Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 418)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl o čem film je a bylo to tak dobře. Čim míň o Ctihodném občanovi člověk ví, tím více si ho užije. Boj se spravedlností umí být krutý, zvlášť když se nebojuje o spravedlnost samotnou, ale o dokázání viny. Gerald Butler je rozhodně vinnen svou prozíravostí a nepředvídatelností, přičemž jsem mu věřil každý jeho skutek a ačkoliv se občas scénář topil v naprosto nesmyslném zabíjení, film si udržel tempo až do konce a pomalu poodhoval, čeho všeho je hlavní postava vlastně schopna. Skvělé a zároveň pohaté na zamyšlení o (nejen) americké legislativy, ačkoliv se rozhodně nejedná o nějaké intelektuální pokoukání...94% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Za 4*, ale tak, tak ... Thriller, který jakýmsi zvláštním způsobem kombinuje prvky SAW a dokonalého Sedm, ovšem v uhlazeném kabátě, světě soudů, soudců, prokurátorů, nevinných občanů a vězení ... Přesto hodně brutální a drsný ... Další "mstící se taťka" za svoji vyvražděnou rodinu, ovšem absolutní ANTI-hrdina, v podstatě "zlo samo", který likviduje záhadnými vychytávkami a inteligencí nejen vrahy své rodiny, ale celý soudní systém, který měl před 10 lety jen trošičku společného s jeho případem ... Do poloviny výborné, pak hodně přitažené za vlasy a překombinované, konec obstojný, ale ve vztahu ke stopáži filmu v podstatě dost useknutý a málo vygradovaný ... Připadne mi, že se tvůrci až příliš soustředili zbytečně na násilné a brutální scény, které příliš vyčnívají a v podstatě další hlavní postava, právník, kterého hraje Jamie Fox je sice stále na obrazovce, ale v rámci své úlohy vlastně pořád v pozadí ... Docela zvláštní počin, který se i těžko zpracovává v hlavě při sledování ... Ale je to dobré. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Čtyři, čtyři a půl, pět? Překvapilo mě, jak velké dilema mě potkalo při konečném hodnocení Ctihodného občana. Jako celek je Law Abiding Citizen samozřejmě průhledný až na půdu, ale old school vedení F. Gary Graye, výborný Gerard Butler (u mě zatím nejlepší výkon) a v neposlední řadě nenudící spád, který se sice ke konci nijak závratně nezrychluje, ale pořád se něco děje, to všechno mě donutilo zvedat hodnocení výš a výš. Myšlenka filmu mě trošičku rozesmála, jinak nemám se scénářem sebemenší problém. Samozřejmě z tohoto tématu šlo vytřískat více, ale vzhledem k faktu, že podobné filmy patří vůbec k mým nejoblíbenějším žánrům, nebudu to nutně považovat jako zápor. Brutalita už je jen třešničkou na dortu a nekompromisní způsoby, jakými se Butler vypořádal s "příslušníky shnilého justičního systému" mě nejednou zvedly z křesla. Jamie Foxx sice taky ušel, v tomhle případě však stál na opačném konci barikády, než které jsem držel pěsti. Naprostá spokojenost, jen krůček chyběl k maximálnímu hodnocení. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak to byla taková docela prima záležitost, která měla ukázat na klasicky naprosto nefunkční justiční systém, kde nejde většinou o skutečnou spravedlnost, ale o boj mezi právníky. Jestli je obžalovaný vinen nebo ne, je zcela vedlejší záležitost. Tak tady to vzal Gerard do vlastních rukou a dal si čas na přípravu své akce a své představě o spravedlnosti. Mělo to náboj, spád, vůbec jsem se nenudila, pochopitelně to bylo místy mírně i více úsměvné a je jen škoda toho konce, který se mně jako obvykle moc nezamlouval, ale v tomhle případě nešlo brát nic vážně, tak z toho nebudu dělat vědu. 3,5* ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

75%. Co se Ctihodnému občanu povedlo na výbornou, byla nepříjemná nejistota do poslední minuty snímku, jestli mám Butlerovu hrdinovi fandit, a nebo ho nenávidět. Vždy, když mi zdravý rozum pomohl se během stopáže rozhodnout a já jeho postavou ze srdce opovrhoval, se situace otočila, a já mu o pár scén později zase držel palce... Je to docela psychologický snímek, řekl bych, který divákovi podsouvá nepříjemné myšlenky a pravdy, i když často zabalené do nesmyslných řečí a minimálně nereálných až vtipných okolností. K hercům nemám větší výtku a Foxxe si začínám cenit (je mrazivě přesvědčivý, dokonalý naturel); Gerard Butler tento rok stihnul tři poměrně velké role v rozdílných filmových žánrech! Čekal jsem možná více akce... no a jinak je to přesně ten mix dvou filmů, které jsou tu tisíckrát omýlány v komentářích pod / nade mnou - v jednom figuruje chladnokrevný Jigsaw a ve druhém donekonečna utíká federálům Michael Scofield. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 73,4 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 127,9 mil. (NIRO)
  • Natáčelo se ve skutečném vězení. (Taninaca)
  • Bojový robot je vybaven lehkou protitankovou zbraní M136 AT4 a těžkým kulometem Browning M2HB (450-600 ran/min), avšak zvukový záznam kadence je mnohem rychlejší a zní spíše jako M240 (550-950 ran/min). (Maulincio)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama