foto

Ivana Chýlková

  • nar. 27.9.1963 (53 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodačka z Frýdku – Místku vystudovala nejdříve ostravskou konzervatoř a poté byla přijata na DAMU do Prahy. Chodila do ročníku s Karlem Rodenem, Vilmou Cibulkovou a Evou Holubovou. Už při studiích se začala objevovat ve filmu, v televizi a poté začala hrát i v divadle. DAMU absolvovala v roce 1985 a v roce 1988 se stala členkou Činoherního studia v Ústí nad Labem – zde zůstala do roku 1991. Potom dva roky hrála v Divadle na zábradlí. Od roku 1993 je členkou Činoherního klubu v Praze. Její role jsou poznamenány jejím fyzickým vzezřením – zejména velkou výškou (182 cm) – hodně hraje silné, moderní a emancipované ženy, které děsí, ale zároveň neodolatelně přitahují muže. Na přelomu 80. a 90. let byla jednou z nejobsazovanějších filmových hereček.

Její první filmovou rolí byla málo známá komedie SAMOROST, na kterou navázala rolí jednou z mnoha mladých dívek stárnoucího Don Juana v komedii FAUNOVO VELMI POZDNÍ ODPOLEDNE. O dva roky později (1985) se objevila v seriálu o socialistické vysokoškolské mládeži „BYLO NÁS ŠEST“, kde si (díky svému vzhledu) zahrála studentku tělocviku. Po větší roli ve slovenském filmu INÁ LÁSKA se prosadila postavou vyzývavé milenky Karla Heřmánka ve filmu Karla Kachyni DOBRÉ SVĚTLO. Následovalo drama PAPILIO, menší role v ne příliš úspěšné komedii MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ, v kriminálce ČERNÁ PUNČOCHA a v seriálu „DRUHÝ DECH.“ Definitivní průlom v její filmové kariéře znamenal režijní debut Ireny Pavláskové ČAS SLUHŮ, kde si zahrála po boku svého dlouholetého partnera Karla Rodena menší roli medičky Dany.

Další významnou rolí pro její kariéru bylo ztvárnění alter ega Evy Kantůrkové v seriálu „PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU“, kde vypráví zážitky z vězení. A následně také seriál „CO TEĎ A CO POTOM“. Na počátku 90. let si také zahrála např. sestru krále Miladu v pohádce SEDMERO KRKAVCŮ, manželku dr. Ulrycha v komedii DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG (malá, přesto velmi výrazná role), ale hlavně Olgu Hakunděkovou v komedii DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO, která jí přinesla ocenění Českým lvem. V seriálu „O ZVÍŘATECH A LIDECH“ si zahrála veterinářku a ve snímku MÁ JE POMSTA i prostitutku. Následoval „ŽIVOT NA ZÁMKU“, „KDYŽ SE SLUNCI NEDAŘÍ“ a filmy jako např. STŮJ, NEBO SE NETREFÍM, JEZERNÍ KRÁLOVNA, OBĚTI A VRAZI nebo HURÁ NA MEDVĚDA. Ve filmu MUSÍM TĚ SVÉST se objevila po boku svého nového partnera Jana Krause, který zde hrál jejího svůdníka. V poslední době se objevuje nejčastěji v televizních filmech nebo seriálech. Letos však měl premiéru film GYMPL, který byl určen zejména pro plátna kin.

Momentálně je jejím partnerem v soukromém životě Jan Kraus (jeho bývalá manželka je nyní partnerkou Karla Rodena) a mají spolu syna Jáchyma.

Gába "Rousse" al Hána

Herecká filmografie

Filmy

2018 Děti samotářů
2017 Milada
2016 The Parliament of Souls
2015 Laputa
Malá z rybárny
Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho (divadelní záznam)
2014 Dědictví aneb Kurva se neříká
Tři bratři
Vejška
2013 Co v detektivce nebylo (TV film)
Donšajni
Kovář z Podlesí
2012 Stín smrtihlava (TV film)
2011 Perfect Days
2009 Klub osamělých srdcí (TV film)
2008 BrainStorm (TV film)
Taková normální rodinka
Vlna (TV film)
2007 Cesta do Vídně a zpátky (TV film)
Galileo (divadelní záznam)
Gympl
O život
V hlavní roli (TV film)
Začarovaná láska (TV film)
2005 Jasnovidec (TV film)
Maska a tvář (divadelní záznam)
Oběti: Hadí tanec (TV film)
Skřítek
2003 Nevěrné hry
2002 Musím tě svést
2001 Archa pro Vojtu
Experiment (TV film)
Hříšná holka (TV film)
2000 Heda Gablerová (divadelní záznam)
Hodina pravdy (TV film)
Hurá na medvěda
Oběti a vrazi
Powers
1999 MDŽ (TV film)
Praha očima...
Ze života pubescentky (TV film)
1998 Čas dluhů
Hvězda života (TV film)
Intuice (TV film)
Jezerní královna
Stín (TV film)
1997 Králův šašek (TV film)
O spanilé Jašince (TV film)
Polobotky (TV film)
Stůj, nebo se netrefím!
1995 Má je pomsta
Trio (TV film)
Z hříček o královnách: Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (TV film)
1994 Díky za každé nové ráno
Vášnivý polibek
1993 Hostina (TV film)
Kanárská spojka
Sedmero krkavců (TV film)
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Dobročinný večírek (TV film)
Váhy (TV film)
1991 Co teď a co potom: Dno (TV film)
Largo desolato (divadelní záznam)
Princezna Duše (TV film)
Usmívat se, prosím (TV film)
1990 Houpačka
Král kolonád
O babě hladové (TV film)
Rama Dama
Ta naše písnička česká II
Tichá bolest
Tvrdý chleba (TV film)
V žáru královské lásky
1989 Čas sluhů
Divoká svině
Dokonalý muž, dokonalá žena aneb Návštěva mladé dámy (TV film)
Hra na Barbaru (TV film)
Něžný barbar
Zvířata ve městě
1988 Někdo musí z kola ven (TV film)
Někdo schází u stolu (TV film)
Oslovská léta (TV film)
Štek
Tichý společník
1987 Hauři
Večerní svítání (TV film)
1986 Bloudění orientačního běžce
Černá punčocha
Krajina s nábytkem
Můj hříšný muž
Papilio
Povídka s dobrým koncem (TV film)
1985 Dobré světlo
Iná láska
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne
Katapult
Samorost
1982 Samé jedničky (TV film)
1980 Výtečníci (TV film)

TV seriály

2014 Divocí koně (TV seriál)
Neviditelní (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (11)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Pasťák (S03E16)
Krása bolí (S03E15)
Osmé nebe (S03E14)
další epizody (15)
2011 O mé rodině a jiných mrtvolách (TV seriál)
Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda (TV seriál)
2008 Soukromé pasti (TV seriál)
2006 Místo v životě (TV seriál)
2005 On je žena! (TV seriál)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
Josef a Ly (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
2000 Přízraky mezi námi (TV seriál)
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (E04)
Helga (E03)
Andy (E02)
další epizody (4)
Co teď a co potom? (TV seriál)
Staré děti (E08)
Velmi banální příběh (E07)
Maratón (E06)
další epizody (4)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
Dno (E04)
Dveře (E03)
Kruh (E02)
další epizody (4)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)

Dokumentární

2016 In Love We Trust
2015 Tajemství Jana Přeučila (TV film)
2014 Magický Činoherní klub (TV seriál)
2006 13. komnata Jiřího Krytináře (TV film)
2005 13. komnata Evy Holubové (TV film)
2003 Jak je důležité míti Filípka (TV film)
2000 Film o filmu: Oběti a vrazi (TV film)
1998 Film o filmu: Čas dluhů (TV film)

TV pořady

2016 Český slavík Mattoni 2016 (TV pořad)
Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
2015 Pomáhej s humorem – Konto Bariéry (TV pořad)
2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
Životní role Martina S. (S01E10)
2013 Ceny české filmové kritiky 2012 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2013 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Živě na jedničce (TV pořad)
7 pádů Honzy Dědka (TV pořad)
2010 Český slavík Mattoni 2010 (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 TýTý 2004 (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1998 Dvaadvacítka (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Silvestrovský koncert Jiřího Korna (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Barbora Poláková - Nafrněná (hudební videoklip)
2013 František Segrado & Glanc: Vláda dušiček (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace