Reklama

Reklama

V roku 1916 mladý pruský šľachtic Manfred von Richthofen odchádza, tak ako väčšina mladých mužov, do vojny. Vďaka svojej neohrozenosti, rytierskemu prístupu k leteckým súbojom a úcte k nepriateľovi, sa z neho už čoskoro stane obávané stíhacie eso a uctievaná ikona leteckej flotily Prvej svetovej vojny. Manfred lieta s priateľmi Wernerom Vossom, Sternbergom a Lehmannom, s ktorými ho spája rešpekt k vojenskému drilu a rytiersky spôsob súbojov. Svoj stroj, trojplošník Fokker Dr.1, si dá zafarbiť na červeno a stane  sa postrachom všetkých protivníkov a letcov Dohody. Francúzi ho prezývajú Červený diabol, Briti na jeho hlavu vypíšu odmenu. Počas vojny zostrelil najmenej 80 lietadiel, najviac zo všetkých pilotov na oboch stranách. Náhodné stretnutie so zdravotnou sestričkou Käte mu však otvorí oči a poznáva skutočné barbarstvo vojny. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (199)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film, který (hlavně zezačátku) působí jako prázdninové dobrodružství několika udatných německých hochů. Je sice válka a občas někdo ztratí nohu nebo dokonce zemře, ale celé je to především zábava. Jedná se přece o piloty! A co dělají piloti? Poletují si v oblacích, občas se připletou do nějakého čestného souboje opravdových mužů, ve kterém prokážou svou zručnost a hrdinství a pak si zase poletují nebo balí zdravotní sestřičky. Ideologie se samozřejmě neřeší a tisíce padlých u Verdunu už vůbec ne. Válka z tohoto filmu vypadá jako hra. Navíc to o sobě točili Němci sami, takže se patřičně idealizují, z války se dělá sport, ze soubojů neškodná zábava a z pilotů ti největší gentlemani, kteří čas od času dostanou nějaký ten Pour le Mérite. Naštěstí toto platí hlavně pro první polovinu, druhá je o něco drsnější, umírá více pilotů, navíc je zde postava zdravotní sestřičky, která nikdy neopomene představit ten správný pohled na válku, tzn. že je špatná. Což je dobře no.. Je příznačené, že v Manfredově jednotce létá Žid, Friedrich Sternberg, což je fiktivní postava. Je to takové vyrovnání s jejich temnou minulostí, mimochodem podobný film o německém letci z druhé světové války nikdy nevznikne, prostě proto, že to byli neskutečný náckové. První válka je oproti tomu starší, zapomenutější a kolem pilota je lehčí vybudovat romantickou atmosféru, hlavně pokud ten pilot je skutečná legenda, jako Rudý Baron. Ve výsledku je to nenudící podíváná a když už se divák dočká nějakého dogfightu, tak dobře vypadá. Škoda, že jich není moc. (Ve skutečnosti jsou jen 4, slovy ČTYŘI! Dvě z nich se létá na Albatrosech D.V a zbylé dvě už na Fokkerech Dr. I ) Režisér je zručný rutinér (na to, že má za sebou jen televizní filmy) a Til Schweiger v roli mentora Wernera Vosse pobavil. PS: Už se těším na Red Tails. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Na Rudého barona jsem se těšil bezmála rok, jelikož jsem se dostal ke komparsu a mohl jsem si vychutnat-vytrpět natáčení. Ve scénách jsem se sice neobjevil, ale zato spousty mých kamarádů komparsistů ano. Nečekal jsem nic závratného, jelikož jsem jakž takž věděl o co go, a přišel jsem se do kina pouze pobavit. První facka a to možná největší byla v podobě německého dabingu, který jsem vůbec nepochopil, když je originál v angličtině. Tentokrát jsem se musel více věnovat titulkům, ale nemohl jsem si nevšimnout jak jim pusa jinak mele ( bylo to něco