Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (437)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za bonusy k filmům, co vycházejí na DVD. Díky nim se mohu mnohdy dozvědět něco ze zákulisí toho kterého filmu. Zde třeba, že P.Kostka, pro kterého byl scenář napsán, tak byl z toho tak zmatený, že v tomhle filmu nechtěl hrát. Je to herecký koncert, a rovněž ostatních, dneska už bohužel nežijících herců. A moc se mi líbá i příběh. Jen mě zaráží, že film byl natočený v letech, o kterých se říká, že byla tak tvrdě normalizační. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se jedná o cestování časem a to do minulosti ...dáme vůdci vodíkovou bombu... je úvodní obraz při titulcích, promítán pozpátku. V roce 1977 natočilo Filmové studio Barrandov ( Nositel řádu Vítězného února a řádu Práce ) skoro akční sci - fi se spoustou technických vymožeností. Třeba Bio likvidátor odpadu, prášky proti stárnutí, přenosný kapesní projektor...adt. K filmování si přizvou spoustu dobrých českých herců. Třeba Petra Kostku jako Honzu a Karla ( dvoj, tří až čtyř role ) Jiřího Sováka jako Klause Abarda ( Jest -li pak při natáčení filmu Zabil jsem Einsteina, pánové tušil jakou roli si zahraje asi o osm let později ? ) Vladimíra Menšíka jako Rolfa Krause nebo Vlastimila Brodského jako Ing. Bauera. Jediné letiště pro start lodí v čase se nachází v Praze ( Američani určitě blednou závistí ) a děj filmu se odehraje 8. prosince 1944, alespoň to tak z počátku vypadá. CITÁT : Adolf Hitler ( František Vicena ) - Himmelhergott !!! Takhle se přece nedá řídit světová válka !! Podařený snímek z velice dobře zvládnutou časovou smyčkou, který vás pobaví i po tak dlouhé době. Ve filmu si taky zahrál Jíří Lábus, zatím jenom pomocného technika a Zuzana Ondrouchová jako Eva. Hudbu k filmu dělal Karel Svoboda. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Práce s časovou smyčkou svádí k překombinovanosti a zvláště v novějších filmech se člověk často ztrácí v ději. Tady to ale funguje výborně, dějová linka je bez problémů sledovatelná - proč to šlo v 70. letech a nejde to dnes? Neotřepané téma, výborné triky a v neposlední řadě standardně skvělé herecké výkony. Jako vždy úžasná Marie Rosůlková, která z epizodní role dokáže vytěžit maximum (její překvapení, když se omylem ocitne ve Vůdcově hlavním stanu: "Jéé, Patri, podívej, to je Hitler!", nemá chybu). Ale asi mám osobní problém s Petrem Kostkou. Nepochybuji o jeho hereckých kvalitách, ale na můj vkus hraje vždy se stejnou rutinou a předvídatelností. Přestože mi úplně nesedí, nedokážu říct, jestli by dvojroli sourozenců Burešových někdo zahrál lépe. Co mě ale ruší, je moralizující závěr, který se objevuje i v jiných typově podobných filmech. Zasáhne Veřejná bezpečnost, zlo je potrestáno a všechno se vrací do poklidné socialistické reality. ()

choze 

všechny recenze uživatele

ZÍTRA VSTANU jsem stejně jako PANE VY JSTE VDOVA též podle Macourkova scénáře jako mladší miloval (o to víc, že mám velkou slabost pro filmy o cestování v čase a tenhle patří k nejlepším a navíc je český), ale také s odstupem času nadšení trochu vyprchalo. Snímek se dost dlouho rozjíždí a i po zbytek filmu, kdy kadence gagů rychle narůstala (scéna v Hitlerově bunkru), jsem se jen uchechtával, nikdy jsem nešel do kolen. Naštěstí jakmile se poprvé začne měnit minulost, film se stává naprosto fascinující hrou časových paradoxů a záměn. Pobavilo mě, když Petr Kostka v bonusovém rozhovoru řekl, že po prvním přečtení mu scénář přišel moc ujetý a složitý, ale Polák ho moc chtěl a naléhal na něj, aby si to přečetl ještě jednou a "třeba pomaleji". Kostka v titulní roli je výborný a nemohu nezmínit i hravý hudební motiv Karla Svobody. Nejlepší česká sci-fi. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak by celý film pokračoval v línii úvodných tituliek a scény s hajlujúcim papagájom bolo by to naporiadku. Žiaľ celé sa to tak nejako rozmrví do čistočistého nie príliš vtipného, ani dejovo nijak zvlášť zaujímavého priemeru, z ktorého to nevytrhnú ani občasne vtipné hlášky a scénky (napr. tie so zozelenenými xichtami náckovských potentátov). Škoda, potenciál na skvelý film bol v prvotnom nápade, ale v tomto prípade ho pán Polák naplno nevyužil. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Nože, které postavy ve filmu vrhají na terč, jsou výrobky firmy Mikov. Konkrétně se jedná o typ Venado. (grovik.net)
  • Ako interiér raketodromu použili filmári stanicu metra I.P. Pavlova. (Raccoon.city)
  • Děj filmu, resp. "přítomnost," se odehrává v roce 1996, což lze vypočítat z věku Klause Abarda (Jiří Sovák), který při schůzce nacistů v Jižní Americe tvrdí, že v roce 1944 mu bylo 34 let a dnes je mu již 86. (#47)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama