Reklama

Reklama

Konec velkých prázdnin

(seriál)
  • Slovensko Koniec veľkých prázdnin
Česko / Rakousko / Slovensko / Slovinsko, 1996, 6 h 58 min (Minutáž: 60–90 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní román o dramatických útěcích za hranice komunistického Československa. Šestidílný seriál podle scénáře Pavla Kohouta a Jeleny Mašínové vypráví o lidech, kteří z nejrůznějších důvodů chtěli či museli odejít do emigrace. Jenže v roce 1983, kdy se příběh odehrává, byl takový čin klasifikován jako „nezákonné opuštění republiky". V prvním dílu se seznámíme s celou galerií různorodých postav. Vojínu Vágnerovi (B. Mišík) se zdál divoký sen, v němž pronásledoval muže chtějícího překročit státní hranici. Rodina herce Milana Čecha (M. Dejdar a V. Cibulková) prožívala napínavé a nebezpečné okamžiky, když i s malým synkem potají přešla hranice Jugoslávie a zamířila do Rakouska. Bobina Havránková (S. Laurinová) učinila totéž dokonce za bílého dne, zatímco eskamotér Pepa Strniště (P. Zedníček) zvolil způsob zcela bizarní. Všechny však čekal po útěku do svobodné země nejprve pobyt v uprchlickém táboře. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

lake-lake 

všechny recenze uživatele

jediné dílo, kde mi nevadil Zedníček, Dejdar a Laurinová ... Pavka Kohout v sobě nezapře dramatika; má smysl pro zápletku i nečekané rozuzlení. seriál orámovaný příběhem spolehlivého pohraničníka, který řeku Naděje neplánovaně přeplave sám ... aby se nakonec za palby nemájového ohňostroje potupně vrátil zpět... excelentní hudba Michala Pavlíčka ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Seriál o emigrantech a jejich osudech, jenž z dramatického žánru, který je nosný pro první epizodu, postupně přechází až do žánru romantického. První díl je napínavý díky strachu, které postavy mají při přechodu čáry. Poté už se jen osudy různě vyvíjejí, proplétají, tvoří se dvojičky... Je jasně řečeno, že kdo byl u nás lehkoživka, ten venku neuspěje, naopak, kdo makat umí a chce, ten má vyhráno. Nejzajímavější jsou osudy rodiny herce Milana Čecha v podání Martina Dejdara a dezertovaného slovenského vojáka Braňo Mišíka. Nesmějí chybět ani krásky - mňamózní Sabina Laurinová, teenka Monika Haasová a milfka Vilma Cibulková, která ke svému nespornému půvabu přidává i velkou dávku hereckého kumštu! Osudy všech tří jsou kořením, nejen díky kterému si už od útlého mládí tento seriál moc rád připomínám! ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál se zajímavým dějem a slušným obsazením. Nejvíce se mi líbila ta směs různých příběhů o emigraci z lehce jiného pohledu. Každý byl trochu jiný, ale každý byl velmi napínavý. Někomu jsem držel palce, někoho litoval a někoho jsem neměl rád. Zkrátka ve mně Konec velkých prázdnin probudil emoce a už je za to si zaslouží pochvalu. Děl s podobnou tématikou (emigrace během komunismu) navíc zase tolik není, což je škoda. Docela bych nějaký nový počin uvítal. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Trochu mimo mísu mi to připomnělo rodinnou historku, když se nám v Jugoslávii zadřel motor a než nám opravili auto, potřebovali jsme prodloužit tzv. výjezdní doložku o pár dní. Já jsem z toho tenkrát ještě neměl moc rozum, ale mí rodiče mají dodnes traumatizující zážitek z jednání s tehdejším československým konzulem ve Splitu (ing. Tužil). Konec velkých prázdnin jsem při premiéře dost hltal, s překvapením časem trochu pozapomněl a po letech rád zopakoval. Výbornej scénář, skoro neuvěřitelná snůška lidí s různými pohnutkami, které osud svede dohromady často proti jejich vůli. Tady jsem se poprvé setkal s Jaromírem Dulavou, nevadili mi ani herci, kteří mi jinak vadí dost (Táňa Fischerová) nebo kteří podle mě v dramatickém žánru celkem nemají co dělat (Sabina Laurinová). Rozhodně bych to pouštěl všem těm chytrákům, co vykřikujou, že tenkrát bylo líp a že je potřeba zase uzavřít hranice. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem byl příkladným sportovcem, ale nikdy jsem se nezúčastnil jedné z nejoblíbenějších neolympijských disciplín ČSSR - útěku na Západ. Prchalo se různými způsoby, trasami, rychlostmi i styly. Za hranicemi však na překvapené závodníky nečekalo slavnostní přivítání s kapelou, ale realita v podobě tržního kapitalismu. Málokterý z borců při útěku do světa laciné elektroniky a čerstvého ovoce totiž pomyslel na to, že znalost jazyka, odborná způsobilost a mnohem vyšší pracovní nasazení jsou základem pro budoucí spokojený život. Tento seriál se hodně povedl, i když se zaměřil pouze na reprezentativní vzorek prchajících, kteří uvěřili tomu, že na Západě pečení holoubci sami provádějí nálety do mlsných tlamiček a teprve na místě pochopili, že jim skončilo pohodlné socialistické polehávání a začal boj o přežití. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (17)

  • Utečenec Pepa (Pavel Zedníček) v druhej časti vyšetrovateľom povie, že bol ako príšlušník francúzskej cudzineckej légie zajatý v bitke u Dien Bien Phu v roku 1953. Tento konflikt sa však odohral až v roku 1954. (Jello Biafra)
  • Natáčení probíhalo převážně v Brně a okolí a částečně v Rakousku. (M.B)
  • Scéna, v ktorej Josef (Pavel Zedníček) rozbije okno na colnici tehlou a následne využije situáciu k rýchlej emigrácii, je inšpirovaná skutočnosťou. Ostatne, tento "recept" používali emigranti prchajúci na západ veľmi často. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama