Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Genetická manipulace a s ní spojená genetická diskriminace je v ruku v ruce s čipovou totalitou jedním z mnoha závažných rizik pro lidstvo, alespoň v dohledné době. Snímek Gattaca poměrně velmi zdařile vykresluje ony v budoucnu hrozící poměry, ale vkládá do toho silné záblesky (bláhové) naděje a lidské soudržnosti a solidárnosti. Hlavně ke konci jí je tolik, že je tomu už dost těžké uvěřit, i přes skvělé výkony herců, a je to tak jedním z mála důvodů, proč vlastně nedávám plné hodnocení. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Dokonalá kombinácia ľahkého dramatu, napínavého thrilleru a vzrušujúcej science fiction. Žiadne výbojné efetky, žiadna snaha o prekonanie svojich žánrových bratríčkov. Gattaca si ide vlastnou cestou - ale cestou, ktorá jej však náramne sluší.. a podotýkam, že to v snímku b-e-z-ch-y-b-n-e slušalo aj mladej Ume Thurman. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejlepších filmů vůbec a konkrétně v žánru sci-fi asi taky.Andrew Niccol je geniální režisér a scénárista a na filmu je to vidět.Gattaca je jeho debutem, ale i zároveň životním dílem, které už asi nikdy nepřekoná, i kdyby točil jen samé výborné filmy.Samozřejmě hlavní devízou snímku je originální a nekoukaný příběh, ale i jeho Hitchcocovské podání, kdy jsem se po celou dobu obával o Jeromovu postavu (scéna v tělocvičně, nebo při odběru krve a další.). Opomenout bych asi neměl ani skvělé herecké výkony u všech, nádhernou kameru Slawomira Idziaka a překrásnou hudbu Michaela Nymana. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hvězdné herecké trio, resp. kvarteto (Hawke, Thurman, Law + Borgnine) vdechlo život postávám k zajímavému sci-fi snímku, v němž mě zaujala ústřední zápletka, tj. záměna osob, podvod, kterým se splní hlavnímu hrdinovi sen. Ethan Hawke mi tu nebyl protivný, což často bývá, takže i tímto faktem jsem byl příjemně překvapen. Svým způsobem mi Gattaca v určitých svých pasážích připomínala i jiné sci-fi snímky, např. Vyměřený čas, THX 1138, Equilibrium či Potomci dětí. Přes nesporné klady však tento film nemohu hodnotit lépe než 3*. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Andrew Niccol je fakt bourák. Jeho první scénář, první zfilmovaný projekt a hned takřka geniální záležitost. Do toho skvělí herci jako Ethan Hawke a Jude Law, kteří celý ten příběh luxusně polidšťují, protože ať se Gattaca tváří jakkoliv, pořád se jedná o hodně civilní sci-fi, které je originální svojí myšlenkou a nutí nad ní neustále přemýšlet. Nejenom během filmu, ale i po něm, což samo o sobě mluví za vše. Snad mě jen mrzí, že jsem tenhle film viděl v době, kdy jsem byl hodně malej. Tenkát jsem ho nedokázal pochopit a ani po těch letech jsem si k němu nedokázal najít absolutní pěti hvězdné nadšení. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Některé interiéry a exteriéry budovy Gattaca ve skutečnosti patří Marin County Civic Centeru v kalifornském San Rafaelu, dokončeném v roce 1959 podle projektu klasika americké architektury Franka Lloyda Wrighta. Ve stejných prostorech se natáčel už Lucasův celovečerní debut THX 1138 z roku 1971. Spolu s přilehlými stavbami se místo stalo inspirací pro architektonický sloh praktikovaný na planetě Naboo z filmové série Star Wars, kterou jsme poprvé viděli ve filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999). (Divočák)
  • Cca v 00:37:32 ve scéně, kdy „Jerome“ (Ethan Hawke) a Eugene (Jude Law) sedí u stolu v klubu, si můžeme povšimnout, že ze skleničky na víno již vychází kouř, který tam ale „Jerome“ vdechne až cca za minutu. (Pavlínka9)
  • Postava Umy Thurman se jmenuje Irene Cassini podle italského astronoma Giovanniho Domenica Cassiniho, který v 17. století zkoumal Saturn a jeho měsíce. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama