Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselé i smutné osudy několika žen z malého města. (Česká televize)

Recenze (89)

swamp 

všechny recenze uživatele

Výborná Sally Field (posmutnělý článek filmu) a nepřekonatelná Shirley MacLaine (řízný článek filmu) dělají společně se svými dalšími čtyřmi hereckými kolegyněmi z tohoto filmu velmi zajímavou podívanou. Sice se na konci dočkáme cíleného citového vyděračství diváka jako prase, ale akademii to tehdá stačilo na nominaci mladičké Julie Roberts na Oscara. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Hořká komedie o přátelství a je adptací stejnojmenné divadelní hry Roberta Harlinga z roku 1987. Šest hlavních postav filmu jsou ženy. Vytvářejí tři dvojice, ve kterých jsou si bližší - kadeřnictví, rodina, starší přítelkyně. I když jsou povahově rozdílné, snaží se otupovat hrany svých běžných problémů radami, povídáním si, nebo malými výpomocemi. Jsou to křehké ženy a mnohé věci se jich dotýkají do hlouky duše, ale když jde do tuhého, jsou jako z oceli a je možné se o ně opřít. Výběr hereček do jednotlivých rolí je zajímavý a myslím, že se povedl. Divadelní hra se více soustředila na Shelby Latcherie (Julia Roberts), diabetičky, které po porodu selhávají ledviny a rodina ji nemůže pomoci. Film se více soustředil na vztah přítelkyň a na jejich veselé a smutné chvíle. V roce 2012 se film dočkal televizního remaku s afroamerickými herečkami. ()

Reklama

sona123 

všechny recenze uživatele

Je to babský film - takový ten o ženských, třeba i různého věku, kteří se někde potkávají (zde sousedky - v salónu krásy jedné z nich), povídaj si, "řeší" menší i větší starosti všedního dne, stane se nějaká tragédie, ale ony to zvládnou - hodně právě proto, že se vzájemně mají. A celé je to vyplněné příjemným, laskavým humorem, tunou smíchu a pár slzami, má to pěkné kulisy a plno báječných hereček a celé je to nakonec obrovsky optimistické, dodávající energii. A takové filmy mám ráda, moc, když přijde chuť a je jich třeba. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ve městečku se chystá velká veselice - Shelby (Julia Roberts) se vdává. Zatímco největší starostí jejího otce (Tom Skerritt) je vyhnat ptačí osazenstvo ze zahrady, pro její matku je vše složitější. Kromě standardních starostí matek nevěst má o Shelby hlavně strach. Její choroba, diabetes, může ve kteroukoliv chvíli na Shelby zaútočit. A když po svatbě přijde Shelby s tím, že by chtěla mít miminko, má její matka jasno - těhotenství by Shelby mohlo zabít... Film jsem viděl poprvé pradávno, ale trochu jsem na něj již pozapomněl, a tak jsem si jej dal ještě jednou. Ale názor na něj se mi nezměnil - při samotném sledování vcelku ok (hlavně díky hereckému obsazení - Daryl Hannah, Julia Roberts, Tom Skerritt, Shirley MacLaine, ...), leč film je určen pro zcela jiné publiku, a tak mne příběhově dvakrát nezaujal. Asi nejvíce mne bavily slovní přestřelky mezi otcem Shelby a nesympatickou sousedkou (Shirley MacLaine), a celkově mne z celého filmu role Shirley MacLaine zaujala asi nejvíce... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skoro se stydím, že se mi ten totálně ženský film vlastně moc líbil. Přestože jsou tu chlapi odsunuti do určitých zosobnění mužských stereotypů (nejlepší je Skeritt) a vládnou zde baby, příjemně to ubíhá. Protože i přes to drbání a tlachání mají ty ženský prostě smysl pro humor a bláznivý scénky. Všechny zde hrají naprosto přirozně a v pohodě, nejvíce se mi ale líbilo neustálé hašteření Dukakisové a MacLainové. A přestože film dokáže být nečekaně hodně smutný, netlačí se tu na pilu patosu ani sentimentu. Je to prostě jen tak nějak... hezký. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Název filmu měl poukazovat na to, že hlavní hrdinky příběhu jsou jemné jako magnólie, ale pevné jako ocel, ale toto vysvětlení ve filmu chybí. Jediný odkaz na tato dvě slova lze postřehnout, když Ouiser (Shirley MacLaine) obvinila Druma (Tom Skerritt) z toho, že jí utrhl květ z její magnólie, a pak v poznámce M'Lynn (Sally Field), že muži mají být z oceli. (Aelita)

Související novinky

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Reklama

Reklama