Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

UncleG odpad!

všechny recenze uživatele

Není zcela jisté, jestli v roce 98 už na Moravu dorazila kamerová technika, protože tohle bylo evidentně točený vydlabanou bramborou na proužky mlácený slámy. A jinak Televiznímu studiu Ostrava to zase střílí... Kanonáda prázdnoty a bezobsažnosti, nepřekvapivosti a kolosální nudy vrcholí asi nejdebilnější bitevní scénou všech dob. Pohádkou běhají psi a svazují loupežníky. Panna Márinka vystavuje z okna staré chaloupky svá poňoukadla (obě bohužel stejně rozostřená). A pak se tam děje něco, co by v jiný časoprostorový dimenzi mohlo částečně dávat smysl... Chtělo by se říct "snaha byla". Ale ona nebyla. Tak bohužel... ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Opět jedna z lepších "současných" pohádek. Rychlá, stručná, jasná, krásná. Postavy jsou výborné - sice nemají zase tolik prostoru více se projevit, ale i tak se mi do paměti zapsaly všechny čtyři hlavní postavy (Císař, císařovna, tambor, Anička). Ani nevím proč se mi do paměti zapsala nejvíce právě císařovna - obzvlášť když má z těch čtyř hrdinů toho prostoru nejméně, i tak šlo o půvabnou, osamělou panovnici. Ze zbytku se dost možná inspirovala Nejkrásnější hádanka, ale tamní princ se s tamborem nemůže srovnávat.. Čtyři hvězdy jsou moc vedle pohádek jako Tři oříšky.., Šíleně smutná.., S čerty.., ale málo pokud vezmu v úvahu některé (zvláště zahraniční) kousky. ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Pro dnešní mladé Utajený šéf 18. století. Tahle pohádka by si jako jedna z mála zasloužila remake. Téma je hrozně zajímavé a dá se z toho hodně vytěžit. Rajchert fakt neumí hrát a naštěstí se věnuje hudbě. Vetchý zase hraje co to dá, a hraje dobře, jen mu příběh více nedovolí. Mohlo se v pohádce zakomponovat více než jen potyčky s loupežníky. Potěšil Rožnovský skanzen. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by si moje sestra představovala jako dítě ráj. Jako tu chaloupku, kde bydlela Ančička. Takových psů. Kopretina je fešák (to je ten černobílý pes, no .. ten který nesl prsten) a je za hvězdu nejen v téhle pohádce. Schéma - z průšvihu k bohatsví přišel se mi taky líbí. A císař Vetchý je sympaťák, že bych na pár dní zkusila i monarchii, ač jsem přesvědčením zastánce občanského státu. ()

česnek 

všechny recenze uživatele

V této pohádce je pěkně a velmi povedeně vyjádřený motiv z románu "Princ a chuďas". Princ nebo-li císař (Ondřej Vetchý) se rád převléká za chudáka, aby zjistil, jak žijí poddaní. Z chudáka se mu najednou nedaří dostat se zpět do postavení císaře. Ve finále trumfuje, stává se opět císařem a pokoří nepoctivce v čele se správcem panství. Krom tohoto je však pohádka jinak velmi chudá na zajímavé příběhy a zápletky. Nepříliš přesvědčivě zvládnuté role ostatních herců vyvažuje velmi zdařilý výkon herce Ondřeje Vetchého. Nejedná se o žádnou výpravnou pohádku - málo herců, málo komparzu, málo kulis, patrný omezený rozpočet. Přesto oceňuji alespoň vhodně vybraný zámek (byť téměř bez inventáře) a některé venkovské chalupy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)
  • Pohádka byla natočena bez jediného trikového záběru. (M.B)

Reklama

Reklama