foto

Oliver Reed

  • nar. 13.2.1938
    Wimbledon, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.5.1999 (61 let)
    Valletta, Malta
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britský herec Oliver Reed se narodil 13. února 1938 v Londýně do umělecké rodiny jako syn spisovatele a sportovního reportéra Petera Reeda a jeho ženy Marcie. Umělecky činný byl i jeho dědeček, divadelní herec sir Herbert Beerbohm Tree a strýc, filmový režisér Carol Reed. Oliver byl problémovým dítětem, dyslektický a s poruchami chování vystřídal několik škol, kde vynikal místo učení spíše ve sportu. V sedmnácti opustil školu i domov a začal se živit jako vyhazovač v nočním klubu. Dále se živil například jako taxikář , nebo profesionální boxer. Po absolvování vojenské služby zahájil hereckou kariéru.

Jeho kariéra herce měla pomalejší a pozvolný nástup, kdy první zkušenosti získával jako komparsista a větší role přišly až začátkem 60. let v hororových snímcích jako například PROKLETÍ VLKODLAKA režiséra Terence Fishera. Svou vizáží byl předurčen převážně do rolí záporných a nebezpečných postav, které ho provázely v podstatě celou jeho tvorbou. Jeho herecká kariéra byla také negativně ovlivněna závislostí na alkoholu a o jeho pijáckých výkonech kolovaly nejrůznější zvěsti. Po jedné z barových bitek si jeho tvář vyžádala 36 stehů a byla obava jestli trvalá jizva neohrozí začínající kariéru, ale naopak jen dodala ještě hrubšího rysu, který se stal základem jeho image.

První větší úspěch zaznamenal v muzikálu OLIVER! svého strýce Carola Reeda, který ho nechal zviditelnit v jedné z hlavních rolí, lupiče Billa Sikese, která mu vynesla cenu BAFTA 1968. Další úspěšné role mu vynesly filmy Kena Russella, jako ZAMILOVANÉ ŽENY, nebo drama ĎÁBLOVÉ inspirované skutečnou události z Francie za vlády krále Ludvíka XIII. V roce 1973 se představil v roli mušketýra Athose ve snímku Richarda Lestera TŘI MUŠKETÝŘI. Při šermířské scéně u větrného mlýnu byl velmi vážně zraněn, když byl bodnut do krku. V této době také promeškal velké šance, když odmítl hlavní role hollywoodských veleúspěšných filmů PODRAZ George Roy Hilla a ČELISTI Stevena Spielberga. V roce 1978 si zahrál menší, ale výraznou roli šéfa kasína ve snímku Michaela Winnera HLUBOKÝ SPÁNEK s Robertem Mitchumem v hlavní roli, který patřil k jeho hereckým vzorům.

Důležitou součástí jeho kariéry byla práce pro TV, kde se začal realizovat začátkem 80. let. Velký úspěch v televizní tvorbě zaznamenal například rolí v seriálu "KRYŠTOF KOLUMBUS", nebo televizních filmech DÁMA A LUPIČ a OSTROV POKLADŮ. Oliver Reed byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství (1959 - 1969) s irskou modelkou Kate Byrne vzešel syn Mark. Od roku 1969 žil s tanečnicí Jackie Daryl se kterou měl dceru Sarah. Tento vztah nakonec skončil a jeho druhou ženou se od roku 1985 stala o 27 let mladší Josephine Burge se kterou žil až do své smrti. Jeho posledním filmovým představením byla role Proxima v historickém snímku Ridleyho Scotta GLADIÁTOR, během jehož natáčení zemřel 2. května 1999 na infarkt ve věku 61 let. Film byl věnován jeho památce.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2007 The Big Fat Anniversary Quiz (TV film) - a.z.
2000 Gladiátor
Orpheus & Eurydice
1998 Biblické příběhy: Jeremiáš (TV film)
Marco Polo
Parting Shots
1996 Bruce, The
Tunnelgangster von Berlin, Die (TV film)
1995 Comic Relief (TV film)
Luise knackt den Jackpot
Russian Roulette - Moscow 95
Smích ze záhrobí
Superbrain
1992 Panama zucchero
Ruka: Vraždící úd
1991 Jáma a kyvadlo
Prisoner of Honor (TV film)
1990 Blind Justice
Fantom v Monte Carlu (TV film)
Nájemný vrah
Ostrov pokladů (TV film)
1989 Dáma a lupič (TV film)
Master of Dragonard Hill
Návrat tří mušketýrů
Revenger, The
Zánik domu Usherů
1988 Captive Rage
Dobrodružství Barona Prášila
Pobřeží kostlivců
1987 Gor
Sto ran bičem
Teror na kolech
Zabíjet znamená přežít
1986 Captive
Trosečník
1985 Black Arrow (TV film)
1983 Al-mas' Ala Al-Kubra
Dva podobní
Fanny Hill
Masquerade (TV film)
Podraz II
Spasms
1981 Condorman
Jed
Lion of the Desert
1980 Dr. Heckyl and Mr. Hype
1979 Mláďata
The Class of Miss MacMichael
Touch of the Sun, A
1978 Hluboký spánek
Tomorrow Never Comes
1977 Princ a chuďas
The Ransom
1976 Burnt Offerings
The Sell Out
Velký skaut a holka
1975 Lisztomania
Royal Flash
Tommy
1974 Až tam nezbyl žádný
Mahler
Tři mušketýři 2
1973 Blue Blood
Days of Fury
Mordi e fuggi
Revolver
Tři mušketýři
1972 Sitting Target
Trojnásobná ozvěna
Z.P.G.
1971 Ďáblové
Lov
1970 Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
Take a Girl Like You
1969 Hannibal
The Assassination Bureau
Zamilované ženy
1968 Oliver!
1967 Dante's Inferno (TV film)
Jokers, The
Nikdy nezapomenu jeho jméno
Shuttered Room, The
1966 Zálesák
1965 Monitor: The Debussy Film (TV film)
Party's Over, The
The Brigand of Kandahar
1964 System, The
1963 Paranoiac
Proklatci
Scarlet Blade, The
1962 Captain Clegg
Pirates of Blood River, The
1961 His and Hers
No Love for Johnnie
Rebel, The
The Curse of the Werewolf
1960 Beat Girl
Buldočí plémě
Hněvivé ticho
Life Is a Circus
Liga gentlemanů
Sword of Sherwood Forest
Two Faces of Dr. Jekyll, The
1959 Kapitánův stůl
Nahoře a dole
1958 Hello London
The Square Peg
1955 Value for Money

TV seriály

1993 Návrat do Osamělé Holubice (TV seriál)
1985 Kryštof Kolumbus (TV seriál)
1964 It's Dark Outside (TV seriál)
R3 (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)

Dokumentární

2017 Tax Shelter Terrors - a.z.
2005 Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator'
1990 The World of Hammer (TV seriál)
1965 Always on Sunday (TV film)
1958 Monitor (TV seriál)

TV pořady

1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1977 Circus of the Stars #2 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace