Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Měl odvahu, širokou duši a láskou raněné srdce. Gérard Depardieu ve filmové adaptaci slavné Rostandovy hry. Paříž, rok 1640. Cyrano z Bergeraku, muž nápadný především svým nosem, ale o nic méně svým vtipem, pohotovostí a básnickým rýmem se zamiluje do své krásné sestřenky Roxany. O tu se uchází i hrabě de Guiche – ženatý „mlsný kocour". Roxanino srdce však patří mladému kadetovi ze Cyranova pluku, Kristiánovi. Roxana žádá Cyrana o pomoc a ochranu mladíka – a Cyrano, ač nešťasten, souhlasí. A tak se stane, že z úst i pera Kristiána vycházejí Cyranovy verše. Roxana se zamiluje, a sama netuší, že víc do veršů, krásných slov, než do samotného Kristiána. Zhrzený de Guiche se mstí – a muži musí do války. Roxana spěchá za tím, jehož dopisy si tiskne na svá ňadra...
Francouzská adaptace Cyrana z Bergeraku režiséra Jean-Paula Rappeneaua je snad možná vůbec nejlepší filmovou adaptací tohoto klasického díla Edmonda Rostanda. Okamžitě po svém uvedení se film setkal s diváckým ohlasem nejen ve Francii, ale dokonce i mimo Evropu.
Největší podíl na světovém úspěchu má Gérard Depardieu, scénář a vynikající režie. Ve filmové internetové databázi lze napočítat až jednatřicet významných světových ocenění jako: Oscar za kostýmy, deset Césarů, 2 Zlaté glóby a mnohá další. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (122)

Stre.lenka 

všechny recenze uživatele

Můj nos je mohutný! - Zato tvůj nos, je co? Jen zátka do putny! - Jsem hrdý na svůj nos, ty nactiutrhači! - Jak známo, velký nos velkého ducha značí. - To všechno tobě je odepřeno, ty mezku! - Proto tvá tupá tvář, jenž nemá ždibec lesku, - to prázdno nad límcem, kam cílí teď má pěst, - nechápe vůbec...co je to, mít svou čest ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší filmový Cyrano, jakého jsem kdy viděl. Zde se snoubí poetika s dramatičností, hudbou, verši a vůbec vším. Za hřích stojí i český dabing. Donutil si vychutnává texty s grácií, stejně tak, jak Gerard Depardieu odhazuje svůj širák. A když se na konci den zešeřil, zemřel ten fanfarón, co vlastně chtěl jen žít, s .... čistým štítem. Jen doplním, že Vincent Perez, coby Cyranův sok, vlastně chráněnec, byl perfektní. Asi jeho nejlepší role (minimálně z těch historicko-dobrodružných). ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Skutečně vynikající! I když jsem se po zhlédnutí závěru a zamyšlení se nad celým filmem neubránila vzpomínce na jiný francouzský film, o kněžně de Cléves, ale herecký výkon Gérarda Depardieu a krása mladého Vincenta Pereze jsou dech beroucí a téměř na šestou hvězdičku, takže konečně jsem zase s něčím po dlouhé době úplně spokojená (hm, pravděpodobně od Dámy s kaméliemi), takže v náznaku poklony tomuto filmu "Svůj širák odhazuji v dáli a s grácií." ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Usadám a hold vzdať chcem, filmu výnimočnému ako sen. Predloha naskrz klasická, plátno rozžiarila sťa iskra v plameň sa obrátila. ˝Nebol ničím a bol vším˝ slová, ktoré zavŕšia Cyranovu púť za láskou. Veľkolepo natočené a výnimočne podané nie len Depardieuom, ale všetkými a kus svoj pridal aj pán režisér vycibreným zmyslom pre detail a historickú podobnosť. ()

finy_cz 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh. Sice nejsem zastánce veršovaných filmů, ale tenhle se povedl. Každopádně byl Cyrano dost upovídaný a dost mi zkazil pocit z celého filmu, když čtvrt hodiny umíral z toho 10 minut v monologu už celkem nesmyslných veršů. Každopádně se mi líbilo, že vybrali zrovna Gérarda Depardieu pro hlavní roli. On sám o sobě je osobnost a ve skutečnosti zas o tolik menší nos, než mu udělali nemá, takže jsem si na začátku filmu snažil vzpomenout, jak vlastně vypadá a jestli je to pravé. Není, ale i tak si myslím, že by mu větší nos neuškodil. Za mě 4/5 (75%). „Ani tento film mě nepřesvědčil => není nad pořádný animáky => můj osobní seznam“. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl v roce 2010 zařazen časopisem Empire mezi sto nejlepších filmů světové kinematografie. (Terva)
  • Film je první barevná adaptace stejnojmenné knihy. (Terva)
  • Gérard Depardieu (Cyrano) byl svou postavou natolik fascinován, že ještě dlouhou dobu po natočení filmu nosil knír a dlouhé vlasy. (Terva)

Reklama

Reklama