Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních velkých katastrofických filmů o fiktivní nehodě lodi. Je to mnohem lepší než remake z roku 2005. Sledujeme skupinku lidí, která se po nehodě lodi snaží dostat ze spodu do vrchní části lodi, (která je vlastně lodní dno.) Postupně jich ubývá a nástrah přibývá. Komu se podaří přežít až do konce? Kromě pár velkých jmen tu nehraje moc známých lidí. Nejvýraznější je Gene Hackman jako neortodoxní kazatel. I tak je to na svou dobu dost působivý film. Dnes už asi tolik nezaujme. "Musíme se dostat do strojovny!" ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství Poseidonu patřilo už v dětství mezi filmy, které jsem chtěl moc vidět, jenže jsem si na něj musel počkat, až odrostu, neboť rodiče mě na něj coby relativně malé dítě nechtěli vzít do kina. Je to totiž klasika katastrofických filmů, což není zrovna žánr pro děti. 70. léta byla této kategorii filmů velmi příznivě nakloněna a tvůrci se předháněli v zajímavějších nápadech na kasovní trhák. Dobrodružství Poseidonu je zcela určitě jeden z nejzajímavějších námětů z té doby, navíc perfektně rozpracovaný a s patřičně navozenou atmosférou, díky níž občas i divák u televize zpanikaří, stejně jako někteří z lidí uvnitř lodi. Gene Hackman je (trochu překvapivě) obsazen do role pastora, ale věřte nevěřte, zvládl ji na výbornou, snad i proto, že v jeho podání pastor přece jen nemůže být obyčejným pastorem, ale tak trochu i drsňáckým hrdinou. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Katastrofická klasika, kterou jsem sledoval už jako malý kluk a která mi v tehdejší době připadala výjmečná. A i dnes je to jeden z mých nejoblíbenějších katastrofických filmů sedmdesátých let, který bych zařadil po bok třeba ještě lepšího Skleněného pekla. Cestovní loď Poseidon zasáhla při plavbě z New Yorku do Atén velká přílivová vlna, která loď převrátila. I když ty efekty dnes působí trochu neohrabaně, pořád je na co se koukat. Hlavně útroby lodi jsou promakané a člověk nemůže vědět, co se nachází za dalším rohem. Opravdu to napětí se tam dalo krájet. Z herců mě potěšil Gene Hackman, který konec konců nemůže zklamat. Zajímavá byla role, kterou ztvárnil Ernest Borgnine a za zmínku stojí i Leslie Nielsen jako kapitán. Navíc výstižná hudba. Prostě film, který i po tolika letech neztrácí své kouzlo. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Trochu nadprůměrný katastrofický film. Překážka - zdá se nepřekonatelná - musíme najít řešení - našli jsme řešení - zvládli jsme to (nejlépe na poslední chvíli). Ale jo, dá se to vidět a nenudit se u toho. Dodnes nezapomenu na spoďáry Shelley Winters, když museli překonat určitou část pod vodou. Byl to poněkud traumatizující zážitek:-) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dostal k tomu abych okomentoval tuhle klasiku. Film vzniknul v požehnané době 70 let která přála těmto katastrofickým spektáklům. Rozjezd je zběsilý rychlé seznámení z hlavními hrdiny pak novoroční párty a PLESK! vlna je tu a jde se na věc. O postavách se pravda bůhví moc nedozvíme, ale to nevadí, protože všichni hrají dost přesvědčivě a uvěřitelně a navíc se toho víc o jejich charakterech dozvíme v průběhu filmu. Každopádně duo Hackman, Borgnine to táhne k nim je tu ještě pár vedlejších postav z ostatních jsou pouze nepodstatné oběti. Což mi vyhovuje člověk se nemusí orientovat v problematice mnoha mezilidských vztahů a prostě si jenom užívá ten strhující souboj hrstky vyvolených o přežití. Jinak samozřejmě na svojí dobu je film po technické stránce na znamenité úrovni. Neuvěřitelné co se dalo dokázat z poctivými kaskadérskými výkony a mechanickými triky bez nějakých digitálních efektů. Pro mě je Poseidon zkrátka kult a hotovo.100% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Boty a přívěsek, který má na sobě Carol Lynleyová ve filmu, jsou její vlastní. (džanik)
  • Převrácení modelu se natáčelo v nádrži ve studiích 20th Century Fox, kde umělou vlnu vybudila vysoká "skluzavka", po které obrovský nápor vody stékal. (FIBO)
  • V plánu byla závěrečná scéna ukazující záchranné čluny kolem potápějící se lodi, rozpočet však už byl vyčerpán. Záběr helikoptéry startující z trupu lodi se točil na pozemcích studia a muselo se dávat pozor, aby se v něm neobjevily kolemstojící budovy. (džanik)

Reklama

Reklama