Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poslední pohádka českého pohádkového klasika Bořivoje Zemana. Neumím si představit kdo by "Hloupého" Honzu dokázal ztvárnit věrohodněji než Jirka Kornout. Bohužel asi v 50 minutě vymizí zcela nepochopitelně asi na 25 minut z plátna, což je veliký problém, protože na celé se to dobře kouká hlavně díky jeho postavě. Petr Nárožný opět vynikající.....60% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stará, ale velmi povedená pohádka. Je v ní ještě něco, co odděluje pohádky starší a skvělé od novějších nudnějších.... Zajímalo by mě, z jakých důvodů byl Jirka Korn předabován. V českých končinách mi to přijde jako docela velká rarita, ale současně musím uznat, že hlas Michala Pavlaty nemá chybu a Honza je s ním dokonalý. Je škoda, že zrovna hloupý Honza, jedna z nejklasičtějších pohádek, je poměrně podceňovaným filmem, přes jeho velké kvality. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jirka Kornů sice nikdy nepatřil mezi moje největší oblíbence, ale je fakt, že umí a to nejen stepovat a zpívat, ale i hrát. S rolí Hloupého Honzy se popasoval věru statečně a hlavně dobře. Tuto pohádku považuji dnes už za klasiku, kterou jsem si samozřejmě nehodlal nechat ujít – a to nejen díky výborné „bábě Tutovce“ Valerii Kaplanové – ze které šel až strach, ale i díky množství vtipných situací (odstranění kamenů z cesty, přeskakování vody na halapartnách, atd…). No a princezna Jorga Kotrbová si těch pětadvacet na prdel opravdu zasloužila… ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Příliš pitomá pohádka, kde se dějí náhodné, opravdu hloupé věci, objevují se prakticky nikam nevedoucí odbočky (i když zrovna v takové scéně si zaskotačila jediná opravdu charismatická, pamětihodná postava filmu v podání Valerie Kaplanové) a co hůř, téměř žádný z herců není sympatický. Ale jako taková úplná jednohubka na výplň Vánoc... proč ne. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Normalizační pohádka. 1)  Nemá to ty grády jako pohádky ze začátku padesátých let. Inu, normalizace je taky neměla._____ 2)  Ale budovatelský podtext se tu objevuje._____ 3)  Očividný neherec dabovaný 28letý Jiří Korn byl pěkný kluk._____ 4)  Mizerný scénář nedovoluje dát více než dvě hvězdičky i po opakovaném zhlédnutí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)
  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)

Reklama

Reklama