Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Wally je drzý, hlučný a slepý. Dave je naopak tichý, má uhlazené vystupování a je hluchý. Přímo před jejich očima dojde k vraždě. Wally a Dave jsou jedinými svědky. Přestože Wally nic neviděl a Dave nic neslyšel, je o ně náhle velký zájem. Oběma se podaří převézt nejen zločince, ale také celou policii New Yorku. Možná nemají rozum, ale rozhodně to nejsou žádní hlupáci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie, která těží především z originálního námětu. Dvojice hrdinů, z nichž první je zcela slepý a druhý zase zcela hluchý, se skvěle doplňuje v mnoha komických situacích. Ona většina vtipných momentů je založena právě na handicapu obou hrdinů a je až s podivem kolik skvělých nápadů dokázali takto tvůrci vymyslet. Do toho všeho nás navíc oba dva neustále zásobujou parádními hláškami, takže je o dobrou zábavu postaráno. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Vtípky sice nejsou dávkovaný uplně rovnoměrně a s blížícim se závěrem jich znatelně ubývá, ale dá se říct, že se z nápadu vytěžilo, co se dalo. Hlavně bylo fajn, že scénář neudělal z hlavních protagonitu idiotů, ale prostě dva týpky, který kvůli svýmu handicapu nechtěně rozehráli hned několik téměř epickejch scének (žádost o práci, výslech na policii, focení nebo "pochodování"). Mohlo se použít víc nekorektního / černýho humoru, nicméně chápu, že to si hollywoodská produkce ani v poměrně uvolněnejch 80. letech uplně dovolit nemohla. Je velká škoda, že takovýhle dobrý komedie nejsou víc profláklý (i já na ní narazil náhodou) a nedávaj je častejc v televizi, čtyři slabší hvězdy. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Krimikomedie z konce 80.let držící se stylu své doby a který je stále na svém místě. Příběh využívá vzniklých reálných humorných situací při setkání slepce s hluchým. Příznivé na příběhu je hlavně poklidnost a zbytečné netlačení na pylu jen aby byla legrace za každou cenu. Scéna se zastřelením člověka v obchodě už je krapet na levačku, ale budiž. Svůj smysl to splnilo. Komediální styl se však vytrácí na konci snímku, kde se už vcelku jedná o napínavou záležitost, ale jakoby to nevadilo. Máme tu snímek který pobaví, potěší a při kterém se dá dobře odpočinout. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Nechci být příliš přehnaný, ale už ten fór se slepým, který zločin neviděl, a hluchým, který jej neslyšel, je výborný. A Pryor s Wilderem z toho opravdu udělali velikou zábavu. Za zmínku stojí i účast tehdy ještě téměř neznámého Kevina Spaceyho. A doporučuji všem, kteří mají rádi nápadité a vtipné vršení jednotlivých fórků, které nenutí smích z diváka brutálním násilím. 75%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na tuto komedii jsem se podíval náhle, zcela neplánovaně, na doporučení jednoho kolegy z práce. Chvíli jsme se dívali i společně a měl jsem skvěle naladěno, dvojice polohluchého a slepého vhozena do různých prekérních situací mě v první půlce víckrát úspěšně rozesmála. Přestože bych Wilderovo a zvláště Pryorovo herectví neviděl v rámci žánru jako cosi mistrovského, i s místy jednotvárným rejstříkem dokázali pánové nejednu scénu zdarně utáhnout a často se mi tohle líbilo i víc, než jiná komedie s Richardem Pryorem Brewsterovy milióny, kterou jsem viděl minulý měsíc... také díky více slušně ztvárněným vedlejším postavám (zvláště mladému Kevinovi Spaceymu se ten padouch náramně povedl). Asi polovinu filmu jsem inklinoval k 4 hvězdičkám, jenže skutečně vtipných situací postupně už začlo ubývat, stále více nastupovala typická zábava ze soudobé americké tvorby založena mj. na spoustě bláznivé akce včetně honiček a bouraček... a také mi moc nesedla častá smršť nahromazených vulgarismů (viděno v originálu). Na jedno zhlédnutí to jde, ale po skončení mám dojem, že potenciál nápadité dvojice byl až na pár scén využit trochu průměrně a prvoplánovaně. Příště před hluchým se slepým raději zase upřednostním ty dva, z nichž jeden nemluví, druhý nechodí, ale také se nám hezky doplňují. :-) [60%] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • V rámci prípravy na svoju úlohu navštevoval Richard Pryor (Wally) Braillov inštitút v Los Angeles, kde sa učil "palicovú techniku" (správny spôsob ako používať bielu palicu pre nevidiacich) a taktiež pozoroval nevidiacich študentov, aby odsledoval ich pohyby a návyky. (m.a.t.o.)
  • Gene Wilder (Dave) sa na svoju rolu pripravoval v newyorskom Spolku pre nepočujúcich. Tam bol pridelený k rečovej pedagogičke Karen Webb, ktorá sa nakoniec stala jeho štvrtou manželkou. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama