Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér nedodržal Shakespearom predpísaný žáner "komédia" a vybral sa svojou vlastnou (dramaticko - tragickou) cestou. Al Pacino je samozrejme famózny a celý film v podstate stojí a padá na jeho hereckom výkone. Scény, v ktorých sa postava Shylocka nevyskytuje pôsobia niekedy celkom nudným dojmom. Práve v týchto okamihoch začnete vnímať dĺžku filmu a to by sa pri Shakespearových adaptáciách nemalo stávať. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V knižných predlohách mám značné medzery. A to aj, bohužiaľ, čo sa týka takých klasikov ako Shakespeare. No myslím, že William by proti tomuto spracovaniu nenamietal. Jeho tradičné zámeny identít sa síce prejavia až na koci a so skvelou gradáciou, no aj dovtedy dej nenudí, strieda prvky drámy, romantiky a komédie, no niekedy v nevyváženom, nesúvislom pomere, čo je asi jediný a značný mínus. No a Al Pacino a Joseph Fiennes váľajú, najmä súdna scéna je herecky jedna z najfasfinujúcejších vôbec! 80%. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli, kdy u každé nové shakespearovské adaptace vyvstává otázka, zda bude natočena zmodernizovaně, muzikálově či převedena do teenagerské verze (všechny možnosti mi vyhovují), se Michael Radford odhodlal k odvážnému kroku - natočil film přesně podle předlohy. Proto mi chvíli trvalo, než jsem akceptoval vzletnost a mírnou rozvláčnost divadelních dialogů, ale jelikož Pacinovo božské herectví by mě dokázalo strhnout, i kdyby hrál v tom nejhloupějším filmu a stejně tak mi vyhovuje skromný výraz Fiennesův a smutný pohled Ironsův, zůstala po závěrečných titulcích vysoká spokojenost. V žádném případě se ale nejedná o film pro všechny, Shakespearova extrémní romantika je zde používána v hojné míře a kdo sentimentálním koncům nebo dialogům neholduje, mohl by film znechuceně vzdát snad ještě před jeho polovinou. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

No, Kupec Benátsky nepatrí u mňa k najlepším hrám majstra Shakespeara. Toto spracovanie však miestami vyráža dych. Všetci herci majú výborne vybranú rolu. Dialógy sú úžasne spracované, dobové kostýmy a Benátky sami o sebe vytvárajú prostredie pre príbeh. soundtrack je veľmi výrazný, niektoré scény sú dramaticky podtrhované hudbou natoľko, že samotná hudba už predstavuje príbeh. Skláňam klobúk pred Al Pacinom, Jeremym Ironsom............neuveriteľné. No keďže ako hra nie je moja obľúbená hodnotím iba na 85% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv podobné filmy moc nevyhledávám, nechal jsem se uchlácholit červenými čísly v hodnocení a slušným hereckým obsazením. Což byla tak trochu chyba. Historické drama samozřejmě mělo své kvality – to mu nemůžu a ani nechci upřít, ovšem tempo příběhu bylo v některých okamžicích doslova uspávající. Počáteční chlustanec Jeremy Ironse odstartoval dychtivou cestu Al Pacina získat jeho „libru masa“ a jen díky vychytralosti Portii a tuposti lidí té doby k tomu nedošlo. Ta závěrečná událost s prstýnky už byla na můj vkus trochu debilní, ale tak happyend byl na světě. Jinak Lynn Collins to vážně slušelo – za to Joseph Fiennes byl „na ránu“ – nicméně herecké výkony byli vskutku dobré – tudíž zasloužené tři hvězdy tomu dám… ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)
  • Bruno Rubeo získal za výpravu Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. (imro)
  • Ian McKellen byl připravený zhostit se úlohy Antonia (Jeremy Irons), ale na poslední chvíli musel projekt opustit kvůli kolizi s jiným natáčením. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama