Reklama

Reklama

Bořivoj Zeman

Bořivoj Zeman

nar. 06.03.1912
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 23.12.1991 (79 let)
Praha, Československo

Zajímavosti (16)

  • Kromě šílené spotřeby cigaret měl problémy i s alkoholem, a to i když pracoval. Při natáčení filmu Byl jednou jeden král... (1954) mu Jan Werich prý cosi pošeptal a od té doby už se v práci alkoholu nedotkl. (sator)
  • V roce 1947 si vzal dceru básníka Vladislava Vančury Alenu, manželství vydrželo ale jen tři roky. Alena Vančurová (Santarová) byla česká spisovatelka literatury pro děti a mládež. (sator)
  • Každý pracovník filmového studia Barrandov měl svou profesní složku, která byla uložena v archivu; ta jeho po roce 1989 zmizela. (sator)
  • V roce 1947 začal točit v Polsku psychologické drama Ślepy tor, které končí sebevraždou matky, která se  vrátila z koncentračního tábora a hledá své pohřešované dítě. Byly ale na něj vyvíjeny tlaky, aby konec změnil, protože v Polsku přeci nejsou sebevraždy, což odmítl a film tak nedokončil. Snímek Poláci vydali v roce 1991 a jméno režiséra Zemana je u něj uvedeno. (sator)

Honza málem králem (1977)

  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)

Dovolená s Andělem (1952)

  • Posledná ateliérové ​​zábery sa točili s deťmi v útulku. Režisér Bořivoj Zeman nechal deti priviesť skôr, aby si zvykli na neznáme prostredie, sami na seba a už vopred sa podelili o pripravené hračky. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Dovolená s Andělem (1952)

  • Jaroslav Marvan bol v skutočnosti vášnivým zberateľom hríbov. Scénu, kde jeho postava Andel nájde v lese väčšie množstvo hríbov, starostlivo pripravoval štáb vedený režisérom Bořivojom Zemanom s profesorom Smotlachom, významným českým mykológom. (dyfur)

Pyšná princezna (1952)

  • Představitelka princezny Krasomily Alena Vránová byla posluchačkou prvního ročníku konzervatoře, když za ní přišla asistentka režie Věra Pečinková a zeptala se, zda by nechtěla zkusit hereckou zkoušku pro film. Alena Vránová souhlasila a dostavila se na Barrandov na kamerovou zkoušku, kde jí byla nasazena korunka a podán velký míč. Herečka okamžitě hodila míč režisérovi Bořivoji Zemanovi a poručila: „Hoď mi můj míč!“ Vedle kamery se pak jen ozvalo: „To je ona!“ (Komiks)

Pyšná princezna (1952)

  • Doboví kritici se pohoršovali například nad tím, jak dívky na louce špatně hrabou seno. Nechápali, jak je možné, že režisér mohl projevit takovou technickou neznalost jedné ze základních zemědělských prací socialistické společnosti. (rublik05)

Pyšná princezna (1952)

  • Vladimír Ráž (král Miroslav) v jednom z rozhovorů prozradil, že bylo v plánu natočit barevné pokračování s názvem Pyšná princezna královnou. Zápletka se měla točit kolem princezny Míly, dcery krále Miroslava (Vladimír Ráž) a královny Krasomily (Alena Vránová). Jejich dcera se měla zamilovat do zámeckého zahradníka (tentokrát opravdového). Zatímco Krasomile se zahradník jako zeť zamlouvá, králi již ne, protože není urozeného původu. Ve filmu se měly objevit i další postavy z prvního dílu, jako tři rádcové, kteří si již odpykali trest, starý král (Stanislav Neumann) a již dospělý syn hospodáře (Otomar Korbelář), u kterého se Miroslav a Krasomila skrývali v prvním dílu. Scénář, který napsal Bořivoj Zeman, byl dokonce schválen, ale Aleně Vránové a Vladimíru Rážovi se nelíbil, což později vedlo k narušení přátelských vztahů mezi nimi a Bořivojem Zemanem. Vadilo jim údajně mnoho moderních a realistických prvků a absence původní pohádkové poetiky. (M.B)

Ślepy tor (1947)

  • Podle informací dcery režiséra Zuzany Hojdové, odešel její otec Bořivoj Zeman z natáčení snímku ve fázi střihu pro snahy polské produkce příběh cenzurovat a násilně změnit konec, který vyznívá beznadějně. Film byl později dokončen i bez jeho souhlasu. (sator)

Mrtvý mezi živými (1946)

  • Režisér Bořivoj Zeman se po konkurzech na roli Heleny Fejfarové rozhodoval mezi dvěma adeptkami. Protože se ale nedokázal rozhodnout, poprosil svou tehdejší partnerku Alenu Vančurovou, dceru spisovatele Vladislava Vančury, aby s ním zašla do promítací místnosti a vybrala herečku, která roli nakonec ztvární. Alena Vančurová vybrala Zdenku Procházkovou, pro níž se jednalo o první filmovou roli a osudové setkání s pozdějším životním partnerem Karlem Högerem. (Komiks)

Režisér

Scenárista

Herec

Dokumentární
2016

Bořivoj Zeman (TV film) - a.z.

Reklama

Reklama