Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Poslední recenze (3 244)

plakát

Havěť (2023) 

Vaniček je moc šikovný režisér. Po technické stránce měl všechno vychytané, fungovaly i postavy, dynamika příběhu...šlapalo to jako hodinky. V porovnání s Útokem na věžák, se kterým sdílí pár společných rysů, vychází Havěť líp ve všech ohledech....vyjma jednoho. A bohužel pro mě podstatného. Tahle megainvaze pavouků je stejné sci-fi jako gorilopsi z vesmíru. I kdyby Vaniček žádné dokumenty od Atenborougha, nebo National Geographic nikdy neviděl, musel tušit, že se pohybuje v hrubé fikci. Přesto se jakémukoliv odlehčení vyhýbal a tvrdošíjně servíroval vážně míněné nesmysly. Ano uznávám, že jen díky nim mohly vzniknout velmi dobré hororové momenty a mohl vytýrat všechny arachnofobiky do bezvědomí. Snad se jen rozhodl nechat na divákovi, jak moc hluboko v zadku má zaražený kolík, který vymezuje rozdíl mezi edukativním a zábavným filmem. Já jsem na 6,45 cm. Za zpracováni bych dal silné 4*, za postavy a herecké výkony silné 3*, závěr slabé 3...možná spíš silnější 2*. Připočítám ale fakt, že podobných filmů vzniká málo a navíc je to evropský film...4 osminohé hvězdy. PS: Přemnožení invazivní pavouci, se kterými se nedá žít na jednom místě? Aha...tohle ve Francii, Švédsku a Německu důvěrně znají. I podle Vanička je to metafora...podle mě se mu ale povedl pravý opak, než zamýšlel. Ono je to totiž neokecatelné a jeho způsob, jak se s tím vypořádat o lecčem vypovídá.

plakát

Vražedná místa: Doktor Bell - temné začátky Sherlocka Holmese (2000) (TV film) 

Snad mi všichni fanoušci belgického knírače, pařížského dýmala, babičky Agáty Christie, rady Vacátka, Corrada Cattaniho nebo nejlepšího a druhého nejlepšího amerického detektiva odpustí, ale v mých očích je král všech fiktivních detektivů jen jeden a tím je Sherlock Holmes. I filmaři jsou si toho vědomi, takže je tato silná značka przněna na mnoho způsobů. Od akční americké čalamády, přes velmi slušnou britskou filmovou sérii, až po neznámý japonský seriál...celý svět je touto postavou fascinován. Nicméně jsem staromil a Sherlocka mám velmi silně spojeného s Anglií. Takže aby mi příběh šmakoval, potřebuji autentické prostředí i herce. Kvalitní příběh je pak samozřejmostí...a tady narážíme na to, že těch originálních od A. C. Doyla není moc. Koho je naopak přebytek jsou matlalové kteří mají pocit, že v "podobném duchu" umí psát taky. Je tedy potřeba považovat si tvůrců jako je David Pirie, který přišel s pěkným nápadem, jak provázat faktický životopis spisovatele s detektivkou. Představuje tak divákovi nikoliv fiktivní postavu, ale předobraz Holmese i Watsona v kontextu života A. C. Doyla. Richardson se pro tuto roli hodí náramně a mě osobně potěšili i ostatní herci, kteří nevypadali jako kdyby si odskočili z reklamy na žužu bombóny, ale jako praví zubatí angláni. Takže za mě velká spokojenost. Ty pindy některých recenzentů, že je to amatérské...to jsou ti, co jsou odkojeni američárnami a s největší pravděpodobnosti jsou přesvědčeni, že Holmes je komiksová postava, která vystupuje pod nickem Dr. Strange. Kdyby se to sestříhalo na 90 min., asi bych dal full. Jdu mrknout na ostatní čtyři kousky.

plakát

Profesionál (1981) 

V hlavní roli je špión, ale špionážní film to není. Protivníkem mu je policejní komisař, ale kriminálka to není. Je to o zradě, pomstě, trochu o přátelství a pomstě, takže je to především drama. Příběhů o agentech, kteří se urvali ze řetězu je vcelku dost. A některé nejsou vůbec špatné, ale Profesionál nad nimi má i po tolika letech navrch. Má totiž Belmonda v jeho nejlepší herecké formě, hajzloidního Hosseina, hned tři krásné ženy, velmi slušnou knižní předlohu a....fidlamotiv Ennia Morriconeho. Motiv, který je na hranici spoileru. Podobně jako když slyšíte svatební pochod a už vyhlížíte nevěstu, tak při těchto tónech smyčců čekáte pohřební průvod. Všechno v tomto filmu funguje jak má a ze svého lesku ani po tolika letech nic neztrácí. Klasika.

Poslední hodnocení (5 933)

Havěť (2023)

02.06.2024

Vražedná místa: Doktor Bell - temné začátky Sherlocka Holmese (2000) (TV film)

01.06.2024

Profesionál (1981)

01.06.2024

Hibernatus (1969)

31.05.2024

Červená ještěrka (1948)

29.05.2024

Vůně cibule (1975)

29.05.2024

Fido (2006)

28.05.2024

Právě začínáme (1946)

27.05.2024

Ďábelské sémě (1977)

27.05.2024

Reklama

Poslední deníček (23)

Čau lidi

Pokud jste se proklikali až sem, nejspíš jsem vás něčím zaujal...tak kdyby jste chtěli poznat ještě mou další stránku... : Martrixovo kreativničení