Reklama

Reklama

Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek bezhlavě zamiluje. Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Zkoušky a zápočty řeší podvodem nebo úplatkem či pomocí svého vlivného otce (Jan Kraus). Kocourkova matka (Zuzana Bydžovská) se dávno vzdala představy, že její syn bude studovat něco pořádného, zatímco paní Kolmanová (Ivana Chýlková) svého synka neustále vydržuje a hýčká. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství. Při jedné noční honičce je Kocourek dopaden... Hudba a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518, strohé herectví, dynamická kamera, tajemná noční zákoutí – to vše dává Praze autentickou podobu. (A-Company CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (730)

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Čím dál míň chápu, jak může Vorel tu svou absurdní snůšku hovadin, která jako by vypadla z nasrané diskuze na Novinkách, považovat za přesné ztvárnění reality. Proto v duchu svého oblíbeného hesla „na každou svini se vaří voda“ mentálně režíruju alternativní verzi, v níž na Krause vlítne finančák, Josefková skončí jako vyžilá heráčnická kurva, Jůnior kvůli vlastní debilitě přijde o životní šanci a konečně pochopí koncept osobního vlastnictví, když mu brácha potaguje fasádu, a nakonec Mádl bude ohlášen jako protagonista dalšího dílu s názvem Pracák. Vida, stačí trocha závěrečného profackování a najednou to není ozajstná chujovina. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Amorální fórky omladiny, jasná a černobílá charakterizace postav, cool vizuál. Vejška je vlastně dost dobrým ztvárněním pubertálních vizí světa, kdy jsou benga debilní, rodiče tragédi, školy povinností plnou zklamání a anonymní dospěláci rekvizitami s inteligencí napařovací žehličky. Vypnutý, hahaha! Vejška má tu smůlu, že je jí to úplně k ničemu - je stejně povrchní, jako výše uvedený pohled na svět. Nekoná se žádný vývoj, žádný příběh, žádné uvědomění si, žádná katarze, nekoná se ani blbej párek v rohlíku - jen občas někdo někoho opíchá a někdo jinej z toho má psí oči. A ten macho styl vyprávění, no ten má hodnotu. Generační výpověď do kanálu. Gympl se mi přitom docela dost líbil... ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Oproti Gymplu je Vejška o poznání více dramaticky laděná. Humorné prvky se povětšinou vytratily a do popředí se dostaly příběhové linie plné tragikomičnosti a hořkosti. Film je doprovázen vcelku agresivně působící hudbou, která o to ještě více vyzdvihává onu bezútěšnou atmosféru a osudy hlavních hrdinů. Nejvíce mě zaujal herecký výkon Zuzany Bydžovské, která se ve filmu objevila sice jen párkrát, ale její výstupy na mě silně zapůsobily. Zkrátka v rámci českých poměrů ne až tolik špatný kousek, který svému žánru nedělá ostudu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Generační výpověď (kterou více než náplň a sdělení filmu obstarávají svým obsahem Pasta Oner a Vladimir 518), kterak omladina neví co by a tak vyvádí alotria. A ani středověký (od středního věku) Vorel neví co by a tak i on vyvádí alotria. Bohužel pro diváka za kamerou. Problémy jedničky to převzalo sakumprdum (otravné zatmívačky za každou druhou scénou, grr!) a stejně jako v případě jedničky to stojí a padá na Mádlovi; naštěstí (opět jako v případě jedničky) spíše stojí než padá. Pokud se o něčem dá říci, že to na tom padá, tak to platí o Vorlovi mladším a jeho nehereckém šlapání si na jazyk; což ostatně nepřekvapivě platilo i minule. Ve výsledku tedy papírově o něco vážnější i lepší Gymplu, ale v praxi je to nemlich to samé v bledě modrém; tedy zajímavé vidět, ale nic moc z toho. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Nedalo sa to pretrpieť ani so skúseným Mádlom a talentovanou Josefíkovou, protekčný Vorel je na obrazovke strašný. Bez tatínka by zametal ulice. Celkovo je to trapné, samý chlast a drogy, blbosti zo sprejovaním, ženské ako sliepky plus dementný raper Vladimír 518 a jeho pesničky sú len ďalším pokleskom. Režisér ako Vorel st. by mal točiť maximálne nejaké videa na mobile. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Všechny policejní hlídky ve filmu používají jeden automobil Škoda Octavia Combi druhé generace s registrační značkou 2AP 5397. Vůz je pouze filmařskou napodobeninou, skutečná policejní auta nemají maják na nosiči, ale je přichycený přímo na střechu a vnější kliky a zpětná zrcátka nejsou stříbrně lakovaná, ale v barvě černého plastu. Stejný vůz se pak objevil i ve filmu Život je život (2015). (Martin_L)
  • Zřejmě nejdražší scéna filmu vznikla hned na první záběr a jednalo se o zdemolování limuzíny Lancia herečkou Ivanou Chýlkovou. (MTHRFCKR)
  • Na väčšinu nebezpečných scén mali herci dalbérov a kaskadérov. Avšak Jiří Mádl (Michal Kolman) si svoje "šoférske" scény - aj tie nebezpečné - odšoféroval všetky sám. (De Large)

Reklama

Reklama