jako českej dabing Bathoryho ). Matthias Schweighöfer zahrál Barona Manfreda von Richthofena vcelku dobře, jen mu trošku uškodili s prominutím debilní dialogy s dnes už ne tak krásnou a přitažlivou Lenu Headeyovou, která zde hrála doktorku. Joseph Fiennes jako kapitan Roy Brown byl také v pohodě. Abych to shrnul, tento film v efektu může konkurovat jiným, čistě americkým filmům, jelikož jsou zde nádnerné letecké bitvy, a není jich málo, jen a to souhlasím s pshimim, jako kdyby se režisér bál jít k tomu nejhlavnějšímu a jako kdyby se bál zakončovat. Hodněkrát ve filmu končí scéna sčernáním plátna a hups o pár hodin později, přitom dochází k důležitým a povinným momentům, které by se měli objevit. Nevím, zda to zavinily finanční problémy nebo jen opravdu scénaristická hloupost, ale film natočený s podobnými financemi jako Bathory u mě vyhrál ( bylo to zde více vidět ). Takže shrnuto podtrženo, jděte ale připravte se na němčinu a nečekejte nic závratného, pak vás to jistě nezklame a budete tam mít perličku v podobě Jana Vlasáka, ketrý si zahrál Majora von Richthofena. Jinak hudba byla opravdu dobrá a zasloužili se o to Stefan Hansen a Dirk Reichardt. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rudý baron je pro mě nepříliš kvalitním snímkem hlavně z toho důvodu, že jeho tvůrci neodolali a zapracovali do příběhu zbytečnou romantickou zápletku a ve snaze o jakési morální ponaučení sklouzli ke klišoidním postupům. Příliš mě nepotěšil ani ten fakt, že se děj filmu o nejúspěšnějším stíhacím pilotovi první světové války odehrával převážně na zemi. No, čekal bych, že CGI umožní filmařům předvést mnohem víc z letecké války nad nejstupidnějším mlýnkem na maso v lidských dějinách, ale tato možnost zůstala hanebně nevyužita, takže u mě stále vede téměř padesátiletá záležitost: Aces High (1976). Na druhou stranu mě Němci potěšili tím, že se neomezili jen na nejslavnější stroje Fokker Dr.I a Sopwith Camel, podobně jak k tomu dochází u snímků z období druhé světové války, takže má pak člověk dojem, že jediným německým tankem byl Tiger. Celá záležitost na mě působila podivně plochým, dvourozměrným dojmem a určitě šlo z mé strany o zklamání. Mrzelo mě, že tvůrci nezmínili fakt, že Richthofenovu smrt s největší pravděpodobností způsobila palba kulometů z pozemních pozic; asi by to pokazilo celkový romantický obraz o jeho životě a smrti. Ještě víc mě ale mrzelo, že osudy Wolframa von Richthofen utnuli rokem devatenáctistým osmnáctým a úplně pominuli jeho kariéru generála (a později polního maršála) Luftwaffe a velitele VIII. leteckého sboru, s nímž se podílel na vybombardování Varšavy a na porážce a obsazení Francie a Řecka. Asi to taky nezapadalo do požadovaného obrazu. / Poučení: Neboj se včas utéct. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnová dráma. Má vydarený príbeh o prvotriednom pilotovi, Manfredovi von Richthofenovi, ktorý na oblohe počas bojov prvej svetovej vojny len ťažko nachádza plnohodnotného súpera a tak si získava mimoriadny rešpekt, nielen medzi priateľmi, ale aj nadriadenými a dokonca aj protivníkmi. A síce túži byť len tým najlepším, predsa len si nájde miesto aj pre sympatickú sestričku. Spracovanie je na tom dobre, už úvodné minúty majú mimoriadne príjemné čaro, kvôli čomu som vedel, že ma to bude baviť a tak sa aj stane. Na jednej strane ma určite mrzí, že kariéra tohto prvotriedneho pilota