Reklama

Reklama

Ohnivý národ se téměř sto let snaží ovládnout celý svět a ostatní národy – národy Větru, Vody a Země. Nedávají svým sousedům na výběr, buď se jim zcela podrobí, nebo je jednou provždy vyhladí. Vesničané, kteří se marně snaží bránit, jsou ochraňováni jen několika málo vyvolenými, kteří mají schopnost ovládat živel svého národa podle vlastní vůle. Plně vyzbrojení příslušníci Ohnivého národa už zlikvidovali posledního mistra Větru a nyní se chystají zničit hlavní město Vodního národa. Pak ale jednoho dne sourozenci Katara a Sokka objeví malého chlapce jménem Aang. Jak se projevují Aaangovy „větrné“ dovednosti, ukáže se, že mladý bojovník je víc než poslední vládce Větru. Je to vyvolený Avatar – jediný tvor, který ovládá všechny čtyři živly. Jedině on může zastavit celosvětový nepokoj a znovu nastolit tolik postrádaný mír. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (891)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Začnu s pozitivem. Efekty byly dobré, oheň vypadal jako oheň a voda jako voda. Zvířátka která si tam zahrála, by mohla „běhat“ v naší přírodě. A myšlenka je věru zajímavá, jenže… Špatné herecké výkony, nervy drásající dialogy netrhající jenom uši a jednoduchost celého příběhu zaujme opravdu jen dětskou duši (bohužel poprvé jsem asi stará), takže jsem si při sledování připadala jak na horské dráze. Bohužel největší problém vidím v tom, proč když to bylo tak příšerné, mě se to líbilo a těším se(což není nejpřesnější pojem, ale jiný mě nenapadá) na druhý díl? Pokud umí někdo odpovědět na tuto otázku, nechť mi odpoví interní poštou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ouha.. Shyamalan nikdy nebyl mým šálkem kávy, troufám si tvrdit, že jeho první mysteriózní kousky, které vyvolaly enormní zájem o jeho osobu, kritici i diváci lehce přehodnotili, ale to teď nechejme stranou. Tenhle nemalý průšvih bez pořádné výpravy a se slušnou hudbou Jamese Newtona Howarda je nápaditý, atmosférický nebo napínavý asi jako cesta přeplněnou šalinou do přeplněného obchodu pro rohlíky. Divím se, že do dalšího projektu jdou se Shyamalanem otec a syn Smithové. Zas je ale dobré, že si odpustil napsat scénář. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc sem tem kritikam neveril a na film se vcelku tesil, ale tentokrat musim souhlasit s ostatnima, Shyamalan tohle fakt prosral ve velkym. Tady je totiz spatne snad naprosto vsechno. Naprosto mdla a nevyrazna hudba, kde neni ani jedna chytlavejsi pisnicka. Herci, ktery se jen tak motaj a netusi, co maj hrat a po pravde receno, ono ani neni hrat co, vsichni si vystaci s jednim utrapenym vyrazem, vetsi pozadavky na ne scenar neklade. No a samozrejme, je to fantasy, takze necekane mame v hlavni roli opet malyho haranta, tentokrat asi tak desetilety vykuleny dite.Triky bych neoznacil za uplne hrozny, s tema je to tak pul na pul, obcas se nejakej povede, obcas naopak neco bije do oci. Stejne tak to je se samotnym pribehem, respektive celou tou legendou o ctyrech narodech ovladajici zivly, to by nebylo uplne nejhorsi, sice to neni nic buhvijak promakanyho nebo originalniho, ale do letniho fantasy dostacujici. Problem je, ze Shyamalan absolutne netusi, jak s tim pracovat, neco jako napeti nebo spad mu absolutne nic nerika, akce tu je sice dost, ale ty jejich jakoze super cool spomaleny komba na ovladani zivlu jsou neskutecne smesny, navic tvurci asi zijou v domeni, ze kdyz nekdo ovlada ohen, znamena to, ze bude hazet firebally. Coz ostatne plati i pro ostatni zivly, dalo by se vymyslet hromada dalsich veci, co by se s jednotlivejma zivlama dalo delat. A kolikrat to az cloveka sere, kdy sleduje nejakou scenu a je naprosto jasny, co musi postava udelat s nejakym zivlem, aby vyresila situaci a ono hovno. No a posledni hrebicek do rakve jsou super stupidni dialogy, ktery jsou navic obcas spestreny nejakym tim vtipkem, kterej je ale bohuzel vzdy naprosto trapnej. Nicmene i pres tohle vsechno nemuzu rict, ze bych se u filmu nejak desne nudil, takze to ty 2* da. ()

