Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bráno z historického hlediska, dalo by se k tomuhle snímku shromáždit pár výhrad, nicméně atmosféra vzniku nacismu a jeho vzestup jsou zobrazeny hodnověrně a casting je povedený. Televizní podoba filmu neumožnila žádnou velkolepou podívanou, ale tady jde především o příběh a herecké výkony. Robert Carlyle se hlavní role zhostil na jedničku, dozrál v charakterního herce první třídy. Celkový dojem: 80 %. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nechtěla jsem se na to dívat, protože Robert Carlyle nevypadá jako Hitler ani náhodou. Jenomže: strhlo mě to. On není zlem na povrchu, zato je zlem uvnitř. Ještě velmi nesebevědomým, ostýchavým, zlem, které si teprve hledá cestu k moci a není přesvědčeno, že ji najde. A našlo ji. Carlyle zahrál tenhle přelom tak přesvědčivě, že jsem úplně zapomněla, jak odlišně od Hitlera vypadá. On se jím prostě stal. ___ Ať už je takhle historka jakkoliv vyfabulovaná, je velice, smutně a taky varovně uvěřitelná. ()

Reklama

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Vzestup zla..? Historie je velkou iluzí. To, co jsme dostali o Hitlerovi, Německu a 2.sv válce, to jsou zprávy vítězů. Vítězové píší dějiny. Kdyby tu valku vyhráli Němci, hrdina a nehrdina by byl úplně nekdo jiný. Lidé se ptají, co udělali Němci Židům, ale už se nikdo neptá, co udělali Židé Němcům. Dnešní pohled je pouze jednostranný. Lidé věří tomu, co jim média naservírují a už je nezajímá druhá strana mince. Věříme jen tomu, čemu tento systém chce abychom věřili. Skutečnosti, pravda, fakta jsou zahozeny a byly zahozeny, aby se tu pravdu nikdo nedozvěděl. Tak jako křesťané pálili knihy, prosazovali jen svou pravdu, tak kapitalismus prosazuje tu pravdu svou. Pokud si myslíte něco jiného, nebo máte byť jen malé jiné tušení a mínění, jste automaticky označen za blázna, co to nemá v hlavě v pořádku, jste neonacista, xenofob a rasista.  To, co jsme viděli je jen ubohá propaganda kapitalismu a to co tu vsichni píší, co vědí a jak si myslí, že znají dějiny, jen jen chabé papouškování příběhu vymyšleného a zpracovaného lháři. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem byl zpočátku vůči filmu skeptický( TV film, nepříliš přesvědčivý Robert Carlyle), přestaly mi již po necelé půl hodině tyto dva aspekty vadit. Přes tříhodinovou stopáž je zde minimum hluchých míst a agresivní Hitlerův vzestup drží téměř po celou dobu diváka v napětí. Detailní rozprava o jeho osobním i profesním životě je dle mého názoru historicky přesná a z hlediska filmového zpracování se jedná o dost možná nejkomplexnější biografii. I přesto, že se film odehrává v době, kdy ty nejzrůdnější činy měly teprve přijít, běhá i tak v některých sekvencích mráz po zádech (smrt Ernsta Röhma, údajné sexuální úchylky s neteří Geli či zanícený antisemitismus vyjádřený během řečnění.) Z tohoto pohledu je Hitler: The Rise of Evil velmi funkční a má i své nesporné filmařské kvality. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Úchvatné televizní dílo, které popisuje život Hitlera od bezdomovce přes první projevy v krčmě až po jeho projevy na velkých shromáždění, kde otevřeně přiznával diskriminaci Židů. Na tomto snímklu je dokonale vidět, že i zrůda typu Hitler nebyl tako mocný, ale formovali ho lidi, kteří byli kolem něj. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně odehrávající se na bojišti v Belgii v červenci 1918 oznamuje poručík Guffman (Brendan Hughes) Hitlerovi (Robert Carlyle) své převelení na východní frontu. Německé císařství uzavřelo 3. března 1918 s Ruskem separátní mír, v důsledku čehož východní fronta již nemohla existovat. (vangobseck)
  • Část filmu se natáčela i na zámku Osov (okres Beroun). Jednalo se o pokoj pro Evu Braunovou (Zoe Telford) a Hitlerovu pracovnu. Podle tvrzení osovské kronikářky tvůrci všechny obrazy stihli natočit během jednoho dne. (Eluin)
  • Producent filmu bol odvolaný potom, čo prirovnal vojnu prezidenta Busha proti terorizmu s udalosťami, ktoré viedli k vzostupu Hitlera a nacizmu. (martincba)

Reklama

Reklama