Reklama

Reklama

Napětí

Trailer 1

VOD (1)

Londýn, zima 1974. Celá Británie se kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektrického proudu. V tuto nejistou dobu začínající zdravotní sestra Val poprvé přichází do kdysi významné, ale dnes již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Val je sirotkem a to, že se stala zdravotní sestrou, je jejím splněným snem. Naivní iluze začíná ztrácet hned po příchodu, kdy se setkává s přísnou vrchní sestrou, která ji vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně a bez diskusí dodržovat. Jedním z těch pravidel je i to, že sestra se musí své práci naprosto odevzdat a obětovat. V její první den byla většina pacientů a zaměstnanců kvůli očekávaným výpadkům elektřiny evakuována do jiné nemocnice. Může se zdát, že o to méně bude mít Val práce, ale bohužel je jedna z mála, která musí zůstat na noční směnu. Ocitá se v temné, ponuré, rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde jen několik zaměstnanců a nemohoucích pacientů neschopných převozu. Světla zhasnou, nemocnicí pomalu protéká šero měnící se v temnotu. V té temnotě se něco skrývá. Děsivé a nelidské zlo. A Valina nevinnost je přesně to, co skryté zlo probudilo. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (105)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak se bohužel opět nekoná. Nechal sem se unést první vlnou pozitivní kritiky a kecy ve stylu ''nejlepší horor od dob prvního Insidious''...meh, ani omylem. Atmosféra staré nemocnice je výborná, režisérka (to mě mělo varovat hned) pracuje dobře s tématem misogynní společnosti v Anglii v sedmdesátých letech a vůbec celkově i s tehdejší lékařskou péčí atd. Hudba je rovněž slušná a dobře se pracuje s ruchy, Bishara by měl radost, ale jinak po nadějném začátku začne být scénář až příliš hloupý, nudný a ke konci už trochu otravný. Bohužel se to celé začne ubírat směrem kterým fakt nechcete a nejhorší na tom všem je, jak je to celé předvídatelné. Občas to umí vykouzlit atmosféru, snad dvě lekačky ujdou, zbytek je feministický kýč a na konci, když se všichni tří chytnou za ruce a utíkají chodbou jak mentálci už se moje manželka začala nahlas smát. Já se teda jen kroutil a v duchu si říkal, jak zase jednou někdo zabil výtečný potenciál. Mělo to navíc, scénář je bohužel jedním slovem...sračka. Za pár hodin si nevzpomenu, že jsem to viděl.50%. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rutinní horor, který moc neleká a bohužel ani neděsí. I ta neuvěřitelně omletá zápletka (duch mstící se za zločin, který byl na něm za života spáchán) jakoby odpovídala roku, v němž se odehrává. Navíc, upřímně nenávidím horory, co se snaží diváka napínat tím, že po každém útoku/posednutí neviditelného zla hrdinka omdlí a po procitnutí se ptá ´Co se stalo?´ Zaprvé - už po druhém takovém pokusu to začíná smrdět bezradností scénáře a zadruhé - citelně to narušuje i to malé napětí, které se podařilo režisérce z filmu dostat. Jo a poprosil bych nesrovnávat tuhle nudu s Frágiles, to je totiž kvalitativně na úplně jiném levelu. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Prišlo, neurazilo, ale ani neuspokojilo. Žánrový klenot sa nekonal. Odpad tiež nie. Od atmosféry nočnej nemocnice som si veľa sľuboval, ale nakoniec ma na celom filme najviac zaujala scéna s pesničkou. Ústredná hrdinka fajn, ale dosť jej to kazia nezaujímavé vedľajšie postavy hrané neviditeľnými hercami. Tešil som sa, lebo som čakal niečo na spôsob Strážcu mŕtvych od Bornedala, ale napokon sa z toho vykľulo niečo iné. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Největší kouzlo The Power je v časté nejistotě, kterým úhlem právě děj sledujeme a na jaké úrovni reality se film aktuálně pohybuje. K tomu pomáhají nejen poučené postupy s dramaturgií (není to blumovský den-noc-den-noc, nýbrž jenom jedna noc), druhým plánem a hlavně podivným střihem mezi scénami (který působí tak divně, že místy se mi nedařilo odhalit, zdali je to znepokojivý záměr nebo o prostě blbej střih). Díky těmto faktorům se není problém do onoho strašidelného světa potemnělé nemocnice snadno ponořit. Na zem se bohužel divák vrací skrze několik aktuálních klišé (objeví-li se na scéně bílý muž, je zápletka prakticky uzavřena, jakkoli se snaží snímek tvářit, že nás čeká velké odhalení) a Rose Williams, která hraje naivní zdravotní sestru jak školačku v pornu. ()

Kienast 

všechny recenze uživatele

Od neznámé režisérky přišlo solidní překvapení! Atmosféra poloprázdné nemocnice, kde se na noc zhasíná, je naprosto skvělá a Rose Williams předvádí neuvěřitelný rozsah svého hereckého umu. Mráz běhá po zádech hned, když musí hlavní představitelka projít skrz temnou nemocnici a pomalu se začíná objevovat i záhadná entita, která se tu schovává. 3/4 filmu naprostá paráda, závěr je bohužel o něco horší, určitě zajímavý a dává smysl, jen jsem jako fanoušek hororu čekal něco víc. Přes to přese všechno je "The Power" solidní atmosférický zážitek. 7/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Výpadky elektriny spôsobené štrajkom baníkov odkazujú na skutočné udalosti, kedy britský premiér Edwarda Heathe oznámil 13. decembra 1973 opatrenie, ktorým zaviedol "pre nepotrebné podniky" tzv. "3-dňový pracovný týždeň", čo sa uplatnilo od 31. decembra 1973 a malo za cieľ znížiť komerčnú spotrebu elektriny. To viedlo k štrajku baníkov, ktorý zabránil dodávkam uhlia do elektrární. Vláda síce zapojila alternatívne zdroje, ale väčšina domácností a oblastí v celom Spojenom kráľovstve v tomto období nestále zažívala viacero výpadkov elektriny. Opatrenie bolo zrušené 7. marca 1974. (Arsenal83)
  • Film bol natáčaný v Bawdsey, Suffolk v lete 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama