Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (306)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co zkazil scenarista tím, že celé psaní scénáře pojal pouze jako vyseparování klíčových pasáží z knihy (a vynechal pro jistotu celou anabázi s nahrazováním zapomenutých slov), to napravuje zasněžená atmosféra, Walkenův civilní výkon a Kamenova hudba. I Cronenberga chválím, snad jen ten závěr mohl podat spíše ve stylu "on neví a obálka časopisu až při titulkách". Rozhodně jde však o jednu z těch zdařilejších adaptací Kinga. Jen kdyby to nebylo tak strašně hrr. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kanadský klenot David Cronenberg – jiný a tolik se lišící od většiny ostatních – má rád genetické nebo technologické kolapsy, ze kterých pramení psychický rozpad člověka. Jeho hrdina John si poležel na klinice: po těžké nehodě byl pět let v kómatu. Přišel o práci, nohy mu moc neslouží, přítelkyně se mezitím vdala za jiného. Navíc mu nějakou dobu po probuzení zemřela matka. Něco mu ovšem nehoda přeci jen dala – má dar předvídat události. Románová předloha Stephena Kinga samozřejmě dává tušit, že to nebude jen tak, obzvlášť s Cronenbergem na režijní stoličce. Ačkoliv je velmi umírněný, rozhodně nabídne několik zajímavých momentů. A svůj kus jakoby rozděloval na tři díly: následky vážné nehody, vidění toho, co jiní ne (a pomoc při dopadení sériového vraha) a osudové vidění budoucnosti prostřednictvím proradného politika. Úchylné detaily výrazně učesaný Cronenberg tentokrát nevytahuje, soustředí se na příběh, který má co říct. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět se v rukou Davida Cronenberga změnil v rovněž zajímavý film. Tentokrát to není typický "úlet", na jaké jsme u Cronenberga zvyklí, ale přesto se tento film trochu vymyká běžnému zaškatulkování. Velmi působivý výkon podává Christopher Walken, jeho ztvárnění "jasnovidce" je opravdu věrohodné. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa vôbec nie netradičný Cronenberg, minimálne s Rabidom a Scanners by sa dali nájsť nejaké tie paralely - od motívu odcudzenia a inakosti skrz telesnú či mentálnu "vadu" až po apokalyptické vízie. Ide však jednoznačne o umiernené Cronenbergovo dielo. Nemáme tu ani explicitné zobrazovanie násilia (aj z tej "nožnicovej scény" vidíme len pôsobivý výsledok, ale samotný akt prederavenia si vlastnej hlavy nám prezentovaný nie je) a sexu, ani sa nekonajú brain-fuck orgie a la Videodrome a dokonca aj psychologický background je tu pomerne málo výrazný a v podstate veľmi jednoduchý. Celkovo to je (pravdepodobne vinou štúdia) akoby viac šité na mieru masovejšiemu diváctvu. Nebuďme však príliš prísni a neriešme len to, čo film neponúka, lebo to, čo ponúka, je stále výborné. Postava Johnnyho Smitha je výborne napísaná, nie je jednorozmerná a počas celého filmu sa vyvíja a ten vývoj je aj uveriteľný, naviac je skutočne bravúrne zahraná Christopherom Walkenom, ktorý evidentne nie je len výborný "excentrický pošuk", ale aj kvalitný charakterový herec. Maestro Cronenberg zvláda svoju prácu na režisérskej stoličke takisto vynikajúco - atmosféra sa drží počas celej stopáže (hlavne "vidinové" pasáže sú skvelé), akurát niektoré scény ("nožnice", záver...) mohli byť trošku lepšie vygradované. Za zmienku stojí ešte hudba. Keď som na začiatku v titulkoch videl iné meno ako Howard Shore, trošku som sa zľakol, ale chvalabohu to bol planý poplach, hudobný doprovod sa aj bez dvorného skladateľa vydaril a dobre dotvára atmosféru snímku. Suma sumárum, v roku 1983 David už jedno veľdielo natočil, druhé síce nepridal, no ani za túto dramaticko-thrillerovú záležitosť sa hanbiť nemusí, ja som spokojný. 8 / 10 ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Cronenbergova umírněná režie a víceménně rutinní práce scenáristů dělají z Mrtvé zóny hezkou, ale dosti nevýraznou záležitost. Stejné pocity bude pravděpodobně zažívat i čtenář kingovec, jelikož ačkoliv byly zásadní knižní momenty zachovány, mnoho věcí je odbyto doslova jednou větou. Žádný prostor není věnován Johnyho dlouhému kómatu, ani jeho vztahu se Sarah, díky čemuž psychologická rovina prakticky neexistuje a my sledujeme nezaujaté něco, v čemž prostě chlápek získal po bouračce schopnost předpovídat budoucnost. Místy navíc tvůrci sklouzli ke zbytečné doslovnosti - proč? Zbývá solidní mysteriózní drámo, se slušnou atmosférou a vhodně obsazeným Christopherem Walkenem, které ovšem výrazněji nezaujme... ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Postava Martina Sheena prohlásí, že má pocit, že se jednou stane prezidentem. Ještě v roce 1983 si zahrál Sheen prezidenta v televizní sérii Kennedy a pak v roce 1999 v seriálu Západní křídlo. (Othello)
  • Film je (stejně jako jeho předloha) založen na známém "médiu" Peteru Hurkosovi. Ten údajně získal své nadpřirozené schopnosti pádem ze žebříku, při kterém se udeřil do hlavy. (Othello)
  • Pot na Walkenově tváři během scény s hořícím dětským pokojem byla ve skutečnosti antihořlavá látka. Efekt potu nikdo neočekával a ve filmu zůstal, díky tomu, že scéně přidával dramatický efekt. (Othello)

Reklama

Reklama