Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (218)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět tak nejúspěšnější protiteroristický zásah v dějinách je pro filmaře pořád vděčné téma. Nevím kolik zde hodnotících vidělo předchozí verze. Toto je totiž již čtvrté zpracování této události a i když nemůžu mluvit o nějakým průseru, tak tomu kdo se o tuto problematiku zajímá bych spíš doporučil starší verze Operace blesk a Operace Entebbe. Tohle je dost zkratkovité. Vzhledem k stopáži to mohla být strhující jízda, ale je tu zbytečně moc nepodstatných scén na úkor těch důležitých. Každopádně kvalitní filmařina to nepopírám a ty slabší 4* bych dal, ale hvězdu dolů sráží nezvládnuté a odfláknuté finále. No a prostříhávat finální přestřelku záběry na tanečnici která nezvládá své kreace a padá na hubu opravdu nebyl šťastný nápad.65% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ti (palestinští i němečtí) soudruzi do toho vnesli poetiku. Ono taky pustit k závažnému tématu José Padilhu je risk. Jednou mu chybí tvůrčí svoboda, podruhé ho Rosamunda rozrušila svojí němčinou, potřetí nesehnal céčka a v limitu nesložil Rubikovu kostku. Ale že by se doznal, že finále klasicky zkurvil, to panáček neudělá. Zíral jsem, jak dva teroristé nevidí vcházet vojáka, a doplatí na tu zdravici, o počtu mrtvých hovoří jen popisek a celá řada dalších minel. Ale film netvoří jen finále, sedmdesátá léta jsou vyst(ř)ižena excelentně, zákulisní jednání izraelské vlády před zásahem je věrohodné, Rosamunda a Daniel jsou hezcí a charakterově uhlazení/polidštění teroristé z čítanek a dramatické události byly převedeny solidně. Solidně volně, tudíž nemá smysl porovnávat historické události s těmi filmovými. Film mně umožnil zaposlouchat se do židovského diskotékového hitu. Tedy to mělo říz, nebýt léto téměř v hajzlu, už vím, co by mně dýdžejové hráli na přání - židovskou vypalovačku Echad Mi Yodea. Ugandské Entebbe rozhodně nezažilo mimořádně odvedený tvůrčí nájezd, byla to taková milá, z dnešního pohledu neškodná teroristická zastávka levičáků, kteří protestovali proti školním osnovám, že jim není umožněno třímat pera v levých pařátech. Z estetického hlediska je vše v pořádku. Kamera poskytuje komfortní zachycení událostí, barevný vizuál bulvy ukojil. Padilha uplatnil problematický přístup. Nestrhl ve vyprávění, jak by měl, konečně se mohl vyžívat v umělecké bujarosti, čímž film zbavil syrového nánosu. 7/10 ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Absolutně nezvládnuté finále. Už od první minuty film pěkně odsejpá a člověk se těší jak to vše dopadne (neznám příběh). Jenže to co nám je naservírováno ke konci, jsem opravdu nepobral. Akční scéna jak z céčkového filmu a do toho scény nějakého debilního tanečku a hudby, kdy jsem měl chuť rozflákat televizi kladivem. Deutsch dvojička si nakonec ani nevystřelí, Rosamund Pike vypadá jak na piku a nejlepší byl ten frajer, co chtěl pomstít svoji rodinu a nakonec jde proti vojákům a řve, že má granáty, který nakonec ani nedokáže hodit. Totální fiasko !! A to se mi ten film celkem líbil, ač jsem čekal absolutní nudu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Samotná operace geniálně postříhaná na Echad Mi Yodea je natočená výborně, Padilha ukazuje kde je jeho síla, ale prokousat se k ní přes hodinu a půl zbytečné a nevýrazné vaty, která ani neví co by chtěla říct, to není snadné. Vaty bezkrevně soustředěné na osobní příběhy únosců, zatímco širší politické souvislosti a i mnoho reálií ze samotné operace (včetně nasazení těžké techniky a zničení jedenácti Migů) je ignorováno. Nepochopitelné. Ale je to na Netflixu, takže když přeskočíte rovnou na to finále, tak se vlastně nic hrozného nestane. 6/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Daniel Brühl a Rosamund Pike jako dva levičáčtí magoři, u kterých stačilo pár minut, abych jim přál bídnou smrt. Oč zajímavější byly postavy a dění v Tel Avivu. A pak tu byly ještě pošahané umělecké prostřihy na balet. Pejsek s kočičkou by z takového filmu asi měli radost, podle mne si prostě tvůrci neujasnili, co chtějí natočit za film. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Izraelci vycházeli ze staré informace, že diktátorský vůdce Ugandy Idi Amin (Nonso Anozie) používá černý Mercedes. Tak tomu skutečně bylo, ale nedlouho před akcí začal používat Mercedes bílý. Oné noci proto byli dva místní vojáci překvapeni, že se k nim blíží černé auto a chtěli ho zastavit. To vedlo k přestřelce, která stála ugandské strážné život a izraelce zase prvek překvapení. Nebýt jejich svižné reakce a rychlého útoku na budovu, mohla akce snadno skončit fiaskem. (Cocacolix)
  • V roce 2016 došlo v Libyi k únosu letadla. Na letišti, kde únosci přistáli, se zrovna natáčela scéna k tomuto filmu. Štáb některé záběry z reálného únosu později použil ve filmu. [Fakter.cz] (asdfasdf)
  • Ve filmu je smrt Yonatana Netanyahua (Angel Bonanni) uvedena mnohem dříve než ve verzi událostí rodiny Netanyahu. (griph)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama