Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čert Belzebub (M. Nedbal) odnese omylem do pekla hodného mládence Honzu (I. Luťanský) namísto hříšného sedláka. Vysvobodit ho může jen odvážné děvče. Úkolu se ujme rázná královská dcera, princezna Máňa (J. Boušková). Peklo se jejím přičiněním obrátí doslova naruby! Kdyby čerti věděli, co je s touhle podivnou princeznou čeká, raději by Honzu z pekla hned vyvedli. Protože to neudělali, Máňa se v pekle objevila sama. Jaký z toho nastal rozruch, to už uvidíte v dnešní pohádce „naruby“ podle Josefa Lady. A protože je to pohádka nezbedná, užijete si při ní hodně legrace. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku velmi moderní pohádka, kde princezna jezdí automobilem a je dosti pokroková. Vše ovšem v kulisách a kostýmech Josefa Lady. Výborné písničky, které jsem si pamatoval dodnes a s chutí si je dal znovu. Z filmu čiší nadšení a radost z natáčení, všechna naše herecká esa si účinkování asi dost užívají, aspoň to tak vypadá. Výborná zábava s trochou nostalgie...90% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zábavná pohádka. Ale podobné téma už jsem viděla v jiné pohádce. Jen tam místo čertisek byli loupežníci. Ladislav Pešek byl výborný. Natašu Gollovou jsem téměř přehlédla, kdyby mě na ni neupozornila moje pozorná matka. Pohádky natočené podle díla Josefa Lady mají zvláštní kouzlo.To kouzlo vystupuje i z jeho kreseb, které jsou jednoduché a velmi milé. Vždycky se mi nejdříve vybaví kocour Mikeš nebo vodník sedíci na vrbě. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Peklo, peklo, peklíčko, je tu teplo teplíčko a princezna Máňa, které ho dokáže zlikvidovat dřív než se pekelníci zmůžou na protiakci. Nesmrtelná klasika papundeklových televizních pohádek, stále stejně zábavná, svižná a kouzelná. SKvělá předloha, Ladovy kulisy tomu dokonale sednou, herci, zejména ti v rolích pekelníků si to blbnutí užívají, a Boušková ve své životní roli nemá chybu. Ať si kdo chce co chce říká, na tyhle 70tkový a 80tkový televizní věci nedám dopustit. ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

"Takovéhle úkoly pro Princeznu Máňu???" Dětství. Je nutné říkat víc? (Zamačkávaje nostalgickou slzu). Nezapomenutelná Jana Boušková jako rozšafná, culíkatá princezna Máňa, která postaví všechny čerty v pekle pěkně do latě. Plus všechny ostatní skvělé herecké výkony. Poctivá studiovka, která má říz a spád, a děti (i dospělí) se u ní upřímně zasmějí. Hlášení vesnického rozhlasu o pohřešovaném Honzovi, princezna jedoucí autem do pekla za Honzou, Honza opravující zaseknutou "pekelnou ventilaci", vymydlení a navonění čerti v námořnických oblečcích s fiží, Kleofáč princeznou Máňou donucen (a zostuzen) jít s panenkou Nanynkou v kočárku na procházku, za mohutného škodolibého výsměchu ostatních čertů... Nyní celá k vidění na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=P22yRsQa3Sk A barevně! Pro nás, co jsme na začátku 80. let měli stále černobílou televizi. Předloha: Josef Lada, Režie: Vlasta Janečková. Za mě 100% ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Jo, to bylo tenkrát, když ještě herci uměli hrát a režiséři točit pohádky, a to včetně tehdy mladých Jany Bouškové a Ivana Luťanského. Miluju tuhle pohádku v knížce a líbí se mi, že je natočena přesně dle předlohy. Jako dítě pamatuju její premiéru, dívala se celá rodina. Vtipná moderní pohádka plně rozvíjející dětský svět. Papundeklové pohádky se mi líbí, protože podporují dětskou fantazii, zejména hru na "jako jako". Většina dětí, které jsou vedeny ke tvořivosti, si nejraději hraje s papírovými krabicemi... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • V tomtéž roce vznikla na motivy filmu i rozhlasová verze pohádky pod názvem "O statečné princezně". O režii se postaral Karel Weinlich a v titulní roli se představila Jorga Kotrbová. (Přemek)

Reklama

Reklama