foto

Lynn Collins

  • nar. 16.5.1977 (43 let)
    Houston, Texas, USA

Biografie

Viola Lynn Collins pochází z Texasu, kde se narodila 16.05.1977. Jako většina herců i ona začínala na divadle a v televizi. Mihla se v seriálech ZÁKON A POŘÁDEK nebo PUSH, NEVADA a v několika nevýrazných televizních filmech. Více se jí dařilo na jevišti, kde hrála převážně v Shakespearových hrách. Po studiích na Julliard drama school v New Yorku, získala roli Ofélie v Hamletovi, kterého hrál Liev Schreiber.

Hru viděl i velký Al Pacino a společně s režisérem Michaelem Radfordem ji obsadili do svého chystaného snímku KUPEC BENÁTSKÝ. Roli Portii měla původně hrát Cate Blanchett, ale režisérovi se Lynn líbila o něco víc. Během natáčení měla jen jediný problém: ,,Nikdy jsem moc neuměla napodobit britský přízvuk a Michael ho po mě vyžadoval. Naštěstí byla na place spousta britských herců, jako Jeremy Irons nebo Joseph Fiennes a ti mi pomohli. Snímek sklidil pozitivní reakce na všech frontách a kariéru mladé herečky pomohl nastartovat.

Následovaly snímky 50 x A STÁLE POPRVÉ, DŮM U JEZERA či horor BROUK, pokaždé se však jednalo o vedlejší role. Větší příležitostí pro ni byla komedie ZMATENÁ DUŠE, kde si zahrála po boku Matthew Perryho. S oceňovaným tvůrcem Alanem Ballem spolupracovala na filmu DŮVĚRNOSTI a objevila se i v první řadě jeho seriálu TRUE BLOOD. Nezalekla se ani otevřených sexuálních scén, kterých tu má s Ryanem Kwantenem poměrně dost. Letos zářila v akčním spektáklu X-MEN ORIGINS: WOLVERINE, kde ztvárnila mutantku Kaylu Silverfox. Při konkurzu navíc porazila i své zkušenější kolegyně Kelly Hu a Maggie Q.

Ve volném čase se ráda věnuje astrologii a hlavně historii: ,,Když hrajete nějakou historickou postavu musíte si o období, ve kterém se děj odehrává, hodně přečíst a naučit. To já dělám hrozně ráda. K lepšímu výkonu mi potom pomáhá i kostým a různé paruky.“ Hrála v divadle Ahmanson v Los Angeles, momentálně žije střídavě mezi New Yorkem a Londýnem. Od roku 2008 je vdaná za herce a modela Stevena Straita.

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

Filmy

2019 Beneath Us
House in the Hamptons
Kraj světa
2018 Dead Women Walking
2017 Cowboy Drifter
2016 Lost in the Sun
Matters of the Heart
The Hollow Point
2015 Plíživé zlo
2013 Occult (TV film)
2012 John Carter: Mezi dvěma světy
Unconditional
2011 Angels Crest
Třídní sraz
2009 Krvavý potok
Nejistota
X-Men Origins: Wolverine
2008 Eavesdrop
Life in Flight
2007 23
Důvěrnosti
Zmatená duše
2006 Brouk
Dům u jezera
The Dog Problem
2004 50x a stále poprvé
Kupec benátský
Přes noc třicítkou
2003 Kašlu na lásku
2002 Never Get Outta the Boat
One for the Money (TV film)
2001 Earth Angels (TV film)

TV seriály

2020 Bosch (TV seriál)
Some Measure of Justice (S06E10)
Copy Cat (S06E08)
Hard Feelings (S06E07)
další epizody (8)
2019 The Fix (TV seriál)
Lie to Me (E05)
The Wire (E03)
2017 Manhunt (TV seriál)
Abri (S01E05)
Publish or Parish (S01E04)
Fruit of the Poisonous Tree (S01E03)
další epizody (5)
2014 HitRECord on TV (TV seriál)
V utajení (TV seriál)
She Believes (S05E13)
Starlings Of The Slipstream (S05E12)
Trigger Cut (S05E11)
2013 Jak prosté (TV seriál)
Solve for X (S02E02)
2008 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Staneš se mou smrtí (S01E12)
Útěk z dračího doupěte (S01E04)
Je moje (S01E03)
další epizody (5)
2002 Pronásledovaný (TV seriál)
Push, Nevada (TV seriál)
2001 The Education of Max Bickford (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Cestovní horečka (S01E05)