Psema odpad!

všechny recenze uživatele

Děsivá prohra a poslední hřebík (alespoň doufejme) do Shyamalanovy umělecké rakve. Těžko říct, co je horší. Jestli obrovský rozpočtový tunel, v němž se v podobě tří větších kulis a jednoho lesa ztratilo 150 milionů, zmatení herci, kteří nemají šajna, co hrají za postavy, anebo scenáristický hnůj, v němž se Shyamalan začne topit cerka po minutě a půl. Je napováženou, že film, jenž je od začátku do konce narvaný expozičními žvásty (byť oproti geniální předloze stále smutně ořezanými), nezvládá na ploše 90 minut vykreslit motivace, představit fikční svět a už vůbec ne stvořit postavy, k nimž divák přimkne a prožije dobrodužství s nimi. Poslední vládce větru je přes hromadu řečí nebývale prázdný, v honbě za "strhujícím" tempem myšlenkově zcela nesrozumitelný a svou snahou o rozjetí velkolepé trilogie rovněž i k neuvěření směšný. Ale co čekat od filmu, jenž do předních pozic v závěrečných titulcích strčí účetní zodpovědnou za výplatní pásky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $131,772,187Tržby Celosvetovo $319,713,881Tržby za predaj Blu-ray v USA $18,013,249Tržby za predaj DVD v USA $30,758,409 ║ Opäť citeľná štúdiová paškvilná práca, tak ako tomu bolo u Súboja Titánov(2010), toto skoro ani nemá Shyamalanov rukopis, dej strašne skratkovitý oproti úžasnej kreslenej predlohe, postavy slabo vykreslené bez šance aby mohli viac sledujúceho zaujať, citeľná je aj absencia ľahkosti, ktorá perfektne sedela v seriály. Na druhú stranu moc tu spraví James Newton Howard a jeho hudobný doprovod, vizuálne poňatie, výber lokalít, spomalené zábery pri akcii, triky, dokonca aj obsadenie nie je najhoršie, takže žiadna katastrofálna pohroma ako sa z toho snažia všetci urobiť sa nedeje, len je strašná škoda že pôvodný potenciál čo ponúkla kreslená predloha nebol ani len z ďaleka využitý, toto mohlo hravo prekonať aj Pána Prsteňov. /videl v kine 3D verziu: 60%/ "klasický popcornový priemer" ()

Galerie (101)

Zajímavosti (35)

  • Aby si vedel štáb lepšie predstaviť pohyb ohňa a lepšie ho neskôr zobraziť vo filme, trávili niekoľko hodín sledovaním ohňa, do ktorého bol tlačený vzduch z obrovských ventilátorov. (Greenpeacak)
  • Film se měl původně jmenovat Avatar: The Last Airbender, podle seriálu na kterém je založen. Jelikož práva na název Avatar vlastní James Cameron, není toto slovo použito, aby nedošlo k soudnímu sporu. (TomikZlesa)
  • Firebending - ovládání ohně se může rozvinout na Thunderbending  - ovládání blesků. Tuto schopnost má pouze několik výjimečných benderů  - osoby schopných ovládat živly. Waterbending - ovládání vody se může rozvinout na Bloodbending - ovládání krve v těle jiných živočichů a lidí. Earthbending - ovládání země se může rozvinout na Metalbending - ovládání kovů a Lavabending - ovládání lávy. Airbending - ovládání vzduchu se nerozvíjí, pouze pár vyvolených se naučí schopnost levitace. (Aisengam)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

06.04.2011

Manojovu kariéru může spasit jedině zázrak. Na jeho poslední filmy už se téměř nedá koukat, a když to náhodou někdo udělá, tak spíš pro tu srandu, jak moc špatné jsou. Poslední vládce větru na sebe… (více)

Reklama

Reklama