Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Měl jsem zatím možnost vidět jen dvě verze povstání na lodi Bounty a obě se mi líbily moc. Tahle s Melem Gibsonem a Anthony Hopkinsem možná i o něco víc, než ta s Marlonem Brandem. Myslím, že oproti předchozím verzím se tady divák nedozví vpodstatě nic nového, ale zpracování tématu je důkladné a podrobné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $25miliónov║Tržby USA $8,613,462║Tržby Celosvetovo $$9,686,538║ Zo začiatku to je len taká ľahká prechádzka bez nejakej lepšej zápletky, až v druhej polovici to naberie ten správny spád, hlavne vďaka postave Kapitána Bligha v podobe Anthony Hopkinsa, potom sa film začne uberať tým dusnejším smerom kde sa bude dať napätie na lodi aj krájať. Film má mnoho pekne nasnímaných obrázkov, len škoda že dejovo to nebolo vystužené o niečo lepšie, miestami to občas príde dosť nezáživné, bež švihu. Výhodu pre film sa stáva aj hudba od Vangelisa, ktorá krásne dokresľuje prezentované obrázky. /65%/ ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že aktuální hodnocení (66 % - říjen 07) není vůči filmu úplně fér. Základní střet kapitána Bligha s důstojníkem Christianem Fletcherem je vystavěný a zahraný opravdu dobře - líbil se mi Hopkins i Gibson. (Paradoxně mi ale jako větší parchant přišel spíš vůdce povstalců než přísný kapitán). K tomu se přidávají i působivě natočené exteriéry a povedený soundtrack (jinak přitom Vangelise moc nemusím). Ve stopáži se sice najde pár hluchých míst, ale není jich až tak moc, aby film nudil. Nejvíc se mi líbila část s důstojníky ve člunu. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hned od prvni sekundy, jeste nez se objevi logo distribucnich spolecnosti slysite intenzivni pulzovani syntezatorove bassline a mate okamzite jasno na cem tenhle film pojede a co bude primarni motor - Evangelos Odysseas Papathanassiou. Vetsina skladatelu je od toho aby snimek svou hudbou podporila, to je v poradku, Vangelis dela to same, jen s tim rozdilem, ze vsechny ostatni elementy (napr. herci) pusobi v porovnani s jeho hudbou temer vzdy jako male bezvyznamne cosi. A je uplne jedno, ze jsou to borci typu Anthony Hopkins, Mel Gibson, nebo Daniel Day-Lewis. Jinak je The Bounty prijemna, byt misty lehce nudna plavba na Tahiti plne topless domorodek s kytickama kolem krku. 7/10 ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem měl velká a spíše se lehce nenaplnila. Prostě průměr. Tak bych tento film shrnul. Příběh, který je dle pravdivé události je chytlavý a úžasný, jenže se to zde nějak odfláklo. Zachranuje to akorát Hopkins. A primárně co bych viděl jako problém je zde rozložení děje. Půl filmu se mrcasíme s cestou a pak vzpouře hup a je skoro konec. Ani nevím jestli mám doporučit, takže se zdržuji jakéhokoliv ovlivnování pro tentokrát. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Na začiatku jedla dôstojníci pripijú na kráľa, no robia to posediačky. Britskí dôstojníci musia pri pripíjaní na panovníka vždy stáť. (Arsenal83)
  • Producent Dino De Laurentis pověřil novozélandskou firmu Whangerei, aby postavila přesnou repliku lodě podle původních plánů uchovávaných v greenwichském Námořním muzeu. Vážila 380 tun a v útrobách byly přepychové kajuty a nejmodernější zařízení. Stavba repliky lodi Bounty přišla na 4 miliony amerických dolarů, což byla čtvrtina celkových nákladů na film. (argenson)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama