foto

Richard Pryor

  • nar. 1.12.1940
    Peoria, Illinois, USA
  • zem. 10.12.2005 (65 let)
    Encino, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 1.12. 1940 v Peoria, stát Illinois v USA. Vyrůstal v nevěstinci, který vlastnila jeho babička a kde také pracovala jeho matka. Otec byl stavební dělník, který v mládí boxoval. Richard Pryor už od malička projevoval skvělé hudební nadání, po místních nočních klubech hrál s rodinou na bicí, v tomto období se poznal s významnými jazzovými umělci.

Absolvoval v Německu vojenskou službu v letech 1958-1960. Po návratu začal profesionálně vykonávat kabaretního komika v kanadském Torontu. Vystupoval v newyorském klubu Café Wha?. Známým se stal díky účinkování v zábavných televizních pořadech Johnnyho Carsona, Merva Griffina a Eda Sullivana. Dopracoval se k psaní scenářů pro televizní show Flipa Wilsona a Lily Tomlinovou, za které dostal cenu Emmy v roce 1974.

Ve filmech se sice moc zatím neprosazoval, hrál menší role, ale jeho zábavné seriály The Richard Pryor Show (1977) a Pryor's Place zaznamenaly velký úspěch. Ve filmu se výrazněji proslavil až v polovině 70. let, kdy vytvořil postavu zloděje Grovera Muldoona v kriminální komedii STŘÍBRNÝ BLESK a hlavní roli automobilového závodníka Wendella Scotta v životopisném snímku GREASED LIGHTNING. Většinou hrál postavy, které byly charakteristické svou ztřeštěností a temperamentem vyrovnávající se nepřízni osudu a zaplétajíc se do nebezpečných situací.

Roku 1975 založil produkční filmovou společnost Richard Pryor Enterprises a roku 1986 debutoval jako režisér filmu KÁPNI BOŽSKOU, TANEČNÍKU!. Během 80. let se stal snad nejpopularnějším umělecem a komikem černé pleti. Proslavil se taky v hudebním průmyslu, kde získal 3 ceny Emmy za gramofonová alba s komickými výstupy a vlastními písněmi.

Za život prožil 5 nevydařených manželství (např.:s herečkou Jennifer Lee) a v 90. se stal závislý na alkoholu a drogách.

Elvyn George "Ignus.cz" Badelita

Herecká filmografie

Filmy

1997 Lost Highway
1996 "Mrtvý" boss
1991 Lháři
Tři muškátýři
1989 Nevidím zlo, neslyším zlo
Noci v Harlemu
1988 Zkus se přestěhovat
1987 Critical Condition
1986 Jo Jo Dancer, Your Life Is Calling
1985 Brewsterovy milióny
1983 Superman 3
1982 Hračka
Svého druhu hrdina
1981 Rozpoutané peklo
1980 Blázni ve vězení
Herschel drtí faraony
Věříme v Boha?
1979 The Muppet Movie
1978 Apartmá v Kalifornii
Modré límečky
Čaroděj
1977 Greased Lightning
Which Way Is Up?
1976 Adios Amigo
Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings, The
Mycí linka
Stříbrný blesk
1974 Ve městě v sobotu večer
1973 Hit!
Some Call It Loving
The Mack
1972 Billie zpívá blues
1971 Dynamite Chicken
You've Got to Walk It Like You Talk It or You'll Lose That Beat
1970 The Phynx
Černá brigáda (TV film)
1969 Young Lawyers, The (TV film)
1968 Uncle Tom's Fairy Tales
Wild in the Streets
Zelené barety
1967 The Busy Body

TV seriály

1999 The Norm Show (TV seriál)
1996 Malcolm & Eddie (TV seriál)
1995 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Stand (S02E09)
1968 The Mod Squad (TV seriál)

Dokumentární

2017 Jerry Before Seinfeld (TV film) - a.z.
2014 Robin Williams Remembered (TV film) - a.z.
2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film) - a.z.
2007 Paul Mooney: Jesus Is Black - So Was Cleopatra - Know Your History - a.z.
2002 Bitter Jester
2001 A Huey P. Newton Story (TV film)
Comedy Store: The E! True Hollywood Story, The (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film) - a.z.
1998 Sam Kinison: Why Did We Laugh? (TV film)
1994 A Century of Cinema
Apollo Theatre Hall of Fame (TV film)
1986 One Voice (koncert)
1983 Making of 'Superman III' (TV film)
Motown 25: Yesterday, Today, Forever (TV film)
Richard Pryor... Here and Now
1982 Hollywood: The Gift of Laughter (TV film)
Richard Pryor Live on the Sunset Strip
1979 Richard Pryor: Live in Concert
1975 Lion Roars Again, The
1973 Wattstax
1971 Richard Pryor: Live and Smokin'

TV pořady

2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1999 Mark Twain Prize: Richard Pryor, The (TV pořad)
1995 What Makes You Laugh? (TV pořad)
1994 Second Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
1993 Apollo Theatre Hall of Fame (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1984 Pryor's Place (TV pořad)
1983 On Location: The Comedy Store's 11th Anniversary Show (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1977 The Richard Pryor Show (TV pořad)
The Richard Pryor Special? (TV pořad)
1973 Lily (TV pořad)
Lily Tomlin Show, The (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1970 Flip (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace