Reklama

Reklama

Maigret

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Francie / Belgie / Švýcarsko / Československo, (1991–2005), 81 h 23 min (Minutáž: 80–106 min)

Předloha:

Georges Simenon (kniha), Georges Simenon (povídka)

Hrají:

Bruno Cremer, Albert Delpy, Cécile Bois, Isabelle Renauld, Vanessa Larré, Arnaud Giovaninetti, Lionnel Astier, Michel Vuillermoz, Dimitrij Rafalský (více)
(další profese)

Epizody(54)

Seriál Maigret v hlavní roli s Bruno Cremerem vznikl v rozsáhlé evropské koprodukci francouzské, belgické, švýcarské, české a finské televize. Má celkem padesátčtyři dílů s délkou kolem devadesáti minut. Poprvé se seriál vysílal ve Francii v letech 1992 – 2005. Slavný detektiv spisovatele Georgese Simenona má ve Francii velkou tradici. Bruno Cremer převzal dýmku od herce Jeana Richarda, který hrál Maigreta 23 let a natočil celkem 88 epizod. Pro tak veliký projekt, na tehdejší dobu s obrovským rozpočtem, bylo nutné najít koproducenty. Čeští diváci poznají v mnoha exteriérech Prahu, její ulice, domy i malá náměstí. Přesto je Česká televize jako koproducent uvedena jen u několika dílů, kde se v řadě vedlejších rolí objevují známí čeští herci, za kamerou Jiří Macháně a u dvou epizod i režisér Juraj Herz. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Davered 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Duraz na atmosferu a pozvolne, v mene povedenych dilech az mrtvolne tempo. Zdarilejsi jsou (mozna paradoxne) zpravidla ty epizody, v nichz je vrah od pocatku v podstate jasny a ktere tak davaji vyniknout zajimavym charakternim hercum. Nejlepsi dily: Maigret a rozkose noci, Maigret a sklepy hotelu Majestic, Maigret a vzpurni svedkove, Maigret a Fantom, Maigret a smrt Cecilie, Maigret na dovolene, Maigret a mrtvy z trati, Cekani na vraha, Maigret a jasnovidka. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zkušený čtenář a divák detektivek mi dá patrně za pravdu, že literární (a většinou i filmový či rozhlasový) komisař Maigret je postava ryze fantastická, která by v reálném životě moc neuspěla. Většinou se potlouká kolem několika podezřelých, z nichž díky svému geniálnímu instinktu vydedukuje pachatele a (na rozdíl od takového Poirota nebo Colomba) aniž by měl sebemenší hmatatelný důkaz, tak dlouho vybranou osobu nervově ničí, až se ten který vrah sám rád musí přiznat. Pohádka pro dospělé, nic víc. (A co se policejních metod týče měl Georges Simenon také značné rezervy, stejně jako v odborné terminologii - například rozdíl mezi revolverem a pistolí pro něj jako by neexistoval). Ovšem čte se to výborně, Simenon uměl vybudovat dokonalou atmosféru a napsat přirozený a chytrý dialog. A totéž platí i pro seriál s Bruno Cremerem v roli slavného komisaře - jakkoliv je tempo pomalé, policejní metody naivně popsané a rozuzlení neohromí, atmosféra, výborní herci a dobový kolorit to divákovi vynahradí. A pro našince je tu jako bonus celá řada místních lokalit a českých herců, kteří se podíleli na nejedné epizodě tohoto seriálu. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

V první řadě je třeba říct, že Bruno Cremer je herec s nebývalým charizmatem a nebýt jej, zřejmě bych Maigreta v celkové porci neabsolvoval, ať by jej hrál Gabin, Atkinson, či kdokoliv jiný.Takhle mi však po 52dílném maratonu trvajícím tři týdny nezbývá, než konstatovat, že mi tento pán bude zcela regulérně chybět. Stejně jako u jiných podobných veličin literární kriminologie, též potenciál tohoto velikána kazí až zločinná:) touha po penězích, respektive kvantum knižních titulů, jimiž ho Georges Simenon vyždímal jak se dalo. Žádný z tvůrců geniálních čmuchalů není ani ze zlomku tak geniálním, aby se vyhnul častému opakování se motivů, ať již jde o dávnou mezigenerační zášť ve zdánlivě poklidném rodinném sídle, věčné milostné trojúhelníky, překvapivě odhalená dědictví apod. Stačilo přitom skutečně ubrat a soustředit svůj um na řekněme deset příběhů a nikoliv šedesát.(Ale říkejte to spisovateli, jehož knihy skutečně živí.) Každopádně, nedošlo-li by pak k takovému xnásobnému rozmělnění nápadů a dílčích motivů, vznikla by silnější díla, v nichž teprve by si divák mohl užít nesporné kvality Maigreta jako postavy. Tedy krom obdivuhodného intelektu, zcela zřejmého, jen na rozdíl od Poirota s mnohem menším sklonem jej demonstrovat, též omračujícím způsobem konstantní rozvaha, obklopující 90% všech dialogů. Tyto vlastnosti skvěle vyniknou právě v podání elegantního a distinguovaného Cremera, jehož komisař je svým zvláštním kouzlem schopen diváka přenést i přes slabší místa svého CV. Navíc, chcete-li si hrát na reálno, nebo se o to alespoň snažit, nemůžete chudáka Julese vystavit vraždě na každičké dovolené, jíž se kdy od své plnoletosti účastnil. Tahle smůla na padouchy je stěží akceptovatelná u Johna McClanea, natož u policejního šéfa z Nábřeží zlatníků. 70% ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím sa priznať, že komisár Maigret je moje oblúbené čítanie. Mám ho dosť prečítaného. Preto som sa tešil na tento seriál. No , mne sa zdal dosť, akoby som to napísal- taký nemastný, neslaný. Bruno Cremer sa podobal mojej predstave Maigreta, ktorú jasne vedie J.Gabin. Pripomeniem aj fantastické rozhlasové podanie Maigreta R.Hrušínským st. Seriál hodnotím 60%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komisař Maigret má z dnešního pohledu příliš ospalé tempo a v záplavě nejrůznějších akčních kriminálních seriálů, charismatických psychopatických vrahů, geniálních vyšetřovatelů a kriminalistů ozvláštněných nejrůznějšími bizarními povahovými vlastnostmi i poměrně nevýrazného hrdinu, což se nevztahuje k osobě Bruna Cremera, nýbrž k samotné literární postavě. V rámci seriálu vznikla dlouhá řada televizních celovečerních snímků natáčených nejrůznějšími režiséry s více méně vyrovnanou kvalitou, která nenadchne, ale ani neurazí. Kladem je Bruno Cremer v hlavní roli, který si jako zkušený špičkový francouzský herec udržuje vysokou formu a své postavě propůjčuje noblesu. Jako celek si seriál zaslouží v podstatě průměrné hodnocení, ze kterého žádná ze zhlédnutých epizod výrazně nevybočila. Je mi sympatická postava komisaře Maigreta pro jeho plebejství, sociální cítění a empatii pro své protivníky a celý svět kolem. V záplavě ranařů moderních akčních seriálů nebo snobských detektivů vyšetřujících záhady v prostředí společenské smetánky je to příjemné osvěžení. Komisař Maigret vlastně docela často nepředhodí pachatele zločinu soudu a přitom je té neformální spravedlnosti učiněno zadost mnohem víc než v dnešní české justici. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (197)

Zajímavosti (10)

  • Děj se odehrává v padesátých letech dvacátého století, v americkém baru se podává Baileys, tento nápoj však spatřil světlo světa až v roce 1974. (Snorlax)
  • Když si pí. Riomová poprvé všimne ve svém domě hodin, je na nich 10:12. Když k nim přistoupí blíž, ukazují rovných 10:00. (Una111)
  • Na začátku tohoto dílu, když Maigret (Bruno Cremer) vede Nicol Prieurovou (Linda Rybová) do hotelu, utekla filmařům výloha s nápisem „Rybí speciality“. (Rosalinda)

Reklama

Reklama