nepôsobí až tak výnimočne, ako by mohla, hlavne by som chcel vidieť jeho začiatky, kedy sa s lietaním ešte len zoznamoval, pretože tu je už od začiatku uznávaný, často mi prišlo, že tvorcovia niečo dôležité zámerne vynechali, romantická línia mi prišla pomerne zbytočná a navyše si myslím, že občas to mohlo mať aj trochu rýchlejšie tempo, ale aj napriek tomu si ma to získalo. Dej je po celý čas dostatočne zaujímavý, výborných scén je tu plno a má skvelú atmosféru, za ktorú môže hlavne tá všadeprítomná česť a vzájomný rešpekt. A tak síce to mohlo byť aj lepšie, ale aj v tomto prevedení ma to dosť bavilo. Akcie je tu priemerné množstvo a je výborná. Občas cítiť, že to mohli ešte trochu doladiť, ale aj tak sú letecké súboje skvelé, či už vizuálne, ale aj obsahovo a navyše chválim, že tu občas vidno aj situáciu na pozemnom bojisku, pričom tieto sekvencie sú aj napriek svojej menšej dôležitosti tiež kvalitne zvládnuté. Herecké obsadenie nie je zlé, síce hlavný hrdina mohol byť trochu charizmatickejší, ale aj tak ma bavil a chválim aj výber vedľajších postáv ako Til Schweiger, Joseph Fiennes, Lena Headey a ešte pár ďalších, len mi väčšinou neprišli dostatočne výrazné, k tomuto pristúpili tvorcovia dosť povrchne. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, síce niektoré zložky určite mohli byť aj kvalitnejšie, ale vizuálna stránka a atmosféra sa mi veľmi páčili a tak aj tu prevládajú výrazne kladné pocity. A veľkým plusom je aj hudba, tá je miestami veľmi pekná. Takže na jednej strane si myslím, že Manfred von Richthofen si zaslúžil o niečo kvalitnejší scenár, ktorý by jeho kariéru zobrazil výnimočnejšie, ale aj tak mi to sadlo, dobrý dej, výborná akcia, skvelá atmosféra, kvalitný vizuál a vydarená hudba, baví ma to aj po niekoľkých pozretiach. 76% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Bylo to přesně to, co jsem čekala. Guláš, kde nic nedrží a všechno je na kousky. Chybí tomu absolutně jakákoliv dějová návaznost. Pozemních bojů je tam pomalu víc, než těch leteckých, což je trochu podezřelé, pokud to měl být film o pilotovi. Za zmínku aspoň stojí jímavá hudba, která je ale použita úplně nevhodně. I herci bohužel stojí za nic. Milostná zápletka je mimo, ti dva vypadají spíše jako matka a syn. Nejvtěí chyba je, že o esu se o něm jen mluví, to co z něj to eso dělá, se ale asi báli ukázat. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Manfred von Richthofen nikdy nebyl baronem. Tento titul vznikl tím, že spojenci špatně přeložili titul freiherr - čili svobodný pán. Prusko totiž titul barona neužívalo. (ČSFD)
  • Podle seznamu letadel v knize "Rudý letec" letěl Manfred von Richthofen na celkem 5 Fokkerech Dr. I. Stroj 425/17 je v knize popsán jako celý červený, ale na některých kresbách se objevuje s bílou svislou ocasní plochou. Létal na něm v dubnu 1918. Podle chronologického řazení výrobních čísel to ale byl třetí/čtvrtý stroj, na kterém létal. Jeden Dr. I patřil Jasta 6 a měl černobíle pruhované ocasní plochy. Žádný z Albatrosů, na kterých von Richthofen létal, nebyl celý červený. Minimálně spodní strana křídel měla jinou barvu. Nejčastěji byl červený celý trup a ocasní plochy. Nebo ocas, horní křídlo a příď. (Michel24)
  • Při závěrečné scéně, kdy letí podpořit operaci Michael, je detailní záběr na obličej bratra Lothara - jeho piha je však na druhé straně tváře než obvykle. (ČSFD)

Reklama

Reklama