Na dveřích každého auta by mělo být pro nastupování něco podobného jako na cigaretách. Obrázky drastických nehod, které jsou hned z dálnic osdtraněny jako by se nic nestalo. Princezna Diana, ani britská monarchie mě nikdy nezajímaly. Podle statistiky je Británie třetí nejnebezpečnější země Evropy. Dokument na České televizi.

plakát

Downeast (2012) 

Je to takový klasický model řešení kapitalistické tragédie odstěhování fabriky. Vpomněl jsem si na ekonoma a filosofa Tomáše Sedláčka, který si na jedné přednášce kladl otázku, jestli je etické, že někdo svým podnikáním zničil konkurenta na druhém konci světa, protože prostě vyráběl dráž. Bojoval čestně, ale způsobilo to lidská neštěstí. Shlédl jsem na dafilms.cz

plakát

Život s Hitlerem - Pád a odkaz 1940–1945 (2020) (epizoda) 

Dokument přináší důležité věci. Bez Špéra a jeho organizačních schopností zmobilizovat německý válečný průmysl, prohrálo by Německo válku o rok dříve. Bez nuceně nasazeních určitě. Popisuje zhoršování zdravotního stavu vůdce, který trpěl nespavostí. Šel spát o půnoci kdy poslouchal Wágnera, usnul ve tři na tři hodiny a celé dopoledne se malátný povaloval v posteli. Německé obyvatelstvo tušilo, že dostatek jídla mají jen kvůli rabování na dobytých územích. Po porážce u Stalingradu generálové věděli, že válka je prohraná a lidé začali ukazovat prstem přímo na Hitlera jako na viníka. "Milostný románek obyvatelstva s Hitlerem skončil". V Británii pracovaly 2/3 žen. V Německu jen polovina. Goebbels rozšířil fake news, že za ruskými vojáky postupují židovské likvidační jednotky. Němečtí vojáci na dovolené doma šířili pravdivý obraz situace.