Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (431)

mcb 

všechny recenze uživatele

O co jde? Tahle otázka se mi během sledování naskýtala mnohokrát. Už dlouho jsem neviděl film, který by vyprávěl tak výstižně a zámerně o ničem. Nebo o něčem? Můžeme v tom hledat skryté souvislosti a donekonečna hledat vodítka, která by nás posunula o malý kousek blíž k pochopení „o co go“, ale jediná pravda, která nám zůstane, je ta, že se zde nic zcela pochopit nedá.Coeni sami nenabízí žádné otázky, které by nevyřešili, jenom mají opět ten svůj absurdní vesmír plný obskurních postaviček a epizodek, které se přou o své důležité a nedůležité účasti na příběhu. Jediné, co nedokážu s přesností určit – jestli se jedná o Coenovic nejosobitější či nejodtažitější snímek. Nelze říct, zda je jejich styl a poetika dovedena do absolutoria nebo z ní naprosto upustili. Výsledek je potom nevyrovnaný a neuchopený v žánru ani v příběhu, i když tak záměrně mohl být komponován. Režisérské duo by mělo možná trošku upustit od vlastní svébytosti a podávat divákům film, když už nejasný, tak alespoň uchopitelný. Takhle se mohou divit, že jim kritika moc nepřeje a snímek pak nelze patřičně docenit (a to silně veřím, že co doceňovat je). Zvláště po vynikajícím Tahle země není pro starý to zamrzí. 6/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Coeni jsou pro mě jako krásná žena od které vždy očekáváte hodně a dokáže vás překvapit. Většinou si to fakt užiju ale jsou chvilky, kdy se přeci jen nudim. Seriózní muž je zvláštní film. Koukáte na něj, zajímá vás a baví, (převážně herci) pěkně se na nej kouká (nenápadná ale precizní kamera) po většinu stopáže vás zajímá co se bude dít (pomalá ale vtahující režie) ale na konci zjistíte, že to tentokrát bylo o ničem (nejspíše chyba scénáře). Jako občas se ženou. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No zadnej masterpiece se nekona. Dokonce bych rek, ze si Coeni uvedomili, ze v ruce nedrzi buhvijakej scenar a proto to cely zasadili do zidovsky komunity. Coz filmu pomaha v tom smeru, ze vypada radne divne. Divny postavy se chovaj divne a obcas pronasej nesrozumitelny veci. Ale jinak to je takovej ne zrovna dvakrat originalni pribeh o skoro looserovi, co mu kazdej dela problemy a presne se stalo, co jsem cekal. Proste me kazdej druhej zacal srat a doufal jsem, ze mu hlavni hrdina nakope prdel. Jenze od tohohle schematu se Coeni ke konci odklonili, takze ve vysledku je celej film proste takovej divnej a vypada jine, az je to svym zpusobem originalni. Navic obcas, misty docela necekane, tam Coeni flaknou nejakej brutalni cernohumornej for, ale jinak to zadna velka komedie neni, spis drama. Co se tyce hercu, nikdo nehraje spatne, ale jsou to pro me samy neznamy, divny xichty. No a co se tyce konce, docela nastve, ze tu zadnej konec nebo pointa nejsou a tak ty jednotlivy dejovy linie zustanou otevreny a vsechny vyzni do prazdna. Takze nevim, jak hodnotit. Na jednu stranu Coeni maj na vic a film me buhvijak nebavil, hlavne v prvni polovine, ale jakmile jsem si na ten divnej look filmu zvyknul, tak se z toho stala docela zajimava podivana. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční film bratří Coenů, o kterém nevím, co si mám myslet. Jak s osudem Larryho Gopnika souvisí ten dlouhý úvod s židovským dybukem? A je to vlastně dlouhá židovská anekdota nebo náboženské podobenství? Michael Stuhlbarg je opět perfektní. Mám ho zafixovaného spíš jako drsného a elegantního židovského mafiána z Impéria, ale stejně přesvědčivě zvládl obyčejného zoufalce stíhaného sérií ran osudu. Ne že bych se u toho nudil, ale celou dobu mě tahle židovská historka míjela. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Když Coeni přeladí svoji anténu na komediální vlny a vysílají je, jsem z toho povětšinou rozladěn. A Serious Man hodně šumí. Máme tu vycizelovanou dobovou výpravu, absurdní židovské figurky v ní a spoustu neurčitostí a neslučitelností. Tímto jejich světem jsem prošel sice bez úhony, nenudil jsem se, ale nic jsem si neodnesl. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)
  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama