foto

Jindřich Polák

  • nar. 5.5.1925
    Praha, Československo
  • zem. 22.8.2003 (78 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jindřich Polák se narodil 5. května 1925 v Praze. Odmaturoval v roce 1944 na smíchovském gymnáziu. Už za studií se věnoval ochotnickému divadlu v Malostranské besedě a jako promítač pracoval v kině Máj, kde získal i výuční list promítače. Po osvobození začal studovat práva na Univerzitě Karlově, ale zároveň získal místo promítače ve Zpravodajském filmu, po jednom semestru opustil vysokoškolská studia a stal se redaktorem v „Týdnu ve filmu“.

Následně se Polák stal od roku 1946 do osmdesátých let zaměstnancem Filmového studia Barrandov, kde začínal jako asistent režie u Otakara Vávry (výrazné filmy PŘEDTUCHA, KRAKATIT, NĚMÁ BARIKÁDA) i dalších (VESELÝ SOUBOJ, ÚNOS) a pomocným režisérem (VELIKÁ PŘÍLEŽITOST, EXPRES Z NORIMBERKA, HUDBA Z MARSU, SYNOVÉ HOR). Roku 1958 se stal samostatným filmovým režisérem.

Téměř ke všem svým snímkům i seriálům si napsal námět, literární a technický scénář (třeba SMRT V SEDLE, PÁTÉ ODDĚLENÍ, KLAUN FERDINAND A RAKETA, IKARIE XB 1, HRA BEZ PRAVIDEL, NEBEŠTÍ JEZDCI, PAN TAU…, NOC KLAVÍRISTY, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, SMRT STOPAŘEK, LUCIE, POSTRACH ULICE, BUBU A FILIP atd.).

Jako režisér debutoval úspěšnou dobrodružnou podívanou SMRT V SEDLE (1958) s Rudolfem Jelínkem. Za dva roky natočil špionážní drama PÁTÉ ODDĚLENÍ (1960), ale skutečné uznání si získal až díky realizaci a natočením ojedinělého českého vesmírného Sci – Fi dramatu z budoucnosti se Zdeňkem Štěpánkem IKARIE XB 1 (1963). V dekoracích IKARIE XB 1 stihl Polák natočit ještě dětský snímek s Jiřím Vršťalou KLAUN FERDINAND A RAKETA (1962), populární hlavně v NDR.

Během 60. až 80. let uvedl režisér do českých kin (kromě sestřihů svých seriálů) koprodukční (s NDR) komedii STRAŠNÁ ŽENA (1965), akční kriminálku HRA BEZ PRAVIDEL (1967), o českých letcích v anglické RAF válečné NEBESKÉ JEZDCE (1968), krimi NOC KLAVÍRISTY (1976) s Václavem Voskou v hlavní roli, legendární Sci – Fi komedii s časovými smyčkami a s Petrem Kostkou v titulní dvojroli ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977), kriminální film podle skutečné události SMRT STOPAŘEK (1979) s Markem Perepeczkem a nakonec i PANA TAUA (1988).

Jindřich Polák byl autorem též dvanácti divadelních her pro děti (například „Kouzelný domeček clowna Ferdinanda“). Se scenáristou a častým spolupracovníkem Otou Hofmanem a hercem Jiřím Vršťalou stvořil pro televizi v 50. letech populární postavičku klauna Ferdinanda, kterou s úspěchem převedli do Východního Německa na divadelní prkna Friedrichstadtpalastu a do německé televize.

Již od roku 1955 spolupracoval Polák jako externí režisér s televizí (loutkový STATEČNÝ CÍNOVÝ VOJÁČEK, pohádka CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY a oblíbené seriály LUCIE, POSTRACH ULICE, NÁVŠTĚVNÍCI, CHOBOTNICE Z II. PATRA a nebo KAČENKA A STRAŠIDLA). Tyto seriály vznikaly mj. ve spolupráci se zahraničními produkcemi a často byly sestříhány a uvedeny v kinech jako celovečerní hrané filmy.

Ovšem největší slávy a popularitu nejen v Československu a v řadě zemí světa si Jindřich Polák vydobyl postavou kouzelného chlapíka – Pan Tau. Dětské koprodukční (s Rakouskem a Západním Německem) příběhy PAN TAU… s Otto Šimánkem v hlavní roli byly natočeny nejdříve jako třináct středometrážních snímků, uváděné v kině i v televizi (1969 – 1972), dalších třináct dílu bylo natočeno pouze pro televizi (1973 – 1975) a zbylých sedm dílů natočil Polák opět pro televizi (1977 – 1978). Jako řada jiných jeho seriálů, i tento byl sestříhán do dvou celovečerních filmů POPLACH V OBLACÍCH (1978) a OD ZÍTŘKA NEČARUJI (1978) a naposledy samostatný PAN TAU (1988).

Kromě festivalových ocenění za své snímky a seriály získal Jindřich Polák například Zvláštní uznání ředitele festivalu X. přehlídky filmů pro děti a mládež ve Zlíně (1970) za PAN TAU, Zvláštní cenu poroty na XII. MF fantastických filmů a hororů ve španělském Sitges (1979) za komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM; Vyznamenání Za vynikající práci (1979); za SMRT STOPAŘEK Zvláštní cenu na XVIII. FČSF v Košicích (1980); titul Zasloužilého umělce (1980) a Cenu za celoživotní dílo na XLI. MFF filmů pro děti a mládež ve Zlíně (2001). Světově uznávaný a nejvýznamnější český režisér kriminálek, dětských filmů a Sci – Fi Jindřich Polák zemřel 22. srpna 2003 v Praze ve věku osmasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

Filmy

1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1989 Pan Tau
1986 Chobotnice z II. patra
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1984 ...a zase ta Lucie!
Lucie, postrach ulice
1979 Od zítřka nečaruji
Poplach v oblacích
Smrt stopařek
1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Noc klavíristy
1968 Nebeští jezdci
1967 Hra bez pravidel
1966 Pan Tau (TV film)
1965 Clown Ferdinand will schlafen
Strašná žena
1963 Ikarie XB 1
1962 Klaun Ferdinand a raketa
1960 Páté oddělení
1958 Smrt v sedle
1956 Císařovy nové šaty

TV seriály

1999 Kačenka a strašidla (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Veselé Vánoce přejí Zelená a Modrý (E04)
Všechno napůl! (E03)
Blesky nad Čertovkou (E02)
další epizody (4)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (15)
1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
1978 Pan Tau (TV seriál)
Od zítřka nečaruji (S04E07)
A která je ta pravá? (S04E06)
Pan Tau na pionýrském táboře (S04E05)
další epizody (5)
1977 Pan Tau (TV seriál)
Lov na slona (S04E02)
Poplach v oblacích (S04E01)
1975 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau odchází (S03E13)
Pan Tau a zlatý kufr (S03E12)
Pan Tau a Aladinova lampa (S03E11)
další epizody (13)
1972 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a tisíc kouzel (S02E07)
Hledá se pan Tau (S02E06)
Pan Tau a taxikář (S02E05)
další epizody (7)
1971 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a samá voda (S01E06)
Pan Tau jde do školy (S01E05)
Pan Tau a neděle (S01E04)
další epizody (6)

Dokumentární

1983 Návštěva u Návštěvníků ...aneb jak se natáčel seriál

Scenáristická filmografie

Filmy

1992 Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1979 Smrt stopařek
1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Noc klavíristy
1967 Hra bez pravidel
1966 Pan Tau (TV film)
1963 Ikarie XB 1

TV seriály

1996 Bubu a Filip (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Veselé Vánoce přejí Zelená a Modrý (E04)
Všechno napůl! (E03)
Blesky nad Čertovkou (E02)
další epizody (4)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (15)
1978 Pan Tau (TV seriál)
A která je ta pravá? (S04E06)
Pan Tau na pionýrském táboře (S04E05)
Pan Tau a kouzelnice (S04E04)
další epizody (4)
1977 Pan Tau (TV seriál)
Lov na slona (S04E02)
1975 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a Aladinova lampa (S03E11)
Pan Tau a velký ples (S03E09)
Pan Tau a pes kozopes (S03E04)
další epizody (4)
1972 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a taxikář (S02E05)
Pan Tau v cirkusu (S02E04)
Pan Tau a cesta kolem světa (S02E03)
další epizody (4)
1971 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau jde do školy (S01E05)
Pan Tau a neděle (S01E04)
Pan Tau na horách (S01E03)
další epizody (5)

Dokumentární

1983 Návštěva u Návštěvníků ...aneb jak se natáčel seriál

Herecká filmografie

TV seriály

1971 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Největší z českých pierotů (S04E14)
Sobí ráno (S04E10)
2000 Zdeněk Liška (TV film)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(98)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace