foto

Gene Wilder

  • nar. 11.6.1933
    Milwaukee, Wisconsin, USA
  • zem. 29.8.2016 (83 let)
    Stamford, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se roku 1933 v Milwaukee, v rodině ruských emigrantů. Jeho vlastní jméno je Jerome Silbermann. Vystudoval herectví na universitě ve státě Iowa a navštěvoval také britskou Bristol Old Vic Theatre School. Po návratu do států hledal angažmá v divadle a na živobytí si vydělával jako příležitostný řidič, prodavač hraček nebo učitel šermu.

Svou hereckou kariéru začínal v různých představeních na Brodwayi. Za roli v The Complaisant lover byl oceněn Clarence Dewent Award. Diváci ho také mohli vidět vedle Kirka Douglase v Brodwayské adaptaci Přeletu nad kukaččím hnízdem. Velký obrat v jeho životě znamenala hra Mother Courage and her Children, kde se potkal s Anne Bancroft. Ta ho seznámila se svým přítelem Melem Brooksem, se kterým pak Wilder natočil několik filmů.

V Hollywoodu na sebe poprvé upozornil drobnou rolí v BONNIE AND CLYDE. Rok poté už Wilder natáčí s Brooksem úspěšné PRODUCENTS (Brooks - Oscar za scénář, Wilder - nominace za herecký výkon). V roce 1971 si zahrál Willyho Wonku v muzikálu PAN WONKA A TOVÁRNA NA ČOKOLÁDU. O mnoho let později proběhla médii slovní přestřelka mezi Wilderem a Timem Burtonem. Když Burton oznámil svůj úmysl natočit novou adaptaci Dahlovy knížky a obsadit do hlavní role Johnyho Deppa, obvinil ho Wilder, že to dělá jen pro peníze. Burton kontroval tím, že starou verzi s Wilderem nikdy neměl moc v lásce.

Spolupráci s Brooksem si Wilder zopakoval ještě v BLAZZING SADDLES a v YOUNG FRANKENSTEIN (nominace na Oscara za scénář pro Wildera a Brookse). Když v roce 2006 sestavoval časopis Premiere řebříček nejlepších hereckých výkonů všech dob, ocenil Wilderova Frankensteina devátým místem. V roce 1975 natočil Wilder komedii DOBRODRUŽSTVÍ MLADŠÍHO A CHYTŘEJŠÍHO BRATRA SHERLOCKA HOLMESE, kterou sám režíroval, napsal scénář a zahrál si i hlavní roli. Nezapomenutelný je také jeho dr. Doug Ross v Allenově VŠECHNO CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SEXU A BÁLI JSTE SE ZEPTAT.

V osmdesátých letech vytvořil dvojici s Richardem Prayorem. Zahráli si spolu ve třech komediích - SILVER STREEK, STILL CRAZY a NEVIDÍM ZLO, NESLYŠÍM ZLO. Wilder později řekl, že jejich spolupráce nebyla tak idylická, jak se mohlo zdát. Ve svých pamětech nevzpomínal na Prayora zrovna v dobrém a zmínil i jeho závislost na drogách.

Gene Wilder se oženil s herečkou Gildou Radner, která v roce 1989 zemřela na rakovinu. Po její smrti založil nadaci Gilda's Club. Svou druhou ženu, Karen Boyer, si vzal v roce 1991. Wilder byl přesvědčený demokrat, aktivně vystupoval proti válce ve Vietnamu i proti americké invazi do Iráku. Znají ho i fanoušci skupiny Talking Heads. Na jejich albu Fear in Music si zahrál na conga. V roce 2005 vydal knížku svých pamětí s názvem Kiss Me Like Stranger.

Zemřel 29.8.2016 ve svém domě v Connecticutu na komplikace spojené s Alzheimrovou chorobou.

forsberg

Herecká filmografie

Filmy

1999 Alenka v říši divů (TV film)
Smrt milionáře (TV film)
Záhada jedné dámy (TV film)
1991 Lháři
1990 Směšně o lásce
1989 Nevidím zlo, neslyším zlo
1986 Strašidelné líbánky
1984 Žena v červeném
1982 Baryšnikov v Hollywoodu (TV film)
Techtle mechtle
1980 Blázni ve vězení
Milenci na neděli
1979 Rabín a zloděj
1977 Největší milovník
1976 Stříbrný blesk
1975 Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese
1974 Malý princ
Mladý Frankenstein
Ohnivá sedla
Rhinoceros
Thursday's Game (TV film)
1972 The Scarecrow (TV film)
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)
1971 Pan Wonka a jeho čokoládovna
1970 Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx
Spusťte tu revoluci beze mne
1967 Bonnie a Clyde
Producenti
1966 Smrt obchodního cestujícího (TV film)

TV seriály

2007 Yo Gabba Gabba! (TV seriál)
2003 Will a Grace (TV seriál)
Klub osamělých srdcí (S05E19)
2002 Will a Grace (TV seriál)
Můj dům, moje auto (S05E06)
2000 Gilmorova děvčata (TV seriál) - a.z.
Utajený polibek (S01E07) - a.z.
1994 Something Wilder (TV seriál)
1971 Electric Company, The (TV seriál)

Dokumentární

2018 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
Love Gilda - a.z.
2016 The Marvellous World of Roald Dahl (TV film) - a.z.
2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film) - a.z.
Richard Pryor: Zapomeňte na logiku - a.z.
2006 The 50 Greatest Comedy Films (TV film)
2001 Pure Imagination: The Story of 'Willy Wonka and the Chocolate Factory'
1997 Gilda Radner: The E! True Hollywood Story (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.
1988 Hello Actors Studio (TV film)
1984 Making of 'The Woman in Red', The (TV film)

TV pořady

2004 Ronnie Barker: A BAFTA Tribute (TV pořad)
1999 Mark Twain Prize: Richard Pryor, The (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1974 Annie and the Hoods (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(25)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace